Jak jste si již možná všimli, začali jsem čtvrt roku před začátkem hudební soutěže Eurovision Song Contest, u nás známé pod názvem Eurosong, monitorovat nominace jednotlivých účastnických zemí.

Každý týden, zejména během víkendů, hlásí jednotlivé země své zástupce – a nejinak tomu bylo i v uplynulých sedmi dnech. Pojďme se tedy podívat, jaké další songy na Eurosongu uvidíme a uslyšíme.

Kromě nových interpretů přinesl uplynulý týden také zprávu, že Arménie z letošního Eurosongu bez uvedení důvodu odstupuje. Zbývá tedy jen pět zemí, u kterých ještě neznáme písničky.

Není rozhodnuto

Interpreta ani písničku, se kterou budou soutěžit v letošním Eurosongu, zatím neznají tyto dvě země:

  • Řecko – vybíralo svého finalistu včera večer, před uzávěrkou tohoto článku.
  • San Marino – oznámí svého zástupce na tiskové konferenci, která se bude konat ve středu 14. března ve 12:00 SEČ.

Znají pouze interpreta

Následující tři země již sice vybraly svého zástupce na Eurosong, ale ještě není známa skladba, se kterou bude reprezentovat:

  • Ázerbájdžán – Sabina Babayeva
  • Belgie – Iris
  • Velká Británie – Engelbert Humperdinck (před týdnem ještě nebyl interpret znám)

Kandidáti na letošní Eurosong

Proti minulému a předminulému týdnu přibyli následující oficiální kandidáti i skladby.

Itálie – Nina Zilli: Per Sempre

Itálie měla jasno v tom, že ji bude reprezentovat zpěvačka Nina Zilli. V pondělí 5. března pak italská televizní stanice RAI a manažeři zpěvačky oznámili, že písní, která bude reprezentovat zemi na Eurovision Song Contest 2012, bude skladba Per Sempre v mezinárodním provedení. Na videu níže se můžete podívat na původní italskou verzi. Písnička je součástí nového alba L´Amore E Femina (Láska je žena) a složili ji Roberto Casalino s Ninou Zilli.

Moldavsko – Pasha Parfeny: Lăutar

Po dlouhé a vzrušující show byl jako zástupce Moldavska na Eurovision Song Contest 2012 v neděli večer zvolen veřejností a odbornou porotou Pasha Parfeny. Jeho píseň Lăutar bojovala o vstupenku do Baku se dvacítkou dalších konkurentů a zazněly písničky všech druhů hudebních žánrů od etno-popu, přes balady, až po taneční muziku.

Portugalsko – Filipa Sousa: Vida Minha

Ze dvanácti účastníků nedělního finále, jež se konalo v rámci festivalu Da Cancao 2012, nakonec odešla jako vítězka Filipa Sousa se skladbou Vida Minha. Bude tedy reprezentovat Portugalsko ve druhém semifinále ESC, jež se bude konat 24. května.

Rumunsko – Mandinga: Zaleilah

Rumunsko bude v Baku zastupovat Mandinga s písničkou Zaleilah. Tak o tom rozhodli diváci a odborná porota v sobotním finále, kde se zpěvačka prosadila v konkurenci patnácti interpretů, a musíme říci, že rozjásaný balkánský pop vidíme jako velkého favorita.

Rusko – Buranovskiye Babushki: Party For Everybody

Ve středu 7. března v noci proběhlo v moskevském koncertním sále Academic finále ruského národního výběru, ve kterém 25 umělců bojovalo o čest reprezentovat Rusko na ESC 2012 v Baku. Srdce televizních diváků i porotců si nakonec získalo seskupení babiček, vystupujících pod jménem Buranovskiye Babushki s písní Party For Everybody! Těžko říci, zda jde ze strany Rusů o recesi, každopádně něco takového jste na Eurosongu asi ještě neviděli 🙂

Slovensko – Max Jason Mai: Don´t Close Your Eyes!

Stejně, jako v loňském roce, byl i letos slovenský kandidát pro Eurovision Song Contest vybrán nikoli diváky, ale odbornou porotou. Oficiálně byl představen na tiskové konferenci ve středu 7. března ráno. Naše východní sousedy tak bude prezentovat mladý rockový hudebník, zpěvák, skladatel a kytarista Max Jason Ma se skladbou Don´t Close Your Eyes!

Srbsko – Željko Joksimović: Nije Ljubav Stvar

Srbové věděli, že jejich reprezentantem bude Željko Joksimović, který svou zemi reprezentoval již v roce 2004. Ve středu 7. března nakonec byla vybrána i píseň, se kterou pojede do Baku: Nije Ljubav Stvar.

Švédsko – Loreen: Euphoria

Švédové zvolili svého zástupce v rámci akce Melodifestivalen, jejíž finále proběhlo v sobotu 10. března v Globen Areně ve Stockholmu. Po sečtení hlasů jedenácti mezinárodních porotců a švédských televizních diváků bylo jasné, že vítězem se stala Loreen s písní Euphoria.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *