V týdnu od 31. července do 6. srpna jsme byli spolu s manželkou na dovolené na Slovensku. Najezdili jsme celkem 1666 kilometrů, posbírali 183 keší a navštívili celou řadu zajímavých míst. Pořídil jsem stovky fotek a ty nejzajímavější jsem se rozhodl publikovat na našem blogu formou fotoreportu. Ve středu jsme si to zamířili do Bardejova, ale cestou jsme nemohli minout město Levoča.

Levoča je malebné historické město situované na východním Slovensku. Své návštěvníky okouzluje bohatým kulturním dědictvím a krásně dochovanou architekturou. Dominantou města je náměstí Majstra Pavla, které je jedním z největších náměstí ve střední Evropě a vyznačuje se impozantními středověkými budovami. Na náměstí se nachází také gotický kostel svatého Jakuba, který je známý díky svému výjimečnému hlavnímu oltáři a jako místo, kde byla uschovávána vzácná díla umění, včetně dřevořezbářského mistrovského díla Mistra Pavla.

Město je rovněž spojováno se slavným slovenským sochařem Mistrem Pavlem, který zde působil ve 14. století. Jeho nejznámějším dílem je 18,6 metru vysoký hlavní oltář v kostele svatého Jakuba, který je považován za jedno z nejvýznamnějších děl pozdně gotického umění v Evropě. Město je tedy nejen památkou samotného Mistra Pavla, ale i významným centrem gotického umění a důležitým místem slovenské kulturní historie.

Levoča si zachovává autentickou atmosféru středověkého města, což ji činí oblíbeným cílem turistů i milovníků historie. Kromě impozantní architektury a uměleckých pokladů nabízí také malebné uličky s tradičními domy, které dávají návštěvníkům pocit, jako by čas zde zpomalil. Procházka po městských hradbách umožňuje krásné výhledy na okolní krajinu a přináší pocity doby, kdy Levoča hrála důležitou roli jako obchodní a kulturní centrum.


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *