Svět se zbláznil! O tom, jak Česká televize rozeslala výhružný mail několika tisícovkám uživatelů televizních přístrojů, jste už určitě četli na mnoha místech. Jedním z největších paradoxů tohoto případu podle mne je, že poplatky musí zaplatit i ten, kdo se na ČT vůbec nedívá (ono ani moc není na co – vyjma Krausova “Uvolněte se”), nebo kdo televizor používá jen jako dekoraci do obýváku. Druhým paradoxem je, že celá řada pořadů ČT je dostupná na Internetu na oficiálních stránkách – může se na ně dívat kdo chce a kdy chce a nemusí přitom platit ani korunu. A úplně nejvíce mě pobavilo, že výhrůžný dopis s požadavkem zaplacení necelých 80 Kč, přišel i nějakému dobrákovi, který dobrovolně zaplatil ČT na poplatcích více, než mu ukládá zákon.

No a konečně největším paradoxem je, že ti největší podvodníci, kteří televizní přístroj používají, ale nikdy jej nenahlásili, mohou být v klidu a v pohodě. ČT a jejich vyděračská (pardon – vymahačská) firma o nich de facto nevědí a žádný dopis jim tudíž nepošlou, stejně jako nebudou vymáhat výpalné (ehm – poplatky za vlastnictví TV přístroje)…. :). Prokázat někomu, že má doma televizi, už není v kompetenci ani České televize, ani nikoho jiného, kdo nebude mít povolení k prohlídce…. Docela sranda, nemyslíte?

Svět se zbláznil podruhé! Tedy tentokrát se zbláznil spíše pražský magistrát. ČTK cituje ve dnešní zprávě Večerník Praha, který údajně zjistil, že “Pražští radní zvažují, že možná ještě do konce roku zdraží 12korunovou jízdenku až na 60 korun.” Ve hře jsou údajně čtyři varianty zdražení: na 24, 36, 48 nebo právě oněch 60 Kč.

Pamatuji se, jak do nás na ČVUT fakultě dopravní hustili problematiku “preference MHD před individuální přepravou.” Docela jsem se tehdy bavil – byla to víceméně pustá teorie, balancující na hraně sci-fi. Dnes jsme sice o kousek dál: na některých křižovatkách v Praze semafory opravdu preferují tramvaje a “dávají jim zelenou,” takže je jejich provoz plynulejší a tím pádem i rychlejší. Nicméně to je patrně jediný počin tohoto typu.

Podle mne je maximální akceptovatelnou částkou pro jednu cestu 24 Kč. 36 Kč už je docela dost a 60 Kč – to je opravdu zlodějina a pokud si radní myslí, že tuto sumu budou cestující opravdu platit, tak je na velkém omylu. Kdo dnes jezdí MHD na jednotlivé jízdenky?

  1. ten, kdo nemá finanční prostředky na automobil
  2. ten, pro koho je cesta MHD časově výhodnější, než automobil
  3. turisté a návštěvníci Prahy

Skupina č. 1 jistě nebude ochotná investovat 60 Kč do cestování po Praze a s velkou pravděpodobností pojede na černo. Skupina č. 2 za tuto cenu pojede raději autem – je to pohodlnější (nikdo se na vás nemačká, nesmrdí a neotravují vás bezdomovci, vlastníte-li auto s klimatizací, je v něm v létě také příjemněji, než v autobuse). Skupině č. 3 to bude povětšinou jedno, protože 2 Eura za dopravu většina cizinců rozdýchá.

Jaké by byly následky?

  • skupina 1 by začala z velké části jezdit “na černo” a DP by tak nezaplatila ani oněch 12 Kč, které nyní ještě platí.
  • skupina 2 by začala intenzivněji používat auto – z čehož vyplývají ucpanější ulice (ve kterých by se samozřejmě zasekly i autobusy, což by v nich cestující občany, platící 60 Kč, s největší pravděpodobností naštvalo) a samozřejmě z toho vyplývají i nulové příjmy pro DP.
  • skupina 3 by patrně nadále cestovala.

I když si vezmeme auto s poměrně velkou spotřebou 10 l/100 km a cenu benzínu 30 Kč, tak bychom za cenu jedné jízdenky autem ujeli:

  • 12 Kč jízdenka = 4 km autem
  • 24 Kč jízdenka = 8 km autem
  • 36 Kč jízdenka = 12 km autem (to už začíná být pro mnohé zajímavé!)
  • 48 Kč jízdenka = 16 km autem (tahle vzdálenost by už stačila skoro každému, kdo dojíždí za prací po Praze, pokud nejede z jednoho konce na druhý)
  • 60 Kč jízdenka = 20 km autem (a do téhle vzdálenosti by už se vešel asi skoro každý, kdo musí jet někam po Praze).

Takže takto vypadá “preference MHD před individuální přepravou” v praxi v podání pražského magistrátu. Zkuste někoho přesvědčit, že by neměl jezdit autem, když to bude nejen pohodlnější, ale dokonce i levnější. To by musel být blb, nebo fanda hromadného cestování….

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *