Netiketa je neoficiální, ale obecně uznávaný kodex, který definuje “slušné chování” na Internetu. Docela pěkný přehled těch nejzákladnějších pravidel zpracoval pro server Lupa.cz Pavel Satrapa. Určitě doporučuji tento článek všem, kdož nějakým způsobem komunikují přes Internet.

Já sám jsem se touto tematikou zabýval před pěti lety a na základě svých poznatků jsem sepsal článek Zlatá pravidla elektronické pošty. Domnívám se, že také stojí za přečtení (v mnoha pravidlech se s Pavlem Satrapou shodujeme 🙂 ).

Zajímavá je také úvaha, že by se netiketa, nebo alespoň “obecné základy slušného chování na Internetu,” měla učit již na školách. To by dozajista nebylo na škodu – ostatně jeden ze čtenářů v diskuzi na Lupě píše, že v rámcových vzdělávacích programech pro základní vzdělávání je v oblasti INFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE položka “informační etika” je. Záleží ale na tom, jak si ji vyloží profesoři a učitelé. Přeci jen obecně vzato – situace v našem školství není růžová (a není se čemu divit, při tech platech…), takže výpočetní techniku leckde učí pedagogové, pro které Internet začíná a končí Seznamem.cz. Výjimky, doufejme, existují a snad budou časem přibývat, až se stanou pravidlem.

Přesto, že podobně laděných článků je (včetně plného znění netikety) na Internetu nepočítaně, bude pořád dost a dost uživatelů, kteří budou posílat maily, jež budou s netiketou v absolutním rozporu. Mno, snad tímto článkem vyprovokuji k přečtení těch několika triviálních pravidel alespoň některé z vás. Věřím, že tento blog čtou především inteligentní čtenáři, kteří buď pravidla dodržují, nebo se alespoň rádi poučí 🙂

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *