Určitě jste také na reklamních panelech (buďme cool-in-světoví: na citilightech 🙂 ) viděli reklamy na kancelářský balík Microsoft Office. Všechny hlásají “Microsoft Office prošel evolucí.” Baví mě obzvláště ta jedna, na které se jeden dinosaurus ptá sekretářky-dinosauřice, zda měl přijít 11. ve dvanáct, nebo 12. v jedenáct hodin. Úplně automaticky se mi vybavila jedna z možných odpovědí té sekretářky: “Vy používáte MS Outlook, že v tom máte takový bordel?”

Samozřejmě nemíním snižovat kvality MS Office – jedná se vcelku o dobrý software, ačkoli poslední dobou mám pocit, že nové verze vycházejí jen proto, aby uživatelé vytáhli ze štrozoku dalších X-tisíc. Doma mám MS Office 97 a bohatě mi stačí. V práci mám MS Office 2003 a krom toho, že mě rozčiluje svou “pseudointeligencí,” mi nic nového nepřináší (a z nových ikonek se opravdu nepo..u). Pravda, nepíšu si aplikace ve VBA nad Excelem, ale například analýzy dat, kontingenční tabulky, databázové aplikace apod. dělám asi častěji, než průměrný uživatel. Na vše ale vystačím s osm let starou verzí tohoto kancelářského balíku. Nějakou výraznou evoluci, kterou propagují reklamy, jsem nezaznamenal. Jestli to nebude tím, že evoluce je, krom dalších faktorů, pomalý vývoj a že tudíž za osm let se prakticky neprojevuje :))

Co mě ale zaráží nejvíce, je cena, za kterou je MS Office prodáván. Ano, je tu verze pro studenty a učitele za 3 302 Kč s DPH, ale pokud se rozhodnete pro koupi tohoto balíku do stávajícího PC, zaplatíte 7 809 Kč za “Small Business,” či 9 771 Kč za Professional. Když si vezmu, že naše firma má jen v Praze asi 350 počítačů a na každém je MS Office, tak jsme zaplatili nějaké 3 000 000 Kč za textový editor a tabulkový procesor, které většina uživatelů nevyužije ani na 10%.

A přitom je tu alternativa: zadarmo, uživatelsky přívětivá, lokalizovaná do češtiny, která umí prakticky vše, co “microsoftí” produkty (plus celou řadu věcí navíc – například jmenujme export do PDF). Ano, mluvím o OpenOffice.org, který se nedávno objevil ve verzi 2.0. Já sám pracuji jak v Linuxu, tak pod Windows se starší 1.1.5 a musím konstatovat, že tato výbava pro běžné užívání naprosto postačuje. I pro průměrného uživatele může být přechod z MS Office na OpenOffice.org snadný – začátky bych přirovnal k “nezvyku,” který zažije uživatel při přechodu z MS Office 97 na Office XP/2003. Kdyby takto učinila jen pražská část naší firmy, ušetřily by se tři miliony. Kdyby takto přešly i některé státní organizace, ušetřili bychom my všichni několik miliard.

Velice zajímavá diskuze na téma “reklama s dinosaury” se rozpoutala na LinuxSoft.cz – doporučuji přečíst. Krom pár dobrých nápadů tam najdete i docela zajímavé argumenty, hovořící pro alternativní software.

A co vy? Koupíte si MS Office? Nebo si ho ukradnete? A nebo zkusíte legální alternativu, která vás nebude stát ani korunu?

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *