Nemohl jsem si nevzpomenout na článek, který jsem četl na webu Národní strany. Uplynulý týden, jedna hodina v noci ze čtvrtka na pátek. Ostravským sídlištěm se ozývá hlasitá hudba, mísící se se zpěvem, odpovídajícím projevu ministryně obrany. S manželkou se snažíme zjistit původ hluku.

V protějším baráku v nejvyšším patře je otevřené okno. V něm tančí partička Cikánů, mají nahlas puštěnou muziku, aby si to užili nejen oni, ale i všichni ostatní. Absolutně je nezajímá, že je už tři hodiny noční klid a že v okolních bytových jednotkách bydlí slušní lidé, kteří narozdíl od nich musí ráno vstát do práce. Asi dostali dávky z našich daní a musí to důkladně oslavit.

Volám městskou policii. Už podruhé za půlrok, který v Ostravě žiju. V Praze na Jižním městě jsem ji za třicet let volal jen jednou. Ovšem Jižní město má údajně bytovou politiku postavenou tak, aby se podobné nepřizpůsobivé skupiny na toto sídliště nedostaly.

Na měšťácích narážím na vcelku příjemného strážníka. Když se mě vyptá, co chci a kde se má ono rušení nočního klidu odehrávat, hned má jasno.

“Jó, pane, o tom víme. Tam už jsme byli a půjde to na úřad.”

Snažím se mu vysvětlit, že fakt, že se přestupek bude řešit na úřadě, mi v jednu v noci není moc platný.

“No, víte, to je romská rodina.” Skoro jsem se až podivil, že dneska u policie pracuje někdo, kdo je až takhle upřímný. “A to je jejich rozum, nebo spíše nerozum, jejich oslava.”

Potěšila mě alespoň účast toho strážníka. Na otázku, zda nepomůže, kdybych zavolal republikovou policii (ano, nepopírám: chtěl jsem si týpnout :-D), dostávám odpověď, že je to zbytečné. Prý by stejně mohli jen přijet, napomenout nepřizpůsobivé spoluobčany a předat to na úřad.

Tohle je opravdová bezmoc, když nás určitá skupina spoluobyvatel prokazatelně obtěžuje a není cesty, jak jí v tom zabránit. Dokonce i policie je bezzubá 🙁

Jak dopadne projednávání na úřadě v době, kdy je jakékoli konání kolem cikánských rodin označované za rasismus, je otázkou. Obávám se ale, že i kdyby dotyční bezohlední spoluobčané dostali pokutu, beztak ji nezaplatí, ani nebude cesty, jak jí z nich vymoci. Inu, žijeme v demokratické době, kdy naše mocné nezajímá názor těch dole a kdy slovo “demokracie” platí jen pro lidi určité barvy pleti.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *