Tohle berte jen jako malou poznámku o věci, nad kterou přemýšlím již několik měsíců. Ptám se sám sebe: jak chce stát privatizovat ČEZ? Vezměme to od Adama: za co byly postaveny veškeré elektrárny, které nyní ČEZ využívá? Byly postaveny za daně občanů ČSSR. Logicky tedy patří právě občanům, kterým také následně sloužily a měly by sloužit i nadále. Občan by měl hradit jen provozní náklady – tedy to, že se spaluje uhlí, spotřebovávají se plutoniové tyče, nebo se z důvodu opotřebení vymění nějaká součástka. Nevidím ale důvod, proč by energetické společnosti měly přicházet k jakémukoli zisku – přitom zisky ČEZu patří do řádů astronomických čísel! Disponují tak elektrárnami, jejichž vybudování ovšem nezaplatily, ani se na něm jinak nepodílely.


Jasně si pamatuji, jak nám tehdejší vláda zdůvodňovala, že díky Temelínu bude možné vypnout všechny tepelné elektrárny a klesne cena elektrické energie. Jaká je skutečnost, vidíme nyní: cena elektrické energie stoupá, ČEZ vykazuje jeden rekordní zisk za druhým a elektřinu vyvážíme do Reichu. V Reichu jsou samozřejmě spokojení, protože když elektrárna vybouchne, užijeme si to my, nikoli oni.


Prostě mi hlava nebere, jak je možné, že společnými silami jsme my, naši rodiče a prarodiče něco vybudovali (resp. financovali) a pak to má shrábnout nějaká soukromá společnost, která ani nehnula prstem. Nám a starším generacím se poděkuje dalším zdražením a skutečnost, že veškeré využívané prostředky jsme zaplatili právě my – občané České i Slovenské republiky – je našim mocným u zadků.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *