Můžeme mít rádi Android i iOS, ale otevřenost Androidu prostě znamená, že můžete dělat věci, o kterých se vám na iPhonu může leda tak zdát. Server LifeHacker přinesl v květnu přehled oblíbených aplikací a funkcí Androidu, které v telefonech od Apple nenajdete.

V úvahu brali možnost rootování Androidu, stejně jako jailbreaking iPhonu. Pokud existuje nějaký způsob, jak požadované udělat na iPhonu, do seznamu se tato vlastnost nedostala. Ačkoli tedy existuje mnoho věcí, které Android nabízí v základní výbavě, zatímco na iPhonech je nutné je doinstalovat, případně zaplatit (například navigace nebo rozbalovací oznámení), v následujícím přehledu vytýkány nejsou. Jde tedy o seznam deseti funkcí, které prostě na iPhone nemůžete dostat žádným způsobem, jak bez jailbreaku, tak s ním.

10. Alternativní klávesnice

Od klávesnic s predikcí textu, jako je Swiftkey, přes inovativní Swype, až po velmi netradiční 8pen, máte na Androidu celou řadu možností volby jiného způsobu zadávání textu. Psaní na malé klávesnici telefonu nepatří k nejjednodušším, takže je skvělé, že Android nabízí tolik možností, aby si každý přišel na své. K tomu přispívá i jednoduchá instalace nové klávesnice. iPhone sice má další klávesnice, ale jde většinou o samostatné aplikace, které vyžadují import textu do jiného programu, a to je přesně ten typ úrovně systémových funkcí, který lze jen těžko obejít.

Alternativní klávesnice
Alternativní klávesnice

9. Automatizace

Jedněmi z nejužitečnějších aplikací Android jsou Tasker či Locale. Můžete skrze ně zapnout a vypnout funkce či nastavení určitých aplikací podle místa, času, nebo skoro jakýchkoli dalších podmínek, které si nastavíte. Do této kategorie patří také podobné aplikace pro šetření baterie, jako je například JuiceDefender.

V aplikaci Locale si můžete nastavit, jak se má telefon chovat v práci, a jak doma
V aplikaci Locale si můžete nastavit, jak se má telefon chovat v práci, a jak doma

8. Alternativní launchery

Uživatelé iPhone mohou s jailbreakem poměrně dostatečně přizpůsobit svou domovskou obrazovku, nicméně ani zdaleka se to nedá srovnat s možnostmi úprav, které lze provádět na Androidu s alternativními launchery. Launchery třetích stran mohou přidávat nejrůznější funkce domovské obrazovky, jako jsou gesta, různé druhy zástupců, zkratky, a dokonce i low-level nastavení, která mohou pomoci zrychlit starší telefon. Ať už používáte superrychlý LauncherPro, nebo široce nastavitelný ADWLauncher, či jinou alternativu, získáte mnohem více možností konfigurace, než na iPhone.

LauncherPro
LauncherPro

7. Widgety

Jistě, zabírají trochu místa, ale co byste si počali bez widgetu, zobrazujícího aktuální počasí či právě přehrávanou skladbu přímo na domovské obrazovce?! Ještě užitečnější jsou widgety zaměřené na produktivitu – například seznamy úkolů, které jsou efektivní, neboť jediný pohled na displej vám vždy připomene, co musíte udělat. Pokud vezmeme v úvahu jailbreak, pak existuje obdoba widgetů také pro iPhone, ale můžete je dát jen na zámek obrazovky, nikoli na domovskou obrazovku samotnou.

Co byste si počali bez widgetu, zobrazujícího aktuální počasí?
Co byste si počali bez widgetu, zobrazujícího aktuální počasí?

6. Vyjímatelné a vyměnitelné paměti a baterie

V tomto případě nejde ani tak o vlastnost Androidu jako takového, ale o hardwarovou výhodu, která na iPhone prostě není. Pokud zjistíte, že jste na iPhone zabrali celou paměť, pak máte smůlu a můžete začít mazat přebytečné soubory. U telefonu se systémem Android jednoduše vyměníte paměťovou kartu za novou s více gigabajty, a vesele frčíte dál. Podobně můžete vyměňovat baterii za jinou, což oceníte například při delších výletech. Na trhu jsou také baterie s vyšší kapacitou, které vám pomohou udržet telefont déle bez nabíjení.

U iPhonu nemůžete vyměnit baterii, ani rozšířit paměť kartou.
U iPhonu nemůžete vyměnit baterii, ani rozšířit paměť kartou.

5. Bezdrátová instalace aplikací

Procházení a objevování nových aplikací by měla být zábava. App Store a Cydia App Store nenabízejí právě nejjednodušší přístup při procházení z telefonu, a instalace přes iTunes také není kdovíjak uživatelsky přívětivá. S novým Android Marketem, nebo na stránkách třetích stran, jako je například AppBrain, najdete na počítači ve webovém prohlížeči zajímavou aplikaci, stiskněte tlačítko Instalovat, a program se během několika vteřin začne sám stahovat a instalovat do telefonu. Těžko najít pohodlnější způsob – ten od Apple jím rozhodně není.

Na Androidu si můžete nainstalovat aplikace, aniž byste museli vstát od počítače, nebo brát telefon do ruky.
Na Androidu si můžete nainstalovat aplikace, aniž byste museli vstát od počítače, nebo brát telefon do ruky.

4. Alternativní ROMky

Jednou z nejlepších vlastností operačního systému Android je fakt, že se jedná o open source, což v praxi znamená, že vývojáři mohou systém vzít, vyladit ho, upravit, a nainstalovat svou verzi namísto té, kterou nahrál do telefonu výrobce či operátor. Ať už je to funkční CyanogenMod, nebo na rozhraní orientovaná MIUI, máte na výběr celou řadu možností, jak může vypadat systém vašeho telefonu a vaše uživatelská zkušenost s ním. Můžete si vybrat ROM, zaměřenou na vylepšení, která zrychlují odezvu telefonu, nebo přidání funkcí, jako je například FM rádio a další. Alternativní ROMky jsou bezpochyby jednou z největších výhod otevřenosti Androidu.

Alternativní ROM může přinést zvýšení výkonu, nebo třeba vypuštění zbytečných funkcí.
Alternativní ROM může přinést zvýšení výkonu, nebo třeba vypuštění zbytečných funkcí.

3. Ovládání telefonu z počítače

Také my jsme v naší rubrice Android představili několik aplikací, které vám dovolí ovládat Android telefon z počítače, ať už chcete jen poslat texty z Chrome, nebo přistupovat ke všemožným funkcím telefonu přímo z webového prohlížeče. Jedním z nejlepších v tomto směru je software AirDroid, který umožňuje ve webovém rozhraní číst a psát SMSky, měnit vyzvánění, stahovat soubory z a do telefonu, instalovat aplikace, a mnoho dalšího. Ano, můžete dostat VNC do iPhonu s jailbreakem, ale není to stejné, jako při použití samostatné aplikace, zaměřené na konkrétní funkce.

AirDroid, ale i další aplikace, nabízejí ovládání telefonu z počítače přes Wi-Fi.
AirDroid, ale i další aplikace, nabízejí ovládání telefonu z počítače přes Wi-Fi.

2. Flash

Říkejte si, co chcete o Flashi, ale je všude, kam se podíváte, a aniž si to uvědomujete, ve skutečnosti se s ním setkáte několikrát denně. Flash potřebujete ke sledování videa nebo hraní her, a Flash nainstalovaný v telefonu či tabletu vám dává přístup ke spoustě věcí, které byste jinak dělat nemohli. Na iPhonu máte v situaci, kdy stránka či aplikace vyžaduje Flash, jednoduše smůlu.

Na videa ve Flashi na iPhonu zapomeňte!
Na videa ve Flashi na iPhonu zapomeňte!

1. Skutečná integrace aplikací

Skutečná integrace aplikací, jako jsou alternativní programy pro správu SMS, prohlížeč, a mnohé další, je na Androidu absolutně bezproblémová, což je něco, co na uzavřené platformě iOS nenajdete. Nainstalujete si nového poštovního klienta a chcete ze správce souborů odeslat přílohu e-mailu? Není problém zvolit místo výchozí systémové aplikace tu vaši. Stejně tak tzv. “sdílení” funguje na Androidu napříč aplikacemi, zatímco na iPhone můžete odesílat například na sociální sítě jedině tehdy, pokud autor aplikace zahrne podporu této funkce.

Integrace aplikací do systému výrazně usnadňuje život.
Integrace aplikací do systému výrazně usnadňuje život.

Znáte nějaké další funkce, které jedna platforma má a druhá nikoli, a jež jsme v přehledu nezmínili? Podělte se o ně v komentářích!

Zdroj: LifeHacker

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *