Do finálového večera mezinárodní hudební soutěže Eurovision Song Contest zbývají již jen dva měsíce. Minulý týden jsme se dozvěděli zbývající interprety, jež budou reprezentovat své země. Pojďme se podívat nejprve na novinky z uplynulého týdne a poté i na kompletní seznam všech účastníků!

Bulharsko: Bulharsko: Elitsa & Stoyan – Samo Shampioni

3. března sice bulharští diváci a odborná porota rozhodli, že jejich zemi bude podruhé reprezentovat dvojice Elitsa & Stoyan s písní Kismet, nicméně v uplynulém týdnu byla tato skladba byla z důvodu problému s autorskými právy ze soutěže vyloučena. Elitsa & Stoyan tedy na Eurosongu vystoupí s písní, jež v národním finále skončila na druhém místě – Samo Shampioni (“Jen šampióni”), jejímiž autory jsou Elitsa Todorova a Kristian Talev.

Estonsko: Birgit Õigemeel – Et Uus Saaks Alguse

Nejsevernější z pobaltských republik bude reprezentovat dnes 24letá vítězka estonské soutěže Estonian Idol s písničkou Et Uus Saaks Alguse.

Norsko: I Feed You My Love

Po úspěšné reprezentaci Alexanderem Rybakem běloruského původu, který přivezl z Moskvy roku 2009 Eurosong do Norska, se letos o něco podobného pokusí 27letá Margaret Berger, která skončila druhá v místní talentové soutěži Norwegian Idol. Píseň I Feed You My Love, se kterou vystoupí na Eurosongu, můžeme žánrově zařadit do elektronického popu.

Černá Hora: Who See – Igranka

Pojďme se z chladného severu ohřát na Balkán. Máme tu dalšího zástupce bývalé Jugoslávie – Černou Horu bude reprezentovat kotorské hiphopové duo Who See?, známé také jako Who See Klapa. Jejich skladba se jmenuje Igranka, což lze přeložit jako párty. Je otázkou, zda jsou diváci Eurosongu schopni takovou párty zpracovat :).

Ázerbájdžán: Farid Mammadov – Hold Me

Ázerbájdžán se v posledních letech často zařazuje mezi favority Eurosongu – ostatně loni díky vítězství dvojice Ell & Nikki se skladbou Running Scared hostilo hlavní město této země velké finále. Letos bude jeho zástupcem Farid Mammadov s anglicky zpívanou skladbou Hold Me. Vítěz vzešel z finále, kterého se zúčastnila celá desítka interpretů. 21letý Farid Mammadov se narodil v Baku a v současné době je studentem Ázerbájdžánské státní univerzity kultury a umění.

San Marino: Valentina Monetta – Crisalide

Loni patřila 38letá Valentina Monetta s písní The Social Network Song k největším propadákům Eurosongu (v prvním semifinále skončila na 14. místě), přesto letos dostala šanci zkusit to znovu. A nutno říci: pokud jste Valentinu slyšeli loni, letos budete asi zírat, protože je to zcela jiná, výrazně hutnější káva. Písnička Crisalide si odbyla svou premiéru v pátek 15. března, kdy byl představen i oficiální videoklip.

Ani skladatel písničky není žádný zelenáč – Ralph Siegel napsal pro Eurovision Song Contest 21 písní. Texty pro Crisalide byl napsán Maurem Balestrim.

Kypr: Despina Olympiou – An Me Thimase

Populární kyperská zpěvačka Despina Olympiou dostala příležitost reprezentovat letos svou zemi na Eurosongu. Svou kariéru započala v roce 1992 a od roku 2000 vydala šest alb. V Malmö vystoupí se skladbou An Me Thimase, zpívanou v řečtině.

Island: Eyþór Ingi Gunnlaugsson – Ég á líf

Od Islandu jsme byli zvyklí spíše na drsnější muziku, nicméně letos se musíme spokojit s pravým nefalšovaným patetickým cajdákem. 24letý Eyþór Ingi Gunnlaugsson zapěje píseň Ég á líf.

Moldavsko: Alina Moon – A million

14členná porota společně s televizními diváky vybrala v sobotu 16. března v Kišiněvu jako svého zástupce Alinu Moon (vlastním jménem Aliona Munteanu) s písní A million. Ani 24letá Aliona Munteanu není na Eurosongu nováčkem – vystupovala i loni, ovšem pouze jako součást sboru Pashy Parfenyho.

Itálie: Marco Mengoni – L’essenziale

Pamatujte si: na každém Eurosongu musí být alespoň jeden Elvis :-D. Letos přijde s výstředním účesem Marco Mengoni, kterého vybrali zástupci italské televizní stanice RAI. Vystoupí se skladbou L’Essenziale , která se již stihla stát nejprodávanějším hitem v Itálii. Píseň bude zpívána v italštině a napsali ji Marco Mengoni, Roberto Casalino a Francesco De Benedettis.

V tuto chvílí tedy známe všech 39 účastníků Eurosongu. Pojďme si tedy udělat krátké shrnutí (odkazy vedou většinou na oficiální kanál Eurovision, takže by měly fungovat)

Všech 39 účastníků soutěže Eurovision Song Contest (Eurosong) 2013

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *