V první řadě bych chtěl poděkovat Almadovi za jeho příspěvek pod mým posledním “lamím” článkem, kde se mi snažil poradit, jak rozchodit nainstalovanou aplikaci. Jak jsem následně zjistil, chyba byla na mé straně, neb SIM, který jsem si stáhnul, není určený pro mou verzi :(. Tudíž se nenainstaloval a já ho tím pádem (logicky) nikde nenašel :). Díky radám od Almada (a z konference linux@pandora.cz) jsem ale nakonec spáchal svou první úspěšnou instalaci – a sice nainstalil jsem si webový prohlížeč FireFox :). Na první pohled to není špatný browser, ale Konqueror, který byl součástí instalace, se mi líbí víc :).

Jsa si vědom důležitosti aktualizace operačního systému (přeci jen jsem poněkud odkojen operačními systémy Windows, které bez updatů vydrží na Netu pár vteřin, v lepších případech pár minut, než je “shodí” virus z jiného PC), rozhodl jsem se dnes pustit do aktualizace mého Mandraka :).

V Mandraku 10.1 to není jako ve Windows, kde vás hned v menu čeká tlačítko Windows Update. Nejprve jsem si musel vybrat, ze kterého zdroje budu updaty stahovat. To osobně hodnotím – uživatel si tak může snadno vybrat zdroj, který je mu nejblíže a hlavně, který je pro něj nejrychlejší. Proti tomu ve Windows jste odkázáni na web Microsoft Update, který poslední dobou běhá ukrutně pomalu a na němž můžete strávit i dlouhé hodiny drahocenného času. Asi nemusím zdůrazňovat, že nebudete obtěžování nějakou “kontrolou legálnosti” (kterou zloději SW stejně obejdou), ani se vám do systému neninstalují dva (a více) ActiveX objekty. Update Linuxu prostě neotravuje, ale jednoduše funguje :).

Chvilku jsem bojoval se správným nastavením adresy zdroje, ale nakonec se zadařilo. Kdyby se to někomu hodilo, pokusím se o stručný návod.

  • V menu zvolíte Systém-Nastavení-Balíčkovač-Správce zdrojů software.
  • Pokud nepracujete pod účtem roota (což byste neměli – tohle nejsou Windows, kde i na instalaci blbého Officu potřebujete být lokální admin), budete požádání o zadání hesla.
  • Tím se ocitnete v okně Nastavit zdroje. Nyní musíme přidat zdroj, z něhož se budou instalovat záplaty. Stisknete tedy tlačítko Přidat.

Zadání zdroje aktualizace

  • Vyskočí na vás okno Přidat zdroj. Označíte přepínač Bezpečnostní aktualizace a vyplníte adresu serveru, ze kterého chcete aktualizovat. Já osobně zvolil Mandrake.cz a do URL jsem tedy zadal ftp://ftp.mandrake.cz/pub/linux/mandrakelinux/official/updates/10.1/main_updates/media_info.

Tím jste si přidali do zdrojů software server s aktualizacemi.

Výběr balíčků k instalaciNyní již příchází na řadu samotný “Linux Update” :). Ten se spouští přes menu Systém-Nastavení-Balíčkovač-Mandrake Update. Tradičně budete požádáni o heslo roota. Po dvojici jednoduchých dotazů systém zkontaktuje server a začne zjišťovat, jaké baličky má stáhnout a nainstalovat. Poté si již můžete vybrat, zda chcete instalovat jen bezpečnostní aktualizace, nebo i opravy chyb a běžné aktualizace. Samozřejmě jsem si vybral všechny dostupné aktualizace (celkem 182 balíčků – 646 MB). Pak už jen stačí kliknout na Instalovat a aktualizace může začít :). Na 1,5 Mbps lince trvalo stahování kolem 19 minut. Instalace pak zabrala pouhých šest minut. A co je “největší sranda:” nebyl potřeba ani jeden jediný restart! Za 25 minut jsem měl systém “v cajku,” včetně nejposlednějšího prográmku :). Jak směšně pak zní jásavé články typu Méně restartů ve Windows Vista….

Stahování balíčkůPro rýpaly, kteří by se chtěli trefovat do oněch 646 MB, zdůrazňuji jeden důležitý fakt: při aktualizaci pod Mandrakem se neaktualizuje pouze operační systém, ale komplet všechno: tedy systém a veškeré aktualizace. To mi nedá nezeptat se: dokážou tohle vaše Windows? Zatím poslední informace z wokeního světa nadšeně tvrdily cosi o tom, že “nový Microsoft Update dokáže aktualizovat jak Windows, tak MS Office jedním šmahem.” Věc první je, že Office se zatím při standardním updatu stejně neaktualizuje. Věc druhá je, že produkty třetích stran (včetně antiviru, firewallu, …) si pod Windows musíte “rukochmatně” zaktualizovat sami, zatímco v Linuxu se provede update všech aplikací. To je IMHO sen všech administrátorů :).

Malou pozornost bych chtěl také věnovat programu pro snímání obsahu obrazovky, který se jmenuje Ksnapshot a díky němuž si zde můžete prohlížet obrázky z Linuxu. Zatímco ve Windows se po stisku klávesy PrintScr přesune obrázek do tzv. Schránky, odkud ho (např. klávesovou zkratkou Ctrl+V) vložíte do požadované aplikace, ve KDE na vás po stisku PrintScr “vyskočí” právě Ksnapshot a ochotně se zeptá, jestli chcete sejmout celou obrazovku, nebo jen určité okno, případně vybranou oblast. Po pořízení “screenshotu” lze obrázek rovnou uložit do souboru formátu PNG. A tak se zase musím ptát: dokážou tohle vaše Windows?

Jo a aby bylo jasno: tento dokument jsem sepsal v textovém editoru OpenOffice.org Writer. Ač jsem “těžký odchovanec” MS Wordu, musím říci, že práce s touto aplikací mi nejen nedělala problémy, ale v některých momentech mi ukazovala, že umí ještě o pěkný kus více…. Ještě se budu muset učit, ale například automatické doplňování rozepsaného slova se mi secsakramenstky líbí!!! Že já tohle neměl v době, kdy jsem byl placen za napsaný znak! :)))

O AmaroKu, který mi tady celou dobu psaní tohoto článku hraje MP3ky, se rozepíši zase jindy. Stejně, jako vám určitě někdy povím o tom, jak chytře umí zobrazovat multimediální soubory Konqueror, proti kterému působí i “nejmodernější” Průzkumník z Windows XP jako hoodně chudý příbuzný (možná ve verzi Vista se bude snažit dosáhnout alespoň na Konquerovy kotníky).

Aktualizace je kompletní!Takže jak zní můj závěr dalšího dne s Linuxem? Líbí se mi! A líbí se mi sakra moc! 🙂 Asi nejvíce oceňuji, že jsem po dlouhé době našel systém, u kterého musím myslet, bádat a pátrat. Přeci jen po deseti letech s Windows začne člověk zakrňovat, jednat automaticky…. A právě tady je zhouba našich mozků: stereotypy. Napadlo by vás například obrátit si budík vzhůru nohama? Vidíte – nenapadlo – a přitom tohle je právě jeden ze způsobů, jak si můžete procvičit stereotypem zkornatělý mozek. A podobně beru v tuhle chvíli Linux – je to něco, co mě nutí zase myslet, vynalézat a objevovat, prohrávat, opakovat neúspěšné pokusy a vítězit :).

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *