Club sandwich je ikonický sendvič podávaný po celém světě, typicky sestavený ze tří plátků opečeného toustového chleba. Mezi vrstvami se nachází náplň, kterou nejčastěji tvoří drůbeží maso, křupavá slanina, list salátu a plátky rajčete. Správně sestavený recept na club sandwich vždy počítá s majonézou a finálním překrojením na trojúhelníky, které jsou zajištěné párátky pro stabilitu a elegantní vzhled.

Recept na Club sandwich

Recept na Club sandwich

Přesný původ tohoto sendviče je zahalen tajemstvím, ale nejčastěji se jeho vznik datuje na konec 19. století do exkluzivních pánských klubů ve Spojených státech. Za jeho kolébku je považován Saratoga Club-House ve státě New York, kde se měl poprvé objevit okolo roku 1894. Právě z tohoto prostředí si sendvič s největší pravděpodobností odnesl své jméno a pověst sofistikovaného pokrmu.

Z luxusních klubů se sendvič rychle rozšířil do celého světa a stal se stálicí v jídelníčcích hotelů, restaurací i bister. Ačkoliv tradiční složení zůstává nejpopulárnější, vznikla řada moderních variací. Ty mohou obsahovat například avokádo, sýr, rostbíf nebo různé druhy omáček. I přes tyto inovace si Club sandwich dodnes zachovává status nestárnoucí klasiky americké kuchyně.

Recept na Club sandwich: seznam surovin

  • Anglická slanina: 50 g (cca 4-5 plátků)
  • Kuřecí prsa: 100 g (jeden menší plátek)
  • Sůl: špetka
  • Pepř: čerstvě mletý, špetka
  • Vejce: 1 ks
  • Salátová okurka: 1/4
  • Rajče: 1/2
  • Ledový salát: 2-3 velké listy
  • Toustový chléb: 3 plátky
  • Majonéza: cca 2-3 lžíce

Nádobí a kuchyňské náčiní

  • Prkénko na krájení
  • Ostrý nůž
  • Pánev (ideálně nepřilnavá)
  • Obracečka
  • Papírová utěrka
  • Talíř (na odkládání hotových surovin)
  • Toustovač (alternativně lze chléb opéct na pánvi)
  • Nůž na mazání nebo lžíce
  • Párátka: 4 ks (ideálně delší, ozdobná)
Recept: Club sandwich

Recept: Club sandwich

Recept na club sandwich

Tento postup je rozdělen do čtyř fází tak, abyste efektivně využili čas. Zatímco se budou tepelně upravovat maso a vejce, můžete si v klidu připravit zeleninu.

Fáze I: Příprava teplých surovin

  1. Opečení slaniny: Plátky anglické slaniny položte na studenou, suchou pánev. Zapněte střední plamen a slaninu pomalu opékejte. Během opékání ji jednou otočte. Cílem je, aby byla krásně zlatavá a křupavá. Hotovou slaninu vyjměte z pánve a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, která odsaje přebytečný tuk.
  2. Příprava kuřecího masa: Kuřecí prsa z obou stran lehce osolte a opepřete. Na pánvi po slanině (tuk nevylévejte, dodá masu chuť) opečte kuřecí plátek. Z každé strany opékejte zhruba 4-6 minut na středním plameni, dokud není maso propečené a zlatavé. Hotové maso přendejte na prkénko a nechte chvíli odpočinout.
  3. Příprava vejce: Na stejné pánvi připravte sázené vejce (tzv. „volské oko“). Pokud je pánev příliš suchá, přidejte kapku oleje. Vejce osolte, opepřete a opékejte, dokud bílek neztuhne a žloutek nezůstane mírně tekutý. Hotové vejce opatrně vyjměte a odložte stranou.
  4. Krájení masa: Odpočinuté kuřecí prso nakrájejte na tenké plátky (cca 0,5 cm).

Fáze II: Příprava studených surovin a chleba (lze dělat během opékání)

  1. Očištění zeleniny: Omyjte a osušte okurku, rajče i listy ledového salátu.
  2. Krájení zeleniny: Okurku a rajče nakrájejte na tenké plátky. Z ledového salátu oddělte pevné listy, které velikostí odpovídají toustovému chlebu.
  3. Opečení chleba: Všechny tři plátky toustového chleba opečte v toustovači dozlatova. Pokud nemáte toustovač, můžete je nasucho opéct na pánvi.

Fáze III: Sestavení sendviče

Nyní máte vše připraveno a můžeme začít skládat. Pracujte rychle, dokud jsou chléb a teplé suroviny ještě v kondici.

  1. Spodní patro: Vezměte první opečený plátek chleba a potřete ho z jedné strany majonézou. Položte ho na talíř namazanou stranou nahoru. Na majonézu položte list ledového salátu, na něj naskládejte plátky opečeného kuřecího masa a polovinu křupavé slaniny.
  2. Střední patro: Druhý plátek chleba potřete majonézou po obou stranách. Položte ho na vrstvu s kuřecím masem. Na něj položte druhý list ledového salátu, plátky rajčete a plátky okurky. Doprostřed opatrně umístěte sázené vejce a zbylé plátky slaniny.
  3. Horní patro: Vezměte poslední, třetí plátek chleba. Potřete ho majonézou z jedné strany a touto namazanou stranou přiklopte celý sendvič.

Fáze IV: Dokončení a servírování

  1. Zajištění: Sendvič jemně stlačte dlaní. Aby se při krájení nerozpadl, propíchněte ho v každém rohu jedním párátkem skrz všechny vrstvy.
  2. Krájení: Ostrým nožem (ideálně pilkovým na pečivo) sendvič opatrně rozkrojte úhlopříčně na dva trojúhelníky. Párátka zajistí, že vše zůstane na svém místě.
  3. Podávání: Sendviče ihned podávejte. Skvěle chutnají samotné, ale tradičně se servírují s hrstí bramborových hranolků nebo malým zeleninovým salátem.

Recept na club sandwich: máme hotovo!

Výborně, váš domácí Club sandwich je hotový! Jak vidíte, nejde jen o obyčejnou svačinu, ale o plnohodnotné jídlo plné vyvážených chutí a textur. Křupavost čerstvě opečeného chleba a slaniny se dokonale doplňuje se šťavnatostí kuřecího masa a čerstvé zeleniny. Tento sendvič je skvělým důkazem toho, jak lze z několika základních surovin vytvořit skutečně působivý a lahodný pokrm.

Recept na domácí club sandwich

Recept na domácí club sandwich

Nebojte se tento základní postup dále upravovat a přizpůsobovat svým osobním preferencím. Můžete přidat plátek oblíbeného sýra, tenké kolečko červené cibule nebo majonézu nahradit pikantním dipem. Pamatujte, že tento recept na club sandwich je především inspirací a nejlepší verze je ta, která vám bude chutnat nejvíce. Uložte si jej pro chvíle, kdy budete chtít připravit rychlý, ale elegantní oběd či večeři.

Využili jste tento recept na club sandwich? Podělte se v komentářích o zkušenosti!


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *