Zatímco moje manželka s velkým zápalem plní náš blog, ozývám se po delší pauze i já, abych se rozdělil alespoň o některé postřehy ze života v Ostravě.


Výročí svatby


V neděli oslavíme první výročí od nejkrásnějšího dne mého života: naší svatby. Horem, dolem z manželky loudím, co by chtěla za dárek. Zatím vymyslela jen jeden: abych byl menší bručoun :). Kolega a kamarád mi doporučil, abych se nad tímto přání zamyslel, takže se zamýšlím a snad i něco změním. Je pravda, že coby “přeučený cholerik” občas dost těžko zvládám hrát flegmatika :). Paradoxem je, že drtvá většina lidí, kteří mě znají jen zběžně, mě považuje za kliďase :-D.


Práce


V nemocnici od července rozdělujeme padesátku počítačů, LCDček a tiskáren, které se nakoupily. Ehm, rozdělujeme – z těch padesáti jsem 48 kompletně nainstaloval já a i z těch, které jsou již umístěné na odděleních, mám lví podíl prakticky na všech. Za to jsem hodnocen platem, který se ani neblíží průměrnému platu v naší zemi.


Včerejší večer se mi pak podařila věc, kterou považuji za opravdu velký úspěch: totiž instalace a zprovoznění druhého doménového řadiče. Sám jsem nic podobného ještě nedělal, takže nebudu zapírat, že jsem se s tím celkem pral. V tuhle chvíli již doména funguje, jak má. Významnou měrou k tomu přispěly knížky Michala Osifa, které jsem si v rámci akce objednal od Grady.


Pokud sháníte levnou počítačovou literaturu, pak určitě nepřehlédněte nabídku Výhodná koupě vydavatelství Grada – například mnou zakoupené knihy, které původně stály 600 Kč, jsou nyní za třetinu. A to se vyplatí i s poštovným a balným ve výši necelých 100 Kč!


Mám za sebou také první pracovní spor. Nemocnice zakoupila BlackBerry, což je nesmysl od T-Mobilu, který umí vybírat poštu a zobrazovat ji na stejnojmenném přenosném zařízení. Celé je to paskvil. Například proto, že serverový software spolupracuje výhradně s platformou MS Exchange – neumí tedy IMAP, POP3, ani jiný rozumný protokol. Takže se jen kvůli tomu instaloval Exchange server. Následně servisní firma T-Mobile nainstalovala na Exchange server BlackBerry Server. Chvíli to fungovalo, ale po několika dalších zásazích této úžasné firmy to fungovat přestalo. Následně se ukázalo, že BB Server nesmí být nainstalovaný na stejném stroji, jako Exchange. Dokonce je to i v příručce, kterou ovšem pánové experti ze servisní organizace T-Mobile nepovažovali za nutné číst.


BlabkBerry tak několik týdnů nefungovalo díky diletantnství T-Mobilu i zmíněné servisní firmy. Jednoho dne se v kanceláři objevil technický náměstek a zjišťoval, jak to aktuálně vypadá. Ve chvíli, kdy vypustil z úst hlášku, že “to u nás leží už tři měsíce” se mi zatmělo před očima (a to nejen přeneseně, ale opravdu) a vyjel jsem po něm, náměstek-nenáměstek. Spor končil tím, že začal tvrdit, že to nemyslel osobně, na což jsem mu odpověděl, že pokud to nemyslel osobně, ale k celému oddělení, tak že měl jít na konec chodby, kde sedí šéf a neříkat to mně.


Musím říci, že takhle mě už dlouho nikdo nenaštval. Tuplem, když vím, kde všude se BlackBerry zaseklo a že největší podíl viny na jeho nefunkčnosti nese ona servisní firma. Držím se pravidla, že srát na hlavu si nechám jen do výše svého platu a toto pravidlo jsem názorně předvedl v praxi. Náměstek si kupodivu nestěžoval ani nadřízenému, ani řediteli, jen mě přestal zdravit 😀


Dovolená


Také mě konečně čekají dovolené. V pondělí je oznámím na poradě odboru, takže jsem docela zvědavý, co na to můj nadřízený, který neustále vykřikuje, jak nemáme čas, přitom čas nemám jen já – on má času nad hlavu, (nejen) protože nemůže chodit, což je na našem oddělení dost zásadní nedostatek…. Každopádně začátkem září zamíříme na Ukrajinu a pak koncem měsíce (mezitím budu asi čtyři dny v práci) vyrážíme do Bosny a Hercegoviny.


Nové hračky


Konečně jsme našetřili na nový notebook. Manželka dělala paralelně prakticky tři brigády a za ušetřené korunky jsme zakoupili ASUS F3F. Využití najde především při přednáškách, které má choť dříve musela přepisovat s papírových poznámek do počítače. Vzhledem k rychlosti psaní, kterou má, bude moci všechno psát rovnou ve škole.


Notebook také poslouží jako zábavní centrum na našich dovolených, kam si ho chceme vzít. Jen ještě musíme probrat a vybrat filmy, které vezmeme sebou.


Druhou hračkou je navigace Garmin Nüvi 660, kterou si pořídila moje tchýně. Podle recenzí by to měla být jedna z nejlepších GPSek na trhu. Vlastní zkušenost je ale v tuto chvíli spíše rozpačitá. Ve Studénce nás směrovala do ulic, které neexistují, při nastavení do režimu “osobní auto” nás chtěla vodit po polních cestách a při nastavení na “autobus” mě dovedla do práce skrze silnice, kam bych se s autobusem jen těžko vešel. Dokonce i s osobákem jsem měl zásadní problém vejít se na jedné silnici vedle protijedoucího bagru. Tak tak, že jsem o něj neurval zrcátko. Představa, že bych tamtéž měl projet s autobusem, je pro mne nereálná. Každopádně ostrý křest čeká navigaci při cestě do Bosny, kdy jí hodláme (alespoň v rámci pokrytých států) využít. Teprve pak se snad ukáže, jak dobrá nebo špatná tahle hračka je.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *