Během pandemie covidu-19, kdy byly pobočky IKEA po celém světě uzavřeny, se švédský řetězec rozhodl potěšit své zákazníky a zveřejnil recept na své slavné masové kuličky. Díky tomu si je mohli lidé připravit doma a vychutnat si ikonické švédské jídlo i v době, kdy nebylo možné navštívit restauraci.

Masové kuličky se staly symbolem švédské kuchyně hlavně díky tomu, že je švédský řetězec začal nabízet ve svých restauracích a obchodech po celém světě. První restaurace s masovými kuličkami byla otevřena v roce 1985 ve švédském Järfälla a od té doby si tento pokrm získal oblibu nejen mezi místními zákazníky, ale i mezi turisty. Kombinace kvalitního jídla za dostupnou cenu a jednoduchého servírování přispěla k tomu, že IKEA masové kuličky se staly mezinárodním fenoménem a jedním z nejznámějších švédských jídel.

IKEA masové kuličky se smetanovou omáčkou

IKEA masové kuličky se smetanovou omáčkou

Dnes jsou masové kuličky k dostání ve více než 340 pobočkách po celém světě a denně se jich prodají až dva miliony porcí. Tradičně se podávají s bramborovou kaší, smetanovou omáčkou a brusinkovým džemem, což vytváří typickou kombinaci chutí, kterou si oblíbili lidé na všech kontinentech.

IKEA masové kuličky – ingredience

  • 500 gramů mletého hovězího masa
  • 500 gramů mletého vepřového masa
  • 1 větší cibule, jemně nasekaná
  • 1,5 stroužku česneku, drceného nebo pasírovaného
  • 133 gramů strouhanky
  • 1 vejce
  • 6,5 lžic plnotučného mléka
  • sůl a pepř na dochucení

Postup přípravy masových kuliček

  1. Důkladně promíchejte hovězí a vepřové maso.
  2. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku a vejce, vše dobře promíchejte.
  3. Přilijte mléko, směs osolte a opepřete dle chuti.
  4. Z hmoty vytvarujte malé kuličky (optímálně 25 gramů na jednu kuličku) a nechte je 2 hodiny odpočívat v chladničce.
  5. Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu a kuličky opečte ze všech stran dozlatova.
  6. Opečené kuličky přesuňte do pekáčku, přikryjte a pečte v troubě na 180 °C asi 30 minut.
IKEA masové kuličky po vyjmutí z trouby

IKEA masové kuličky po vyjmutí z trouby

Smetanová omáčka – ingredience

  • kapka oleje
  • 40 gramů másla
  • 40 gramů hladké mouky
  • 150 mililitrů zeleninového vývaru
  • 150 mililitrů hovězího vývaru
  • 150 mililitrů smetany
  • 2 lžičky sojové omáčky
  • 1 lžička dijonské hořčice

Postup přípravy smetanové omáčky

  1. Na pánvi rozpusťte máslo s kapkou oleje.
  2. Přidejte mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku, vařte asi 2 minuty.
  3. Postupně přilévejte zeleninový a hovězí vývar, stále míchejte.
  4. Přidejte smetanu, sojovou omáčku a dijonskou hořčici, promíchejte.
  5. Omáčku přiveďte k varu a za občasného míchání ji nechte zredukovat do požadované hustoty.

IKEA masové kuličky – doporučené přílohy

  • bramborová kaše
  • vařené brambory
  • hranolky
  • tradičně také brusinkový džem a restovaný hrášek

0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *