Pod značkou Consul si střední a starší generace vybaví dnes již skoro historické psací stroje a osmibitové počítače. Nyní přichází její znovuzrození – s Consulem můžete nejen psát, ale také číst, připojovat se na Internet a hrát hry. Jak je to možné? Emgeton Consul One totiž není psací stroj, ale nejtenčí sedmipalcový tablet. Co za cenu 5 500 Kč nabídne?

Rychlá navigace

Obsah balení

Tablet Emgeton Consul One dorazil do redakce v bílé kartónové krabičce, jejíž nenápadný vzhled narušila pouze “svítivě” zelená samolepka s upozorněním, že bychom si před prvním spuštěním měli přečíst návod.

Tablet Emgeton Consul One dorazil do redakce v bílé kartónové krabičce, jejíž nenápadný vzhled narušila pouze zelená samolepka.
Tablet Emgeton Consul One dorazil do redakce v bílé kartónové krabičce, jejíž nenápadný vzhled narušila pouze zelená samolepka.

Po odklopení víka čekal v lůžku ze tvrdého papíru tablet zabalený v sáčku z polyuretanu. Po vyjmutí lůžka najdeme ve spodní části krabice příslušenství čítající:

  • sluchátka v provedení “pecky” (bez ochranných molitánků a prostá ovládacích prvků),
  • návod k obsluze (cca formátu A5, dvanáct stránek v češtině a stejný počet ve slovenštině),
  • USB host adaptér (tj. kabel skrze který je možné k tabletu připojit myš, klávesnici, flash disk, …),
  • datový kabel pro připojení tabletu k počítači přes USB port (interní paměť tabletu se pak systému jeví jako přenosný disk), samotné zařízení ale přes tento kabel nenabijete,
  • nabíječku s výstupem 5 V/2 A.
  • kožené pouzdro, které lze použít také jako stojánek.
Tablet Emgeton Consul One s veškerým příslušenstvím
Tablet Emgeton Consul One s veškerým příslušenstvím
Součástí balení je kožené pouzdro.
Součástí balení je kožené pouzdro.
Kožené pouzdro zastane také funkci rámečku
Kožené pouzdro zastane také funkci rámečku

Na výbavě tedy výrobce nešetřil a součástí balení jsou i položky, za které u jiných výrobců musíte opětovně sáhnout do peněženky.

V krabici nenajdete akumulátor, protože, jak je u tabletů víceméně zvykem, je již nainstalovaný v zařízení, a soudě dle zběžného průzkumu není uživatelsky demontovatelný. Podle specifikace se v útrobách skrývá akumulátor typu Li-Pol s kapacitou 3100 mAh.

Paměťovou kartu u tabletu s interní pamětí o velikosti 8 respektive 16 GB asi nikdo postrádat nebude.

Vzhled a dílenské zpracování

Výrobce se již při uvedení tohoto tabletu chlubil jeho malou tloušťkou. Nutno uznat, že z rozměrů 172 x 134 x 10 mm je ten poslední skutečně v segmentu tabletů unikátem, neboť takto tenké nebývají ani leckteré telefony! Trochu jsme se obávali, zda zařízení této tloušťky a hmotnosti 314 gramů nebude působit příliš křehkým dojmem, ale opak je pravdou. Hliníková zadní strana, která plynule přechází do hran, dává tabletu solidní tuhost, a ani při hrubším zacházení jsme nenarazili na žádné zavrzání. Musíme konstatovat, že proti o milimetr tenčímu telefonu Samsung Galaxy S II působí Emgeton Consul nesrovnatelně robustnějším dojmem.

Po chycení do dlaní tablet studí, což je daň za použitý materiál, nicméně jistě je lepší studený hliník než sice teplejší, ale vrzající umělá hmota. Drobnou kritiku si zaslouží přechod ze zad do bočních hran, který není zaoblený, a v ruce tak budete třímat relativně ostrou hranu. Je to škoda, protože prakticky všechny další části těla jsou poměrně pěkně zpracované. K lepší stabilitě proti vyklouznutí by jistě přispělo pogumování či vroubkování zad.

Obecně se dá konstatovat, že tablet této velikosti dobře padne do rukou. Pokud ho budete chtít ovládat palci, při běžném uchopení na šířku se jejich špičky potkají přesně uprostřed displeje.

Přední strana je krytá sklem a její dominantou je, celkem pochopitelně, displej s úhlopříčkou sedm palců. Sklo jen minimálně vystupuje nad hliníkový rám. Zatímco po stranách je kolem displeje jen minimum (cca 1 cm) místa, nahoře a dole byl výrobce o něco velkorysejší. To oceníte především při využití tabletu jako čtečky elektronických knih v poloze na výšku.

Přední strana je krytá sklem a její dominantou je, celkem pochopitelně, displej s úhlopříčkou sedm palců.
Přední strana je krytá sklem a její dominantou je, celkem pochopitelně, displej s úhlopříčkou sedm palců.

Prostor pod displejem je zcela prázdný, naopak z rámečku nad displejem přesně uprostřed hledí dvoumegapixelová kamerka, kterou využijete například při videohovorech a videochatu. Jinak na čelní straně nenajdete žádné další ovládací prvky.

Nejbohatší je horní hrana, kde najdete zleva:

  • 3,5mm audio jack pro připojení sluchátek nebo reproduktorů,
  • konektor pro nabíjení resp. připojení datového kabelu (ten je nestandardní, nejedná se ani o miniUSB či microUSB),
  • štěrbinu pro provedení studeného resetu zařízení,
  • slot pro microSD kartu,
  • hardwarová tlačítka pro nastavení hlasitosti,
  • hardwarové tlačítko Zpět,
  • hardwarové tlačítko pro rozsvícení/zhasnutí displeje a vypnutí/zapnutí tabletu.
3,5mm audio jack, konektor pro nabíjení a štěrbina pro provedení studeného resetu.
3,5mm audio jack, konektor pro nabíjení a štěrbina pro provedení studeného resetu.
Tlačítko pro rozsvícení/zhasnutí displeje a vypnutí/zapnutí tabletu, tlačítko Zpět, tlačítka pro nastavení hlasitosti a slot pro microSD kartu.
Tlačítko pro rozsvícení/zhasnutí displeje a vypnutí/zapnutí tabletu, tlačítko Zpět, tlačítka pro nastavení hlasitosti a slot pro microSD kartu.

Tlačítka jsou provedená z černého plastu a jen lehce vystupují nad okolní povrch, takže se pravděpodobně nestane, že byste je stiskli nechtěně. Jejich přítomnost oceníte především ve hrách, ale i v dalších aplikacích běžících v režimu celé obrazovky, jež nepočítají s ovládací lištou, která je pro tablety s Androidem 2.x typická.

Na levé hraně najdete mřížku hlasitého reproduktoru a štěrbinu mikrofonu, zbývající dvě hrany jsou prosté jakýchkoli prvků.

Na levé hraně najdete mřížku hlasitého reproduktoru a štěrbinu mikrofonu.
Na levé hraně najdete mřížku hlasitého reproduktoru a štěrbinu mikrofonu.

Zadní strana, jak již bylo řečeno, je provedena z hliníku s matnou povrchovou úpravou, a kromě loga Emgeton Consul, nápisu “Limited edition” a několika dalších drobných textů na ní nenajdeme nic důležitého, tedy ani zadní fotoaparát. Výrobce se zjevně ztotožňuje s názorem, že fotit zařízením této velikosti je poněkud nepraktické….

Zadní strana je provedena z hliníku s matnou povrchovou úpravou.
Zadní strana je provedena z hliníku s matnou povrchovou úpravou.

Ještě jednou musíme pochválit dílenské zpracování – sice nemůžeme posoudit, jak na tom tablet bude třeba za rok, ale po vybalení z krabice se nám nepodařilo donutit ho k zavrzání. Zde tedy můžeme tabletu značky Emgeton dát malé plus. Velké by dostal, pokud by lépe zpracoval přechod ze zad do bočních hran.

Hardware a displej

Srdcem tabletu je 1,2GHz procesor ARM Cortex-A8 s jedním výpočetním jádrem, kterému sekunduje 512 MB operační paměti v modulech DDR3. Uvedená hardwarová výbava patří spíše k nadstandardu, byť konkurence už používá vícejádrové čipy. Podpora instrukcí ARMv7 pak slibuje plnohodnotný Flash, což na tabletu takřka jistě využijete.

Interní úložiště může nabídnout – s ohledem na model – 8 nebo 16 GB místa. V případě 8GB varianty byl 1 GB paměti alokován jako vnitřní paměť a 6 GB jako SD karta. Zbývající 1 GB je vyhrazen operačnímu systému, cache, atd. S ohledem na využití tabletu této velikosti lze uvedenou kapacitu považovat za dostatečnou. Pokud byste potřebovali více, je možné ji rozšířit o dalších až 32 GB pomocí paměťové karty formátu microSD(HC), případně si můžete vypomoci flash diskem připojeným přes USB host.

S uvedenou výbavou je tablet poměrně svižný. Během bezmála třítýdenního testovacího maratónu jsme nenarazili na žádné výraznější zaškobrtnutí. Jediným okamžikem, kdy se zařízení evidentně zadýchávalo, byla paralelní instalace více aplikací z Android Marketu. Svůj podíl na dobré odezvě má jistě i absence jakékoli nadstavby, nebo zbytečných aplikací, což je další věc, za kterou si Emgeton zaslouží pochvalu.

Displej s úhlopříčkou sedm palců a poměrem stran 16:9 nabízí poměrně solidní rozlišení 1024 x 600 (WSVGA) obrazových bodů, na kterých zvládá zobrazit 16 milionů barev. Písmo je poměrně hladké, čtení textů bez problémů, o něco horší jsou odlesky, úroveň podsvětlení a pozorovací úhly. Zejména při pohledu shora dochází k tmavnutí obrazu prakticky ihned po překročení kolmice na rovinu displeje. Naopak při pohledu ze stran a zdola je obraz degradován až při poměrně velkém náklonu cca 45 stupňů, což oceníte při sledování videí ve více lidech.

Při prudkých posunech obsahu obrazovky jsme nezaznamenali problémy s překreslováním.

S nastaveným maximálním podsvětlením jsou barvy vcelku živé, byť, pochopitelně, kvalit SAMOLED displeje nedosahují – zejména černá není černá, ale “svítící šedá.” Na přímém slunečním světle tablet funguje spíše jako zrcátko, neboť ani při nejvyšší úrovni podsvětlení není obraz dobře čitelný, což se nejvíce projevuje u bílého písma na černém pozadí.

Ke snímání doteků je použita kapacitní technologie, přičemž displej je schopen současně zaznamenat maximálně dva prsty. Prsty po skle příjemně kloužou, jak je ale u tabletů obvyklé, povrch se poměrně rychle upatlá. Naopak zadní strana je proti nežádoucím otiskům prakticky imunní.

S pomocí senzoru polohy umí tablet měnit orientaci displeje v závislosti na otočení tabletu. Reakce je rychlá, obvykle kratší než jedna sekunda, a tuto funkci podporují nejen aplikace, ale také domovská obrazovka, seznam nainstalovaných programů a všechny systémové obrazovky. Rotace funguje do všech čtyř možných stran.

Technologie

Tablet nemá slot pro SIM kartu, tím pádem odpadá klasické vyjmenovávání podporovaných GSM sítí a mobilních datových přenosů. Pojďme se tedy rovnou podívat na hardwarové parametry:

  • Procesor: 1,2 GHz Cortex A8
  • OS: Android 2.3.1 (Gingerbread) bez nadstavby
  • Interní paměť: 8 GB (z toho se 1 GB chová jako interní paměť s volnými 898 MB a 6 GB jako paměťová karta)
  • Paměť RAM: 512 MB (po prvním spuštění a zahájení synchronizace zbývá dostupných cca 150 MB)
  • Velikost tabletu: 172 x 134 x 10 mm
  • Hmotnost tabletu s baterií: 314 gramů
  • Displej: úhlopříčka 7 palců, TFT LCD, dotykový, kapacitní, s rozlišením 1024 x 600 px, 16 milionů barev
  • GPS: ne
  • Wi-Fi: 802.11b/g
  • Bluetooth: 2.1 (+EDR)
  • Konektory: 3,5 mm stereo audio jack, vlastní datový konektor s podporou USB host přes adaptér
  • Fotoaparát: ne
  • Natáčení videa: pouze přední kamerou MPEG4 (H264) 800 x 600, 12,43 fps, zvuk 8 kHz mono 128kbps
  • Přední kamera: 2 Mpx
  • Baterie: Li–Pol, 3 100 mAh
  • Senzory: senzor zrychlení, kompas, senzor polohy

Testy výkonu (benchmarky)

Metodika všech následujících testů byla stejná: v každém benchmarku provádíme deset měření. Následně se nejlepší a nejhorší výsledek škrtá, ze zbylých osmi se počítá průměr.

Linpack single

  • Samsung Galaxy S II – 51,72 MFLOPS
  • HTC EVO 3D – 44,76 MFLOPS
  • LG Optimus 2X – 36,44 MFLOPS
  • Emgeton Meizu M9 – 14,40 MFLOPS
  • Emgeton Consul One – 13,50 MFLOPS
  • LG Optimus Black – 12,78 MFLOPS
  • Vodafone 945 – 9,835 MFLOPS
  • Vodafone 858 – 3,636 MFLOPS
  • Huawei U8100 – 2,588 MFLOPS
  • Vodafone 845 – 2,272 MFLOPS

Linpack double

  • Samsung Galaxy S II – 85,56 MFLOPS
  • Emgeton Meizu M9 – 12,68 MFLOPS
  • Emgeton Consul One – 7,74 MFLOPS

Zde je vhodné podotknout, že Emgeton Consul One nemá dvě jádra, takže výsledek tohoto testu je de facto nesmyslný.

Neocore

  • Optimus 2X – 74,5 fps
  • HTC EVO 3D – 59,5 fps
  • Samsung Galaxy S II – 59,2 fps
  • Emgeton Meizu M9 – 47,5 fps
  • Optimus Black: 45,0 fps
  • Emgeton Consul One – 42,8 fps
  • Prestigio MultiTab PMP3084B: 1,4 fps
  • mivvy Midroid A2: 1,9 fps

NenaMark 1

  • Samsung Galaxy S II – 59,8
  • Emgeton Consul One – 41,9
  • Emgeton Meizu M9 – 30,5

NenaMark 2

  • Samsung Galaxy S II -38,9 fps
  • HTC EVO 3D – 25,3 fps
  • Emgeton Consul One – 24,1 fps

SmartBench 2011 Productivity index

  • Samsung Galaxy S II – 3969
  • HTC EVO 3D – 1628
  • Optimus Black – 834
  • Emgeton Meizu M9 – 684
  • Emgeton Consul One – 652
  • Prestigio MultiTab PMP3084B: 132

SmartBench 2011 Games index

  • Optimus 2X – 2627
  • Samsung Galaxy S II – 2204
  • Emgeton Meizu M9 – 1974
  • HTC EVO 3D – 1870
  • Optimus Black –1847
  • Emgeton Consul One – 712
  • Prestigio MultiTab PMP3084B: 163

Quadrant Standard

  • Samsung Galaxy S II – 3326
  • Emgeton Meizu M9 – 1368
  • Emgeton Consul One – test nebylo možné spustit, neboť pokaždé spadl

Antutu Benchmark

  • Samsung Galaxy S II – 5598
  • Emgeton Meizu M9 – 2454
  • Emgeton Consul One – 2172

Herní výkon

Výsledky benchmarků již naznačily, že tablet nebude mít zásadní problémy se středně náročnými herními tituly. Krátce jsme otestovali několik her s následujícím výsledkem:

  • Air Control Lite – hra byla plynulá, i při zapnuté oblačnosti a více letících letadlech najednou neklesala rychlost vykreslování pod 50 fps.
  • Angry Birds – načtení hry bylo asi o osm sekund pomalejší než na Samsungu Galaxy S II. Hrát Angry Birds na této velikosti displeje je radost. Hra byla svižná, veškeré animace plynulé a bez zádrhelů.
  • Apparatus – opět zcela plynulé animace. Na takto velkém displeji se pohodlně staví dráhy pro kuličku :).
  • Flick Golf – pěkné, plynulé, citlivost displeje dobrá. Není co vytknout.
  • Flight Control – navigace na této velikosti displeje je mnohem lepší než na telefonu. Problémy jsme měli pouze s uchopením tabletu na šířku, kdy displej občas zaznamenával doteky hřbetů dlaní na krajích. Jinak ale hra běžela plynule.
  • TETRIS – hra se překvapivě načetla o několik sekund rychleji než na Samsungu Galaxy S II. Hraní v režimu na výšku bylo pohodlné, animace plynulé, naprosto bez výhrad.

Nezkoušeli jsme sice vysloveně náročné tituly, ale i v případě výše uvedených můžeme konstatovat, že Emgeton Consul One je šikovným tabletem pro hraní her. Jeho odezva je dobrá, velikost “tak akorát,” abyste ho mohli držet oběma rukama a přitom jste dosáhli do všech zákoutí displeje. S ohledem na výše uvedené benchmarky lze ale předpokládat, že v nejnáročnějších hrách, zejména těch využívajících Open GL, může být výkon nižší, nicméně hratelnost bude velmi pravděpodobně stále dobrá.

Připojení k počítači

Tablet lze připojit k počítači buď bezdrátovými technologiemi – tedy přes Wi-Fi či Bluetooth – nebo dodávaným kabelem přes USB. V takovém případě se na displeji zobrazí nabídka zapnutí úložiště USB. Po aktivaci se interní paměť tabletu zobrazí v systému jako další disková jednotka, tedy stejně, jako například flash disk. S pomocí systémových nástrojů pak můžete neomezeně kopírovat, mazat, přejmenovávat, přesouvat a organizovat soubory a složky jak v tabletu, tak mezi ním a počítačem.

Nabídka dalších funkcí není tak široká, jako v případě telefonů, které je možné spravovat přes dodávaný software (např. Samsung přes Kies), nicméně to v tomto případě není na škodu.

Velmi nám vadil zakázaný režim USB ladění, který najde využití například při pořizování snímků obrazovky přes nástroj DDMS z Android SDK (z tohoto důvodu recenze neobsahuje screenshoty). Dá se předpokládat, že toto nastavení také významně sníží šanci na tzv. “rootnutí” zařízení, neboť prakticky všechny nástroje na rootování režim ladění USB vyžadují.

Pro jistotu ještě jednou připomínáme, že při připojení přes USB nedochází k nabíjení zařízení.

Možnosti připojení

Tablet není vybaven modulem pro mobilní data, takže jediným způsobem, jak ho připojíte k Internetu, je W-Fi. Je škoda, že jsou podporovány pouze starší a pomalejší standardy 802.11 b a g, nikoli nejrychlejší 802.11 n. Na druhou stranu: ve většině případů, jako je prohlížení webu, či sledování online videí, je rychlost 802.11g zcela postačující.

Tablet jsme testovali ve třech prostředích – ve dvou případech na routerech s podporou 802.11b/g/n, v jednom pouze s 802.11b/g. V poklidné oblasti bez rušivých vlivů i v silně zarušené sídlištní zástavbě, kde se okolní Wi-Fi počítají na desítky, držel tablet stabilní připojení a v tomto směru jsme nezaznamenali ani sebemenší problém.

Bluetooth jsme v praxi netestovali.

USB host

Režim USB host znamená, že k tabletu můžete připojit běžné USB zařízení, jako je například klávesnice, myš, či flash disk. Pro tyto účely výrobce dodává adaptér, který jedním koncem zapojíte do datového konektoru tabletu, a na druhém konci nabízí běžný USB port v provedení “samice.” Zkusili jsme takto k tabletu připojit flash disk, 2,5″ přenosný disk a bezdrátovou myš. Vše se podařilo bez nutnosti jakékoli dodatečné konfigurace. Flash disk jsme našli v aplikaci Explorer pod položkou USB. Po zapojení myši se na displeji objevil kurzor, který – jak bychom očekávali – reagoval na pohyb myši. Levé tlačítko sloužilo jako tapnutí na displej, ocenili jsme interpretaci pravého tlačítka, fungujícího jako Zpět. K roztočení 2,5″ přenosného disku ale energie dodávaná USB portem nestačila – zde bylo nutné spolehnout se na externí napájení.

Díky podpoře režimu USB host k tabletu můžete připojit běžné USB zařízení, jako je například klávesnice, myš, či flash disk.
Díky podpoře režimu USB host k tabletu můžete připojit běžné USB zařízení, jako je například klávesnice, myš, či flash disk.

GPS

Emgeton Consul One by byl svou velikostí ideální pro geocaching a další geolokační hry, nebo jako navigace. Bohužel jeho využití pro tyto účely padá ze dvou důvodů: neumí používat mobilní data a nemá GPS modul. Svou polohu určuje pouze z okolních bezdrátových sítí, a byť to dělá relativně přesně, bez dostupného připojení k Internetu tento úkol nezvládne.

Tím tedy padají tradiční testy přesnosti určování polohy a využitelnosti jako navigace.

Baterie a výdrž tabletu

Nízké hmotnosti bylo, kromě jiného, dosaženo také použitím Li-Pol akumulátoru. Budeme-li srovnávat s telefonem střední třídy LG Optimus One, pak Consul One má při více než čtyřnásobné ploše displeje jen dvojnásobnou kapacitu akumulátoru. Na druhou stranu jeho energii nevyčerpává připojení k síti operátora, ani mobilní data.

V Battery testu, který je součástí aplikace Antutu Tester, dosáhl tablet výsledku 280 bodů, což není zrovna závratná hodnota. Horší už byl jen Samsung Galaxy S II, který je, i přes použití úsporného SAMOLED displeje, známý svou chabou výdrží.

Výsledky Antutu Tester – Battery test

  • Samsung GT-i5800 – 758 bodů
  • Vodafone 845 – 647 bodů
  • Emgeton Meizu M9 – 566 bodů
  • LG Optimus One – 527 bodů
  • Emgeton Consul – 280 bodů
  • Samsung Galaxy S II – 265 bodů

V praxi nám tablet při běžném používání, tj. čtení článků na Internetu cca tři hodiny denně, průběžné synchronizaci e-mailů, kalendáře a dalších služeb Google, vydržel bez problémů celý den.

Výrobce se chlubí výdrží až pěti hodin při přehrávání filmů. Rozhodli jsme se jeho tvrzení vyzkoušet na běžném dílu seriálu ve formátu Xvid v rozlišení 720 x 544 px/25 fps, 1083kbps. S vypnutým zvukem a podsvícením nastaveným na 50 % tablet po 2 hodinách a 10 minutách nepřetržitého přehrávání oznámil dosažení 20 % kapacity akumulátoru, po třech hodinách se pak vypnul úplně z důvodu vybití.

Indikace stavu baterie fungovala správně, nezaznamenali jsme žádné skokové úbytky ani jiné anomálie, které by neodpovídaly vytížení a prováděným činnostem.

První spuštění

Při prvním spuštění se nejprve na několik sekund zobrazí bílé, následně barevné animované logo Consul. Po chvilce čekání se rovnou ocitnete v systému, respektive na domovské obrazovce. Tablet se tedy nedožaduje žádné konfigurace a nenabízí ani propojení s účtem Google, nebo připojení k Internetu. Vše naštěstí můžete zvládnout sami skrze standardní nastavení, nicméně kdo neumí anglicky, patrně jako první zamíří do nabídky pro volbu jazyka. Čeština zde nechybí, slovenština, bohužel, ano.

Chcete-li tablet plně využívat se službami Google, patrně budete muset nastavit Wi-Fi, dále přidat svůj účet a nastavit správné časové pásmo.

Start tabletu bez nainstalovaných aplikací trvá lehce přes dvacet sekund, což je velmi rychlé.

Uživatelské prostředí

Operačním systémem je Android 2.3.1 bez jakékoli nástavby a úprav. To patrně rozdělí čtenáře na dvě nesmiřitelné skupiny: první si bude umět představit použití uvedené verze na tabletech, druhá bude tvrdit, že Android 2.x patří na telefony, zatímco pro větší displeje je určen Android 3.x Honeycomb, nebo ještě lépe čtvrtá generace s označením Ice Cream Sandwich. V redakci se kloníme k první polovině, a jsme přesvědčeni, že Android 2.3.x může na tabletu této velikosti odvést dobrou službu.

Holý Android je také jedním z důvodů, proč uživatelé preferují telefony Google Nexus. Systém narvaný desítkami leckdy zcela zbytečných, či dokonce v našich lokalitách nepoužitelných aplikací, ocení jen masochista. Stejně tak své zastánce i odpůrce mají více či méně podařené systémové nadstavby typu Sense, TouchWiz, Optimus UI a další, u kterých za efekty a funkce zaplatíte částí výkonu a životností baterie. Druhým důvodem, proč zákazníci kupují telefony Nexus, jsou nejrychlejší aktualizace na poslední verze systému, což patrně Emgeton nenabídne.

Proti telefonu se prostředí liší jen drobnostmi – především horní lištou, suplující/dublující hardwarová tlačítka. Zcela vlevo je softwarová alternativa tlačítka Domů, po které následuje notifikační oblast. V pravé části najdeme, podobně jako na telefonech, indikátory Wi-Fi, poněkud nepochopitelně též indikaci mobilní sítě (logicky indikuje absenci signálu) a stavu baterie. Následují hodiny, softwarová tlačítka pro nastavení hlasitosti, a celá lišta je zakončena tlačítky Zpět a Menu.

Notifikační lišta zobrazuje pouze upozornění, případně vybrané probíhající události. Po jejím rozbalení zcela chybí přepínače pro rychlé zapínání a vypínání funkcí Wi-Fi, Bluetooth, režimu Letadlo apod., což je škoda, neboť je nutné tyto zapínat a vypínat skrze widget, nebo nastavení.

Jak jsme si řekli výše: tlačítka Zpět a nastavení hlasitosti jsou na horní hraně dublována hardwarovými tlačítky. Zejména to první oceníte v aplikacích, jež běží v celoobrazovkovém režimu a nepodporují lištu se softwarovými tlačítky. Opustit například Angry Birds bez hardwarového Zpět je prakticky nemožné, proto jsme rádi, že výrobce na takové situace myslel.

Pro někoho může být výhodou Androidu druhé generace také jednotné ovládání s telefonní platformou a kompatibilita aplikací.

Odemykací obrazovka je klasická se dvěma posuvníky. Pokud držíte tablet v poloze na šířku, odemykat budete posunem zdola nahoru, což, pravda, není právě nejpohodlnější. Druhý posuvník slouží, jak je na Androidu zvykem, k přepnutí do tichého režimu. Kromě toho na úvodní obrazovce najdete informaci o čase a datu.

Výchozí launcher nabízí pětici domovských obrazovek, mezi kterými budete přepínat horizontálním posunem. To, na které obrazovce se aktuálně nacházíte, poznáte podle teček v dolní části. Stisknutím těchto teček lze taktéž přepínat mezi obrazovkami. Po prvním spuštění jsou plochy osazeny několika ikonami a widgety, ale pochopitelně není problém vše upravit podle svých představ. Proti telefonu je dolní lišta, ve které typicky bývají zástupci pro přístup k volání, SMSkám, seznamu aplikací, eventuálně další, v režimu na šířku situována vpravo a obsahuje zástupce Hodin, seznamu aplikací a webového prohlížeče. Bohužel jsme nenašli způsob, jak tyto zástupce změnit na jiné.

Po stisku tlačítka Menu se dostanete k nabídce, obsahující šestici možností: vypnutí tabletu, přidání objektu na plochu, správu aplikací, nastavení tapety, vyhledávání a rychlého přechodu do nastavení systému.

Na jednotlivé plochy lze umísťovat zástupce, widgety a složky, na jejich pozadí pak tapety, včetně živých.

Co se týká widgetů, ve výbavě je pouze základní sada obsahující:

  • Analogové hodiny
  • Hledat
  • Hudba
  • Kalendář
  • Latitude
  • Market
  • Ovládací prvek napájení
  • Rámeček fotografie
  • Tipy pro používání plochy
  • Vyhledávání Google

Další widgety lze stáhnout z Marketu, případně se přidají do nabídky s některou z dodatečně nainstalovaných aplikací.

Pokud by vám výchozí prostředí nevyhovovalo, není problém ho nahradit jiným launcherem – například GO Launcher EX zvládá rozlišení tabletu velmi dobře a přináší celou řadu dalších funkcí.

Seznam aplikací je víceméně standardní – v režimu na šířku zobrazuje ikony v matici 6 x 4 s horizontálním rolováním po celých obrazovkách. Ikony je možné podržením vytáhnout na plochu, jednoduchou odinstalaci ve stylu TouchWiz ale nečekejte. Stejně tak není možné měnit pořadí ikon, ani je řadit jinak než podle abecedy.

Klávesnice

V systému najdete jen jedinou klávesnici, nazvanou Klávesnice Android. Ta, po patřičné konfiguraci v nastavení, nabízí při dlouhém stisku také české znaky, takže s ní bez problémů napíšete třeba e-mail či status do sociální sítě.

V režimu na výšku ani na šířku nechybí v základním rozložení čárka a tečka, někomu ale možná bude vadit rozložení QWERTY, které není možné změnit na QWERTZ. Zrychlené vkládání smajlíků tato klávesnice nenabízí.

Na výšku jsme byli s klávesnicí spokojeni, v režimu na šířku nám ale vadila malá výška jednotlivých kláves, která byla příčinou občasných překlepů. Přeci jen při této velikosti displeje by klávesnice mohla být o něco velkorysejší. Naštěstí na Androidu není problém nainstalovat si zcela jinou, která bude více odpovídat vašim představám.

Kontakty a telefonování

Protože tablet není možné osadit SIM kartou, nelze z něj telefonovat, takže můžeme přeskočit hodnocení kvality hovorů i práci se seznamem kontaktů. Absenci telefonních funkcí nevidíme jako nedostatek – dost dobře si neumíme představit, jak by se takto velké zařízení dalo bezpečně držet u ucha.

Ze zvědavosti jsme ale vyzkoušeli Skype, který by se při komunikaci přes Wi-Fi mohl hodit. Po spuštění se zobrazilo varování, že tablet není certifikovaným zařízením, nicméně po potvrzení proběhlo přihlášení a vše bylo v pořádku. Volajícího jsme z reproduktorů slyšeli bez problémů, druhá strana náš hlas slyšela trochu hůře. Na vině byl, jak se ukázalo později při testování záznamu zvuku, pravděpodobně mikrofon tabletu.

Fotoaparát a natáčení videa

Tablet je vybaven pouze čelní kamerou s rozlišením 2 Mpx. Ta postačuje pro videochat (Skype ale paradoxně nabízí pouze hlasové hovory), nikoli ale na pořizování snímků, proto tentokrát nebudeme hodnotit jejich kvalitu. Aplikace fotoaparátu je minimalisticky jednoduchá. V režimu fotografování nabízí tyto funkce a nastavení:

  • Scénický režim (automaticky/noc).
  • Velikost fotografií (2/1 Mpx).
  • Kvalita fotografií (velmi jemná/jemná/běžná).
  • Barevné efekty (žádný/černobíle/sépiové barvy/negativ/posterizace/voda).
  • Vyvážení bílé (automaticky/zářící/denní světlo/světélkující/zataženo).

Hlavní nevýhodou takto pořízených fotek je jejich zrcadlové obrácení.

Ukázkové fotografie pořízené přední kamerou najdete v galerii na Picase.

V režimu snímání videa jsou připraveny tyto volby:

  • Kvalita videa (vysoká/nízká/MMS/YouTube).
  • Vyvážení bílé (automaticky/zářící/denní světlo/světélkující/zataženo).
  • Barevné efekty (žádný/černobíle/sépiové barvy/negativ/posterizace/voda).

Nahrané video v nejvyšší kvalitě je ukládáno do souborů 3GP, a jeho parametry jsou následující: MPEG4 (H264) 800 x 600 px, 12,43 fps (točeno za zhoršených podmínek), zvuk 8 kHz mono 128 kbps. Jedna minuta videa zabere přibližně 6 MB dat.

Multimédia

Tablet této velikosti může být dobrým společníkem na dovolené – poslouží totiž i jako sice malý, ale postačující přehrávač hudby a videí, či čtečka elektronických knih.

Podle specifikace by si zařízení mělo poradit s následujícími formáty:

  • Hudba: MP3, WMA,
  • Video: 3GP, AVI, DAT, MKV, MOV, MP4, RM, RMVB, WMV,
  • Grafika: BMP, JPG, PNG,
  • Text: EPUB, FB2, RTF, PDB, PDF, TXT,

Jako první jsme se podívali na zoubek aplikaci Hudba. Ta nabízí tradiční čtyři pohledy na nalezené skladby: podle interpreta, alba, názvu skladby a seznamy. Samotný přehrávač nepřekvapí – kromě informací o právě přehrávané písničce můžete nastavit opakované přehrávání jedné nebo všech skladeb, náhodné pořadí, nebo vybrat jeden ze šesti zvukových efektů. Malým nadstandardem je uživatelsky nastavitelný ekvalizér.

Z hlediska posluchačského zážitku musíme konstatovat, že hlasitý reproduktor svou hlasitostí možná postačí pro poslech v tiché místnosti, kvalita podání hudby ale odpovídá spíše rádiu zakoupenému v tržnici. Situace se o něco zlepší připojením dodaných sluchátek. Jejich maximální hlasitost je uspokojivá, což se ale nedá říci o podání zvuku. Asi nejvíce nám vadil šum a plastový zvuk. Slyšet skrze tato sluchátka kostelní zvon byl poměrně nepříjemný zážitek. Situaci nezachránilo ani snížení hlasitosti. Na druhou stranu: asi nikdo nečeká u tabletu v této cenové rovině Kossy.

Další jsme otestovali přehrávač videa. Do tabletu jsme si nahráli následující typy filmů:

  • AVI Xvid 720 x 544, 25 fps, 1083 kbps, audio: 48 kHz stereo 103kbps
  • AVI Xvid 624 x 352, 23,98 fps, 989 kbps, audio: 48 kHz stereo 128kbp
  • MKV MPEG4 (H264) 1920 x 1080, 25 fps, audio: Dolby AC3 48 kHz stereo

Videopřehrávač všechny nahrané soubory po aktualizaci knihovny našel a my jsme stáli před otázkou, jak si poradí s jejich přehráním. Samotná aplikace nabízí kromě nastavení hlasitosti a jasu, pozastavení, opětovného spouštění, přeskakování v rámci filmu i seznamu také umísťování záložek, čtyři režimy poměrů stran (16:9, 4:3 a dva další) a opakované přehrávání.

Nyní už můžeme prozradit, že tablet přehrál všechny tři nahrané soubory, včetně MKV 1080p, naprosto plynule, bez sebemenšího zadrhnutí. Také přesun v rámci filmu byl okamžitý, a kvalita obrazu dobrá. Jediné, co můžeme opět vytknout, je malá hlasitost reproduktoru.

Bohužel ani jedna z předinstalovaných aplikací si neporadila s externími titulky v souboru SRT, takže pokud často sledujete zahraniční seriály a filmy, budete buď muset titulky zakomponovat do videa, nebo v Marketu najít jiný přehrávač.

Tablet není vybaven FM rádiem a ve výchozím seznamu předinstalovaných aplikací nenajdete ani Youtube, který je ale možné doinstalovat z Android Marketu. Díky podpoře instrukcí ARMv7 je podporován Flash, takže byste si ve webovém prohlížeči mohli pouštět videa nejen z tohoto vyhlášeného portálu, ale také například z archivu českých televizí či Streamu. V praxi nám ale výchozí prohlížeč při pokusu o přehrání Flash videa opakovaně padal ještě před zahájením přehrávání. Zkusili jsme tedy nainstalovat Operu Mobile, nicméně i ta se chovala stejně.

Softwarová výbava

Pojďme se podívat, co pro uživatele připravil výrobce. Oceňujeme, že tablet není plný crapware, bloatware a dalších aplikací, které mnoho uživatelů nevyužije, zabíraly by místo a nešly by odinstalovat. Z určitého úhlu pohledu by se Emgeton Consul One dal přirovnat k telefonům Nexus: nabízí prakticky čistý Android bez zbytečností, a nechává na uživateli, co si do něj nainstaluje. Škoda, že podobně jako Nexus, nebude mít Consul One tak rychlé aktualizace.

Správu aplikací může obstarat ApkInstaller, sloužící nejen k instalaci stažených aplikací v souborech APK, ale také k jejich odinstalaci, exportu a spouštění. Je to sice jednoduchý, ale poměrně praktický nástroj.

Tradiční klient pro práci s elektronickou poštou se skrývá pod ikonkou E-Mail. Aplikace podporuje stahování pošty přes protokoly POP3 a IMAP, jakož i z firemního Exchange serveru. Vyzkoušeli jsme poslední zmíněnou možnost, a kromě pošty bylo možné s tabletem synchronizovat také kontakty a kalendář. Program podporuje více paralelních účtů, takže není problém na tabletu zpracovávat jak soukromou, tak i pracovní korespondenci.

Správce souborů Explorer jsme již na několika tabletech viděli. Jedná se o jednoduchou a přesto zdařilou aplikaci, nabízející v intuitivním prostředí patrně všechny funkce, které byste mohli potřebovat, tedy v první řadě kopírování, mazání, přesouvání a přejmenovávání souborů a složek. Škoda jen, že není lokalizována do češtiny.

Aplikace Filmy je jedním ze dvou přehrávačů videí. Poradí si se všemi formáty, které jsme testovali v sekci Multimédia. Proti aplikaci Video ale nabízí výrazně jednodušší přehrávač bez jakýchkoli možností nastavení. Prostě si jen vyberete film a necháte ho přehrát.

Fotoaparát jsme komentovali v sekci Fotoaparát a natáčení videa. Shrňme tedy, že s kamerou na čelní straně tabletu rozhodně nevykouzlíte podařené snímky z dovolené. Kromě šumu a malého rozlišení vám nejspíš bude vadit také zrcadlové převracení obrazu.

Galerie je uživatelům Androidu dobře známa – jedná se o “vyleštěnější” verzi, jež se poprvé objevila v některých telefonech s Androidem 2.2. Kromě prohlížení snímků nabízí jen základní možnosti, jako je sdílení, nastavení jako tapety, nebo otočení. Potěšující je synchronizace s Picasou, takže si můžete prohlížet i snímky uložené v cloudu. Pokud byste potřebovali svižnější galerii, doporučujeme nainstalovat QuickPic.

GMail je po aktualizaci ve své poslední verzi, takže například podporuje barevné štítky, nebo prioritní poštu. Bohužel není v tabletovém (tj. dvousloupcovém) provedení, které je na takto velkém displeji výrazně ergonomičtější, ale zobrazuje se úplně stejně, jako na mobilním telefonu. Rozhodně jde o plnohodnotnou a velmi zdařilou aplikaci pro správu elektronické pošty.

Hledat je pouze zkratka pro přístup k vyhledávači Google. Po zadání požadovaného výrazu se výsledky zobrazí ve webovém prohlížeči.

Hodiny také není nutné nějak podrobněji představovat, protože stejné jste již mohli vidět na desítkách jiných zařízeních s Androidem. Kromě zobrazení aktuálního data a času je jejich součástí budík, zvládající opakování v zadané dny v týdnu. Další dvě tlačítka vás pak přepnou do přehrávače hudby, nebo vrátí na domovskou obrazovku.

Aplikaci Hudba jsme si detailněji představili v sekci Multimédia, takže zde jen zmiňme, že se jedná o standardní přehrávač, na který jsou uživatelé Androidu zvyklí. Neuchvátí, ani nezklame.

Také Kalkulačka je stará známá, kterou jsme mohli vidět jinde. V základním rozložení nabízí sčítání, odčítání, násobení, dělení a práci se závorkami, když pak odsunete klávesnici do strany, dostanete se k nabídce dalších funkcí, jako je konstanta Pí, sinus, cosinus, tangens, logaritmy, mocniny a odmocniny, nebo faktoriál.

Trochu sporná je předinstalace aplikace Latitude, kterou kvůli absenci GPS využijete jen v omezené míře a pouze v dosahu bezdrátové sítě. V podstatě poslouží jen ke sledování pozice vašich přátel, případně se můžete ohlásit z kavárny s Wi-Fi připojením.

Google Mapy mohou být užitečným pomocníkem, byť zde opět platí: pouze se zaměřováním polohy přes okolní Wi-Fi sítě a bez možnosti připojení k Internetu. Mimo dosah sítě bude využití o něco menší než v případě mobilního telefonu s datovým tarifem.

Co v mnoha levných tabletech nenajdete? Přeci Android Market! Ten, naštěstí, v Emgetonu Consul One nechybí, takže můžete instalovat aplikace z této bezedné studnice, co se do interní a externí paměti vejde.

Místa jsou, podobně jako Latitude, součástí Map a slouží k přihlašování se k místům a hodnocení podniků, firem a dalších míst. Asi není nutné opakovat, že využitelnost této aplikace v terénu závisí na dostupnosti internetového připojení.

Navigaci nejspíše nevyužijete – bez Internetu se sice obejde (resp. musíte si načíst trasu přes Wi-Fi), ale bez GPS rozhodně nebude fungovat jako klasická automobilová navigace. Můžete ji ale použít k naplánování cesty.

Prohlížeč nás překvapil relativně línou odezvou, a to zejména na náročnějších stránkách. Zvládá práci ve více listech a přepínání mezi nimi, byť ne právě tou nejjednodušší možnou cestou. Svému účelu sice poslouží dostatečně, přesto bychom doporučovali nahradit ho nějakou lépe provedenou alternativou z Marketu. Nejvíce nám vadilo padání při pokusu přehrát Flashová videa.

Stahování zobrazuje přehled stahovaných a stažených souborů.

Aplikaci Video jsme komentovali v sekci Multimédia. Je jednoduchá, svou práci ale zastane dobře. Proti programu Filmy nabízí větší možnosti přizpůsobení.

Záznam zvuku funguje jako jednoduchý diktafon, zaznamenávající zvuk z mikrofonu na boční straně tabletu. Kvalita zvuku, bohužel, není příliš vysoká, neboť i při mluvení zblízka možná budete mít při následném přehrání problémy porozuměním. Soubory jsou ukládány jako 3gpp do interní paměti, odkud je můžete následně přehrát.

Kdy, kde a za kolik?

Tablet Emgeton Consul One je již v prodeji v síti všech obchodních partnerů Bell Technology za doporučenou koncovou cenu 5 499 Kč vč. DPH.

Resumé

Emgeton Consul One je příjemně malý a lehký tablet, který se vejde i do dámské kabelky. Oceňujeme především hliníkové tělo, které mu dodává nejen pevnost a tuhost, ale také solidní vzhled.

Výrobce chválíme za to, že zařízení nenacpal nesmyslnými aplikacemi, jež většina uživatelů nikdy nezapne, zabírají místo a nejdou odinstalovat. V podstatě holý Android nechává prostor všem, kdož si rádi tablet vybaví a upraví podle svých představ.

Pro někoho možná bude mínusem Android řady 2.x, neboť Android 3.x Honeycomb je podle mnoha pro tablety vhodnější. Jestliže máte telefon s Androidem, pak skoro identický způsob ovládání spíše oceníte.

Jediným výraznějším sporným bodem tak zůstává cena – 5 500 Kč za sedmipalcový tablet jej řadí na pomezí. Levnější tablety obvykle nenabízejí tak kvalitní provedení, ty dražší přicházejí s Androidem 3.x a “světovějšími značkami.”

Klady

  • Pevné hliníkové tělo.
  • Sklo na displeji.
  • Nízká hmotnost.
  • Minimální tloušťka.
  • Displej a pozorovací úhly.
  • Pouzdro jako součást balení s možností použití jako stojánku.
  • Velikost interní paměti.
  • Čistý Android 2.3.x bez nadstavby (pro někoho ale může být mínusem)
  • Absence zbytečných předinstalovaných aplikací.
  • Oficiální Android Market.
  • Hardwarová akcelerace videa i grafiky.
  • Stabilita Wi-Fi připojení.
  • Podpora XviD/DivX.
  • Výchozí launcher a systémové obrazovky reagují na otáčení do všech čtyř stran.

Zápory

  • Nepříliš dobrý mikrofon.
  • Displej zachytává otisky.
  • Čitelnost na slunci.
  • Zakázané ladění USB (nemožnost pořízení snímků obrazovky).
  • Wi-Fi pouze 802.11 b/g.
  • Problémy s přehráváním obsahu ve Flashi.

Za zapůjčení k testu děkujeme společnosti Bell Technology spol. s r.o.

Foto: Valérie Kiliánová.

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *