Mám čím dál tím větší dojem, jako bychom se vraceli před rok 1989. Před rok, kdy tu sice byla lidová demokracie, ale v praxi se jednalo o celkem klasickou totalitu, kdy několik desítek staříků z KSČ rozhodovalo o veškerém dění v zemi. Kdo otevřel ústa, dostal za uši a kdo je otevíral příliš viditelně, ten šel do vězení.


Dnes nám vládne garnitura o kousek mladší, než za dob KSČ, nicméně její manýry se čím dál více podobají té zmiňované. Představou, že máme v naší zemi demokracii, může žít snad jedině člověk, který nečte denní tisk, nesleduje televizi a pro jistotu přestříhl i kabel k internetovému připojení. Potvrzují to i slova předsedy vlády Mirka Topolánka, který během jednání s občany Borovna o radaru na otázku ohledně celostátního referenda řekl: “Česká republika je podle Ústavy ČR nepřímou demokracií. Lidé jsou zastoupeni svými poslanci, kteří mají na studium problematiky čas a kteří ponesou odpovědnost.” Tedy jinými slovy: zvolili jste si své Vyvolené, teď až do příštích voleb držte huby! Že má naprostá většina občanů jiný názor, než politici, kteří buď lezou do zadků zdarma, v rámci tradiční české povahy, nebo za nějaké budoucí všimné, to naší vládu nezajímá.


Stejně tak je Topolánkovi a spol. naprosto jedno, že před volbami ani jedna z politických stran o radarové základně nemluvila. Občan se tak nemohl rozhodnout podle toho, zda je sám pro nebo proti jejímu umístění a podle toho zvolit “svého” poslance, který by hájil právě jeho zájmy.


Aby bylo českému voliči jasno, že by si neměl moc vyskakovat, pronesl dnes ministr pro evropské záležitosti Alexandr Vondra v Otázkách Václava Moravce, že by odmítnutí radaru mohlo znamenat znovuzavedení povinné vojenské služby. Nehledejte v logiku v tom, že když se v roce 2005 povinná vojna rušila, nebyl radar rozhodně žádnou podmínkou. Zamysleme se spíše nad způsobem formulace, kterou Vondra použil – totiž že by si mladí, kteří dnes demonstrují proti radaru, měli uvědomit, že by bla bla bla mohla být zavedena povinná vojenská služba. Jinými slovy: “Když budete zlobit, dostanete na prdel!”


Bohužel i ostatní politické strany pomalu couvají ze svých radikálních stanovisek a jsem celkem negativně překvapen z postoje ČSSD k tomuto tématu. Očekával bych, že opoziční strana zaujme jednoznačné opoziční (a tedy odmítavé) stanovisko. Samozřejmě ale vím, že tichá jednání o základně začala již za vlády této strany, konkrétně v nich měl prsty neúspěšný ministr obrany Tvrdík, který byl následně uklizen do ČSA, aby tam dostal možnost udělat ještě větší bordel. Kroucení předsedy ČSSD Paroubka ale poněkud připomíná hadí tance, typické dříve pro Luxe, nebo Klause a za sebe říkám, že se mi tento slizký postoj nelíbí.


Demokracie v naší zemi postupně mizí a je nahrazována totalitní vládou několika desítek dobře placených a po(d)mazaných politiků. Média místo toho, aby informovala o ožehavých otázkách, jakými jsou právě radary, nebo vládní reforma financí, odvádějí pozornost nekonečným příběhem kriploidní Aničky alias Barbory a jakési sekty. Mne osobně stávající situace a modrá totalita štve! Vás ne?


UPDATE 0:44: Je vidět, že Národní strana je pro mne ze současného spektra opravdu to, co mi sedí nejvíce. Krátce po vydání tohoto článku byl na jejím webu publikován článek Alexandře Vondro, odstup. Přidávám pod tuto výzvu svůj virtuální podpis….

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *