Při instalaci nového 200 GB disku do svého počítače jsem se rozhodl pro novou instalaci systému právě na tento disk. Asi si umíte představit, jaké ale bylo mé překvapení, když instalační program ukázal disk velký jen 137 GB. Vzhledem k tomu, že stejný problém možná řešil, nebo bude řešit někdo z vás, udělal jsem malý návod, jak na to.

Poznatek 1: samotný systém Windows 2000 na celou partition nenainstalujete – instalační program prostě takto velké disky neumí. Takže nezbude, než naformátovat jen část disku a po provedení níže uvedených zásahů partition rozšířit například programem Partition Magic, nebo standardním Správcem disků.

Poznatek 2: musíte mít BIOS, který podporuje 48bitové LBA. Pokud toto váš BIOS neumí (tj. disk nedetekuje správně, nebo dokonce vůbec), pokuste se o update BIOSu (jak na to, byste měli zjistit z manuálu k vaší základní desce).

Poznatek 3: musíte mít nainstalovaný minimálně Service pack 3 (aktuální je Service pack 4, takže nemáte-li nějaké vážné důvody, doporučujeme nainstalovat rovnou tento).

Teprve po splnění všech výše uvedených požadavků můžete přejít k úpravě registru, která vám “otevře” celou kapacitu vašeho pevného disku.

  1. Stiskněte tlačítko Start.
  2. Klikněte na položku Spustit.
  3. Do políčka Otevřít vepište regedit a stiskněte tlačítko OK. Tím spustíte Editor registru.
  4. Postupně se “proklikejte” do HKEY_LOCAL_MACHINE – SYSTEM – CurrentControlSet – Services – atapi – Parameters.
  5. V pravé polovině okna Editoru klikněte pravým tlačítkem myši a z kontextového menu vyberte Vytvořit a následně Nová hodnota DWORD.
  6. Tuto novou položku pojmenujte EnableBigLba (tj. přepište původně vzniklé Nová hodnota #1 a ukončete zadávání klávesou Enter).
  7. Nyní na nově vytvořenou položku dvakrát klikněte levým tlačítkem myši. V následujícím dialogovém okně napište do políčka Údaj hodnoty místo stávající nuly číslo 1.
  8. Ukončete Editor registru a restartujte počítač.
  9. Po restartu již budou Windows 2000 s diskem větším než 137 MB schopny plnohodnotně pracovat.
Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *