Páteční poledne – okamžik, kdy drtivá většina zaměstnanců na naší divizi končí svou práci, odchází domů, případně odjíždí na víkend. Většinou pro mne tímto okamžikem začíná “zasloužený odpočinek,” neboť moje pracovní doba je o nějaké tři hodinky delší, než u mých kolegů-uživatelů. Občas se ale najde aktivista, který v pátek po polední dohání celotýdenní resty. Nejinak tomu bylo dnes.

11:59 – zvoní telefon. Náměstek na mne huláká, že paní D. Nefunguje tiskárna, ať s tím něco udělám, protože potřebují dělat.

12:00 – spojuji se s uživatelkou D., připojuji se na dálku a zjišťuji, že tiskárna absolutně nekomunikuje s počítačem. První, co následuje, je samozřejmě restart počítače.

12:01 – volá uživatel Č., zevlující toho času se v kanceláři s paní D., se slovy “No, vypnout ten počítač umíme taky!” Vysvětlovat, že nevypínám, nýbrž restartuji a proč se mi nechtělo….

Na základě informace, že na tiskárně blikají všechny kontrolky “jako soundsystém na Czechteku,” navrhuji vypnutí tiskárny. To se nedaří, takže radím panu Č., ať vytáhnou napájecí kabel a zasunou ho zpět.

Ze druhé strany drátu slyším instrukce “Máš vytáhnout ten napájecí kabel. Ne, tak zkus ještě ten silnější drát.”

12:04 – Po restartu se opět připojuji na počítač a stejně, jako předtím, zjištuji že tiskárna s PC absolutně nekomunikuje a na jakékoli pokusy o tisk okamžitě hlásí chybu v komunikaci přes USB. Vydávám se tedy na místo činu.

12:06 – První věc: zkouším tisk zkušební stránky přímo tlačítkem na tiskárně. Vše probíhá správně – zkušební stránka vytištěna. Kontroluji, zda je tiskárna správně nainstalovaná v systému. I zde je ale vše v pořádku. Na řadu přichází kontrola kabeláže. Napájecí kabel samozřejmě OK (to by se asi nevytiskla ani ta zkušební stránka, kdyby to tak nebylo, že? 🙂 ). Datový USB kabel – v počítači zasunut správně… …kontroluji tedy tiskárnu. To, co jsem spatřil, mi vyrazilo dech, neb něco podobného jsem za deset let, co dělám ajťáka, ještě neviděl! Druhý konec USB kabelu byl totiž vražen v portu pro síťovou zásuvku – tedy pro konektor RJ-45, který se od USB zásadně liší! Pravda, USB koncovku obvyklou u tiskáren tam lze napasovat, ale každého absolvěnta základní školy snad napadne, že šestiúhelníkový konektor bude ze dvou možných variant patřit spíše do šestiúhelníkové zásuvky, než do obdélníkového portu….

Vždyť na téma “prostrč krychličku čtvercovým a váleček kulatým otvorem” se vyrábějí hračky pro malé děti… No, třeba to bylo tím, že je pátek a po poledni už to v práci myslí asi málokomu…

Starší Příhody ze života “ajťáka”

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *