Dnes se s vámi podělím o recept na balkánský koláč z listového těsta se špenátem. Hned v úvodu musím upozornit, že se nejedná o pokrm pocházející z Balkánu. Inspiraci na něj jsem dostal od své bývalé kolegyně Evy F., která si ho přinesla do práce, a já následně celou recepturu drobně „vytunil“.

Balkánský koláč z listového těsta je pokrm, který zaujme hned na první pohled a později i na první sousto. Zvenku křupavý, uvnitř vláčný a šťavnatý, působí dojmem poctivého domácího jídla, které si nehraje na víc, než čím je. Dominantními prvky jsou špenát a slanina, podpořené sýry a bylinkami – chuťově syté, přesto ne těžkopádné. Ideální kombinace pro večeři po náročném dni nebo jako pohoštění, které nenudí a zasytí.

Recept: Balkánský koláč z listového těsta se špenátem dle Evy F.

Recept: Balkánský koláč z listového těsta se špenátem dle Evy F.

Koláč se hodí jak k teplému servírování přímo z trouby, tak i jako studený pokrm na druhý den. Právě tehdy se naplno projeví, jak dobře si jednotlivé vrstvy sedly. Díky pevné konstrukci z listového těsta drží tvar a nerozpadá se, což z něj dělá praktickou volbu na cesty, piknik nebo pracovní oběd. Ačkoli má své kořeny spíše v kuchyňské improvizaci než v tradičním regionálním receptu, působí vyváženě a v chuti nenajdete nic navíc – ani nic, co by chybělo.

Suroviny na balkánský koláč

  • Mražený listový špenát porcovaný – cca 450 gramů
  • Mléko polotučné – podle potřeby (cca 150–250 ml)
  • Slanina plátky – 100 gramů (cca 6 až 8 plátků)
  • Cibule větší – 1 kus
  • Máslo – cca 30 gramů
  • Olivy černé – cca 12 kusů (lze vynechat)
  • Balkánský sýr nebo feta – 200 až 250 gramů
  • Plátkový sýr eidam nebo gouda – 100 gramů
  • Vejce – 1 kus
  • Listové těsto – cca 400 gramů (může být i o něco více)
  • Bazalka sušená – cca 2 kávové lžičky
  • Oregano sušené – cca 2 kávové lžičky

Nádobí

  • Forma na pečení koláčů
  • Menší rendlík
  • Pánev
  • Nůž a/nebo kráječ
  • Prkénko
  • Sklenička
  • Váleček
  • Vidlička
  • Síto nebo cedník

Postup přípravy

  1. Do menšího rendlíku vsypte mražený špenát a zhruba do poloviny ho zalijte mlékem. Dejte na sporák a za občasného promíchání ho přiveďte k varu. Poté sporák stáhněte, ale udržujte jemný var.
  2. Na pánvi postupně osmažte plátky slaniny. Měly by být jemně křupavé, ale ne úplně tvrdé.
  3. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Následně ji na tuku ze slaniny orestujte jemně (ale ne úplně) dozlatova.

    Zhruba takto by měla být osmažená cibulka (recept na balkánský koláč)

    Zhruba takto by měla být osmažená cibulka (recept na balkánský koláč)

  4. Máslem důkladně vymažte formu, ve které budete koláč péct. Ideální je pro tyto účely keramická forma. Chcete-li zabránit připečení, můžete místo másla použít papír na pečení.
  5. Olivy můžete nakrájet na kolečka nebo nechat vcelku (v takovém případě doporučuji větší množství než 12 kusů), případně půl napůl.
  6. Balkánský sýr či fetu dle konzistence buď nakrájejte na plátky, nebo rozdrobte na větší kousky.
  7. Plátky plátkového sýra překrojte napůl.
  8. Vajíčko rozklepněte do skleničky a rozmíchejte vidličkou.
  9. Listové těsto rozdělte na dvě přesné poloviny. Obě pak vyválejte do tvaru, který bude pasovat do formy tak, že bude mírně přečnívat.
  10. Předehřejte si troubu na 180 °C.
  11. Následně vložte jednu polovinu rozváleného těsta na dno formy – mělo by lehce přesahovat přes okraj.

    Těsto by mělo mírně přečnívat

    Těsto by mělo mírně přečnívat

  12. Dno nyní vyložte plátkovým sýrem. Bude sloužit jako „izolace“, aby obsah neprotékal.

    Spodní část vyložte plátkovým sýrem

    Spodní část vyložte plátkovým sýrem

  13. Na sýr poté rovnoměrně rozložte osmažené kousky slaniny.
  14. Další vrstvu bude tvořit orestovaná cibule – rozložte ji rovnoměrně po celé ploše.

    Osmažená slanina a cibule

    Osmažená slanina a cibule

  15. Nyní slijte špenát – ideálně přes sítko, opakovaně ho protřepte, aby se odstranila veškerá tekutina.
  16. Špenát nechte lehce vychladnout a následně ho rovnoměrně rozetřete po koláči – ideálně tak, aby zakryl celou plochu.
  17. Nyní přichází řada na koření. Nemusíte šetřit – rovnoměrně posypte povrch bazalko a oreganem, případně můžete přidat koření dle vlastní chuti.
  18. Do další vrstvy přidejte nakrájené či celé olivy. Opět se snažte, aby byly rovnoměrně rozprostřené po celém povrchu.
  19. Nakonec zbývá přidat balkánský sýr nebo fetu. I ten by měl být rozmístěn po vrchní části tak, aby byl v každém kousku.

    Špenát, koření, olivy a balkánský sýr

    Špenát, koření, olivy a balkánský sýr

  20. Následně přikryjte koláč druhou vrstvou těsta. Spodní i horní vrstvu spojte a přehněte tak, aby ležely na horní části koláče.

    Recept na balkánský koláč - horní vrstva těsta

    Recept na balkánský koláč – horní vrstva těsta

  21. Horní část potřete rozšlehaným vajíčkem – klidně celým.
  22. Pomocí vidličky poté propíchejte v horní části koláče několik otvorů, aby mohla unikat pára a nepraskl.

    Recept na balkánský koláč - takto by měl vypadat, než ho dáte do trouby

    Recept na balkánský koláč – takto by měl vypadat, než ho dáte do trouby

  23. Na závěr dejte formu na pečicí plech a umístěte ji do trouby. Pečte dozlatova (cca 30 až 40 minut).

    Recept na balkánský koláč z listového těsta se špenátem - takto by měl vypadat výsledek

    Recept na balkánský koláč z listového těsta se špenátem – takto by měl vypadat výsledek

Recept na balkánský koláč – možné variace

Pokud si chcete recept na balkánský koláč upravit k obrazu svému, a přitom zásadně nezměnit jeho charakter, nabízí se několik jednoduchých, ale účinných úprav. Místo klasické slaniny můžete použít anglickou nebo pancettu, která dodá jemnější a méně kouřovou chuť. Pro vegetariánskou variantu ji pak snadno nahradíte restovanými houbami – ideálně žampiony nebo hlívou, které přidají na textuře i vůni.

Dále se nabízí prostor pro hru se sýry. Místo eidamu můžete sáhnout po výraznějším ementálu nebo čedaru, které koláči dodají šťavnatost a hutnost. Fetu lze vyměnit za kozí sýr, ale je dobré jej kombinovat s neutrálnější chutí – aby nepřebil ostatní ingredience. A pokud máte rádi ostřejší tóny, přidejte jemně nakrájená sušená rajčata nebo pár proužků pečené papriky.

Poslední tip směřuje ke koření – zde můžete experimentovat s orientálnější linkou. Například špetka muškátového oříšku ve špenátu nebo trocha uzené papriky v cibulové vrstvě udělají divy. Čerstvé bylinky, jako nasekaná petržel nebo tymián, se hodí k podávání, ale klidně je můžete přidat i do koláče. Důležité je zachovat rovnováhu – koláč by měl být vrstevnatý, ale ne přeplácaný.


0 komentářů

Napsat komentář

Zástupce avatara

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *