Jak jste asi u nás na blogu zaznamenali, Eurosong je pro mne i mou manželku událostí, na kterou se těšíme prakticky už od skončení minulého ročníku. Je to pro nás soutěž, díky níž můžeme poznat hudební zástupce kultur ze všech možných koutů “starého kontinentu.” Za sebe mohu říci, že například muzika ze zemí bývalé Jugoslávie, se mi líbila jak loni, tak i letos (ostatně viz videoukázky a komentáře na našem blogu – 1. díl, 2. díl).


Letos mám už někdy od března pečlivě poznamenané, které dny bude probíhat semifinále a kdy se mohu těšit finále. Nedávno jsem se z tisku dozvěděl, že první semifinálový večer (ten, kde nebude vystavovat… …ehm, vystupovat Tereza Kerndlová) bude Česká televize vysílat jen ze záznamu a to hodně, ale opravdu hodně pozdě v noci.


Následně jsem na svém oblíbeném televizním programu tv.sms.cz zjistil, že záznam bude vysílán ve čtvrtek 22.5. v 1:30 hodin. Poznamenal jsem si termín do svého diáře, včetně skutečnosti, že tentýž den (tedy ve čtvrtek 22.5.) ve 21:00 bude v přímém přenosu i druhé semifinále.


V neděli mě ale překvapila upoutávka na ČT1, kde inzerovali záznam z prvního kola Eurosongu na 21.5. v 1:30. Znovu jsem prohlédl všechny významné televizní programy na Internetu (tj. tv.sms.cz, tv.seznam.cz, dokonce jsem kontroloval i TV program přímo na webu ČT) – úplně všude byl Eurosong napsán tak, že jeho začátek bude 22.5. v půl druhé ráno.


Napsal jsem tedy přímo do ČT e-mail s tím, ať mi vysvětli, jak to je a kdy se tedy na onen záznam budu moci podívat – zda 21.5. (tj. noc z úterý na středu), jak tvrdí v upoutávce, nebo 22.5. (tj. noc ze středy na čtvrtek), jak uvádějí všechny online TV programy. Přeci jen vstávat v 1:30 a zjistit, že je v bedně něco úplně jiného, to by mě hodně naštvalo!


Odpověděla mi (prakticky obratem) paní Jitka Jelínková z Diváckého centra. Nutno poznamenat, že její odpověď je stejně “dvojaká,” jako vše, co jsem uvedl výše, ale alespoň jasně říká, kterou noc kýžený pořad bude:


Dobrý den,


uvádíme v programech správně. Česká televize má 24 hodinové vysílání a počítá se od 5:00 do druhého dne 5:00. Pořad se vysílá tedy ve vysílacím dni 21.5 (středa) 1:30 po půlnoci – tedy ze středy na čtvrtek.


Česká televize má prostě posunutý den o pět hodin a všechny pořady od 0:00 do 5:00 počítá do dne předcházejícího – jak je řečeno výše, říká tomu “vysílací den.” Jak to má ale vědět “obyčejný divák”? Jinými slovy tedy: pořad se vysílá ve vysílacím dni “středa,” ačkoli například do diářů, nebo do Outlooku byste si ho měli zapsat na čtvrtek, neboť pro normální lidi je půl druhé v noci ze středy na čtvrtek již čtvrtkem.


Pokud ale někdo nezapřemýšlí a na základě televizní upoutávky si napíše do diáře/Outlooku/mobilu “21.5. 1:30 – Eurosong,” pak bude nejspíše zklamán, až v noci vstane, zapne televizi a tam poběží něco zcela jiného….

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *