Nebudu se zabývat radarovou či raketovou základnou, o které byly napsány už tisíce slov, do nějakých větších detailů, neb vše podstatné již asi bylo řečeno. Ale zaujalo mě pár věcí a ty bych chtěl lehce naťuknout.

Například proč se neudělá referendum? Proč se mocní tak strašně bojí toho, aby obyčejní občané vyjádřili svůj názor? Proč se najednou v té naší demokracii říká ODS taková slova, jako že jsme si zvolili vládu, aby za nás rozhodovala? Jsme snad debílci z ústavu, že za nás musí někdo rozhodovat?

Nebo jak je možné, že Michael Kocáb, který se po revoluci angažoval za co nejrychlejší odsun vojsk Varšavské smlouvy, najednou tvrdí, že vojska jiné armády by mu nás nevadila? Proč se nám (tuším) ministr Vondra snažil lhát v tom, že rozdíl mezi americkými vojáky na základně v roce 2006 a sovětskými v roce 1968 je ten, že Sověty nikdo nezval? Náhodou zval – zastupitelé tehdejšího komunistického režimu! A že za to (pokud se nepletu) nebyl nikdo potrestán? To je taková naše česká tradice, že na mocné se nesahá.

Nejvíce mě ale děsí propaganda, vedená ve smyslu, že nás americké rakety, nebo americká radarová základna má chránit před nebezpečím. Konkrétně se mluví o Íránu. O tom Íránu, na který mají USA už docela dlouho zálusk. Asi nejlépe naprostou mylnost pohledu ukazuje režisér Václav Marhoul, který podle všeho utekl z léčebny, aby se dnes zúčastnil demonstrace na podporu radarové základny u nás. Ten řekl, že raketová základna “Je strašně důležitá pro naši bezpečnost,” že útok z Íránu je reálný a současná situace připomíná nebezpečí, které plynulo z nacistické ideologie před druhou světovou válkou. Tak, Vašíku, vrať se zpátky za plot, ať Tě ošetřovatelky nemusí honit po celé Praze!

Pominu-li fakt, že o nebezpečnosti Íránu rozhodují jen USA ústy svého fanatického a intelektuálně impotentního vojevůdce Bushe, tak zkusme připustit možnost nějakého vojenského konfliktu s Íránem, nebo jinou zemí v tomto regionu. Kdyby na našem území nebylo nic amerického, můžeme zůstat celkem v klidu – USA budou bombardovat a dotyčná země bude podle svých možností provádět odvetu. K útoku na nás nebude z vojenského hlediska absolutně žádný důvod. U nás ale bude radar, nebo obranná raketová základna. Co asi první zničí nepřítel, který nebude chtít, aby USA věděly o jeho vojenských akcích už ve chvíli, kdy budou nad střední Evropou jeho letadla či rakety? Bude-li disponovat patřičným arsenálem, zaútočí samozřejmě v první řadě na obranný štít – tedy právě takové radarové stanice a raketové základny, jako budou u nás a v Polsku. Máte ještě pocit, že se tím zvýší naše bezpečnost?

Že je pro základnu pan ex-prezident Havel, to mě ani nepřekvapuje – z něj jsem vždy měl dojem, že žije v jakémsi vlastním světě, který nemá s realitou nic společného. Jeho mluvčí Špaček mi připadal o něco inteligentnější, proto mě jeho postoj překvapil. Skoro mě až napadla otázka “za kolik, Láďo?” A také mi přichází na mysl komentář jednoho ze čtenářů, který nadhodil, že když je Špaček tak nadšeně pro, tak ať si nechá postavit radar na svou zahradu. Co myslíte – připustil by to?

Mám dojem, že asi nejracionálnější názor na to, proč by u nás měla být raketová základna, měl můj kolega z práce, který mi během naší zapálené diskuze řekl, že je pro a jako důvod uvedl “abych Tě nasral.” :). Obávám se, že nic rozumnějšího, aby to mělo hlavu a patu a současně aby to nebyla lež, asi nelze vymyslet :).

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *