Italská focaccia je tradiční chlebová placka, která se těší oblibě po celém světě. Její původ sahá až do starověkého Říma, kde sloužila jako jednoduchý pokrm pro chudé. Dnes se focaccia stala synonymem pro nadýchaný a voňavý chléb, který můžete upravit podle vlastní chuti. Základní recept je překvapivě snadný a nabízí nespočet možností pro variace – existuje focaccia se solí a olivovým olejem, ale i verze plné bylinek, rajčat nebo oliv.
V tomto článku vás provedeme receptem na klasickou italskou focacciu podle Těhotného kuchaře. Připravíme si focacciu s rajčaty, olivami a nálevem ze sušených rajčat. Postup je podrobný, takže se nemusíte bát, že by se vám něco nepovedlo. Stačí následovat jednotlivé kroky a odměnou vám bude dokonalá domácí focaccia.
Ingredience na focacciu
- Hladká mouka: 750 gramů
- Droždí: 25 gramů (čerstvé, rozdrobené)
- Cukr: 10 gramů
- Vlažná voda: 600 ml (plus trochu na kvásek)
- Sůl: 10 gramů
- Olivový olej: na těsto a na vymazání
- Sušená nakládaná rajčata (nakrájená na proužky)
- Nálev ze sušených rajčat
- Olivy (nakrájené na kroužky)
- Cherry rajčata: 10 kusů (přepůlená)
- Sůl na posypání
- Voda (do trouby)
Recept: italská focaccia
Začněte tím, že do velké mísy nasypete hladkou mouku a uprostřed vytvoříte důlek. Do tohoto důlku rozdrobte čerstvé droždí, přidejte cukr a zalijte trochou vlažné vody. Směs jemně promíchejte tak, aby se droždí zcela rozpustilo, a mísu přikryjte navlhčenou utěrkou. Nechte kvásek 30 minut odpočívat, aby droždí mohlo „vzejít“ – vytvoří se bublinky a kvásek začne nabývat na objemu.
Když kvásek vzejde, postupně do mísy přilévejte zbytek vlažné vody (celkem 600 ml) a vše důkladně promíchávejte. Poté přidejte sůl a olivový olej. Jakmile začne směs držet pohromadě, přeneste těsto na pracovní plochu a hněťte ho rukama asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Tento krok můžete udělat i v kuchyňském robotu s hnětacím hákem. Hotové těsto vraťte zpět do mísy, zakryjte ho utěrkou a nechte ho kynout na teplém místě asi 45 minut. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Po prvním kynutí si připravte misku s vodou. Namočte si v ní prsty a těsto jemně natahujte a překládejte (tento proces pomáhá vytvořit jemnou a pružnou strukturu těsta). Poté těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho znovu kynout dalších 45 minut.
Pak těsto opět prsty namočenými ve vodě několikrát za sebou důkladně natahujte a překládejte. Poté těsto vraťte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte ho znovu kynout dalších 45 minut, aby těsto získalo tu správnou strukturu.
Připravte si velký pekáč a vyložte ho pečicím papírem, který potřete olivovým olejem. Vykynuté těsto přeneste na plech. Ruce si namočte v olivovém oleji a těsto jemně natahujte a překládejte jakoby pod sebe (zahrnujte) přímo na plechu, dokud nezískáte tvar obdélníku. Přikryjte utěrkou a nechte těsto kynout ještě 45 minut.
Nakrájená sušená rajčata, olivy a cherry rajčata rovnoměrně je rozložte po povrchu těsta. Poté povrch pokapejte nálevem z nakládaných rajčat. Na závěr si znovu namočte prsty do olivového oleje a, zapichujte do těsta prsty a jemně s nimi vždy zatřeste, aby se přísady lépe zapracovaly. Nakonec posypte povrch trochou soli.
Předehřejte troubu na 200 °C (horkovzduch). Na dno trouby vložte misku s vodou – pára vytvoří ideální prostředí pro focacciu a zajistí, že bude mít vláčný střed a křupavou kůrku. Pečte focacciu 25 až 35 minut, dokud povrch nezezlátne. Upečenou focacciu vytáhněte z trouby a nechte ji několik minut odpočívat na plechu. Poté ji přeneste na prkénko, nakrájejte na kousky a podávejte.
Tip na závěr
Domácí focaccia chutná skvěle samotná, ale můžete ji podávat i jako přílohu k salátům, polévkám nebo jako základ pro sendviče. Vyzkoušejte tento recept a překvapte rodinu či přátele nadýchaným domácím chlebem, který Vás přenese přímo do slunné Itálie!
0 komentářů