David Rath u mne získal další bod. Podporuje prodej některých léků mimo lékárny. Samozřejmě touto cestou nebudou přístupné léky na předpis! Proč by ale volně prodejné léky na chřipku či bolest měly být výhradní doménou lékáren? Žiji v Praze, kde je lékáren dostatek (možná až přebytek), ale přesto mám o víkendu do nejbližší lékárny 10 km (via MHD 21 minut). Ve všední den sice v okolí mého bydliště fungují hned tři lékárny (počítám ty, jež jsou dostupné pěšky do cca. 5 minut), o víkendu ale není otevřená ani jedna z nich. O městech s 15 000 a méně obyvateli raději nemluvím – znám situaci v jednom takovém a nejbližší lékárna = 30 km cesty. Pokud má člověk horečku, je i tato vzdálenost docela brutální.

Rath podporuje vyhlášky, přinášející samoobslužný a zásilkový prodej léků, jež by měly zjednodušit přístup k vybraným medikamentům. Tyto vyhlášky by měly platit již od poloviny června. Díkybohu za to!

Co na to lékárníci? Snaží se tvrdit, že vyhlášky ohrožují zdraví pacientů. To jsou skutečně tak naivní, nebo jde o dobře promyšlený “protiRathovský tah,” že si myslí, že na vydání Paralenu potřebuji člověka s vysokou školou? Pokus o protiargument, že např. léky na bolest mohou kontraindikovat léky na tlak a jiné nemoci, je lichý. Zažili jste někdy, že by se vás magistr v lékárně při prodeji léku ptal, jaké léky ještě berete? Asi ne, že? Musíte se spolehnout na příbalový leták, což ostatně říká i ministr zdravotnictví – tedy nic se nezmění.

Proč bychom si léky nemohli objednat třeba přes Internet? To by byla pohoda! David Rath k tomu pro Českou televizi řekl: “Náš cíl je prostě jasný: zpřístupnit lidem léky 24 hodin denně.” Já jsem pro! Vize, že nepojedu do lékárny v nejbližší nemocnici kvůli nachlazení, ale otevřu si na Internetu stránku, objednám a do večera budu lék mít, je naprosto dokonalá.

Až se mě budete ptát, co udělal David Rath pro zdravotnictví, tak toto je další silný argument.

Kategorie: Komentáře

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *