Toto úterý se mi naskytla po dlouhé době příležitost, abych navštívil veletrh INVEX. Poprvé jsem na něm byl přesně před deseti lety se šéfem kabelové televize, kde jsem tehdy pracoval. Byli jsme na Výstavišti od brzkého rána do pozdního odpoledne a odjížděl jsem s tím, že bych potřeboval ještě celý den na zběžnou prohlídku všeho, co zde bylo prezentováno.


Podruhé jsem na INVEX zavítal v roce 2000, kdy jsem pracoval v jedné z největších pražských nemocnic. Krom toho, že jsem na dálnici málem narazil do stojící kolony (měl jsem tehdy řidičák jen krátce), jsem zase odjížděl plný nadšení a novinek.


Na další veletrh jsem si počkal sedm let. Opět jsem jel, coby zaměstnanec nemocnice, tentokrát však té ostravské. Cesta začala krátce po sedmé ráno na sídlišti Dubina, kde jsem přistoupil do služebního Peugeota k mému kamarádovi Petrovi a šéfovi odboru. Panovalo deštivé počasí, ale cesta ubíhala v pohodě. Služební řidič se ukázal jako naprostý profesionál a musím říci, že bezpečněji se v autě cítím už jen sám se sebou :). I dosti kritickou situaci, kdy nám na dálnici z vedlejší doslova vyskočil idiot v Mercedesu, zvládl řidič s bravurou, klidem a co jsem nechápal: bez troubení. Opravdu profesionál na svém místě. Kdyby tak, jako on, jezdili všichni, tak nepotřebujeme dopravní policii.


Na brněnské výstaviště jsme dorazili lehce po deváté. U vjezdové brány jsme se zařadili za vozidla různých DHLek a dalších dodavatelů, kteří ještě na poslední chvíli přiváželi exponáty. Jedna z pořadatelek si ale všimla našeho auta s “výsostnými znaky nemocnice” a pustila nás přes druhou bránu. Tak jsme se ocitli přímo v areálu, aniž by po nás někdo chtěl vstupenku, nebo alespoň voucher, na který jsme ji měli dostat. Vstoupili jsme tedy na INVEX nejen zdarma, ale i bez vstupenky :).


S kolegou jsme se vydali na obhlídku. Asi nejzajímavější byl pavilon V, kde se prezentovalo například AVG, nebo Kasperski. AVG mě ale zklamalo tím, že nepředstavilo novou verzi č. 8. Alespoň nám ji jeden z přítomných pánů (jehož jméno je poměrně známé, ale já ho teď zapomněl) předvedl na rafinovaně schovaném VMWaru na jednom z předváděcích počítačů. Upřímně: ano, AVG 8 působí integrovaněji a “celistvěji,” než stávající verze 7.5, ale že by šlo o nějaký radikální převrat, to se mi nezdálo.

Jediný zajímavý pavilon V

Další procházka po Výstavišti ale ukázala, že letošní ročník je výrazně chudší než ty předchozí. Prakticky bylo obsazeno jen několik málo pavilonů, konkrétně pět jich zabral INVEX a tři Digitex. A to je opravdu propastný rozdíl, když si vezmu, jak vypadalo Výstaviště v minulých letech.

Velký pavilon Z zůstal úplně prázdný

Petra štvaly všudypřítomné hostesky firmy SAP a poté, co je viděl cca. desetkrát, začal na ně chystat atentát. Je pravda, že byly sice nápadné, ale vidět je v tom nevkusném oblečení na každém kroku, bylo docela “nasírací.” Bylo ale zajímavé sledovat, že nemálo fotografů sem přijelo evidentně jen za snímky hostesek, v čemž – pokud se nepletu – bylo před léty první právě Živě.cz.


Nenašel jsem expozici Microsoftu, stejně tak i mobilní operátoři, kteří se jednu dobu přeřvávali na venkovních prostranstvích, zmizeli v nenávratnu. Dokonce jsem nenašel ani firmu, která by zde prezentovala možnosti virtualizace serverů, což je dnes, dovolím si tvrdit, doslova “žhavý obor IT.” Stejně tak ani kolega nenalezl nikoho, kdo by se prezentoval coby dodavatel podnikového řešení, založeného na Navisionu.

Pavilon A také nebyl otevřený pro veřejnost

S blížícím se polednem jsem dostával hlad, který jsem částečně utišil langošem domácí výroby. Bohužel si nevzpomenu na jméno firmy, co stánek provozovala, ale byl vážně výborný a jediné, co mě dnes mrzí, je fakt, že jsem neokusil jejich langoš s nivovou omáčkou :). Odpoledne jsem si pak dal langoše u vozíku, kde měli evidentně předpečené z Makra a ten tedy nebyl nic moc: přesolený, mastný a ještě stál 40 Kč (ten předchozí-domácí 34 Kč).


V jednu hodinu jsme pak měli se šéfem schůzku u jedné firmy, od níž nemocnice kupuje software na sledování licencí programového vybavení a hardware. Celé jednání proběhlo v příjemné atmosféře, ačkoli obchodní zástupce mi nesedí už od prvního momentu, kdy jsem ho viděl. Nakonec jsme podepsali smlouvu, takže snad brzy v nemocnici získáme přehled nad tím, na jakých strojích vlastně naši uživatelé pracují.


Ve dvě hodiny už opravdu nebylo co dělat – všechny pavilony, včetně Digitexu, který mě až tak nezajímal, jsme měli prolezlé a některé dokonce i vícekrát. Šéf mi vyprávěl, že jezdí na Invex 23 let (od doby, kdy byl součástí strojírenského veletrhu) a že si z každého Invexu dělal poznámku, co tam našel za novinku, nebo co ho zaujalo. Letos skoro zoufale hledal alespoň nějakou maličkost, kterou by si poznamenal k roku 2007, leč pokud vím, nenašel.


Celý INVEX asi nejlépe vystihuje šéfova hláška, že “Invex začínal jako součást strojírenského veletrhu a asi tak také skončí.” Tohle říkal v úterý a v pátek přišlo Živě.cz s informací, že Invex a Digitex se napřesrok sloučí s Interkamerou. Vize se začala naplňovat.


Na otázku, co říkám na letošní INVEX tedy odpovídám: byl to neskutečně slabý veletrh a až na prezentaci pláten, na která se dalo kreslit, nebo přímo manipulovat s promítanými objekty (=prý novinka minulého ročníku), mě vážně nezaujalo nic. Rozhodně tato akce nestojí ani za 200 Kč, za kolik byl celodenní lístek ve dnech pro veřejnost. Zadarmo to byla příjemná procházka v nepříjemném počasí.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *