Hejtman Hašek za naše peníze zase pozval papeže*Praha zdražuje MHD*Ministerstvo vnitra zdražuje pasy*Ministerstvo zdravotnictví chce zdražit den v LDN na 330 Kč*Do důchodu půjdeme, až umřeme*Do demonstrantů se bude střílet z kanónu.


Ceny pohonných hmot mírně klesly

Ať v Týdnovinách jen nedštím síru a oheň: po více než týdenním váhání, které následovalo po jednom z největších propadů cen ropy, naše čerpací stanice konečně zareagovaly a zlevnily. Výsledné ceny ale ani zdaleka neodpovídají vývoji cen na světových trzích – benzín je levnější o dva haléře, nafta o čtyři. Během posledních dvou měsíců přitom obě paliva zdražila bezmála o dvě koruny, přičemž ropa se dnes prodává za takřka stejnou cenu, jako v únoru. Inu: nahoru to jde rychle a hned, dolů jen velmi pomalu a se značný zpožděním. Důvod k radikálnějšímu snížení cen v Česku není – konkurence neexistuje, cenu za litr určuje kartel a žádná z firem nemá potřebu lákat zákazníky na levnější naftu a benzín. Tak proč si nezvýšit rabat o dvě koruny za litr, že?


Praha zdraží jízdné na MHD. Celkově je to sleva, tvrdí radní Březina

“Od července se Pražané svezou nikoliv za 26, nýbrž za 32 korun,” a podle radního a náměstka primátora Karla Březiny prý nejde o zdražení, ale naopak zlevnění, protože zatímco současné jízdenky platí 75 minut, na nové bude možné jezdit 90 minut (vychází to na 0,37 Kč/min u staré a 0,36 Kč/min u nové jízdenky). Reálně to ale zdražení bude – jak uvádí Michal Zděnek: “Zhruba v 90 procentech případů se v reálu zvýší cena jednotlivé jízdy. A v deseti procentech, kdy půjde o relativně dlouhou cestu, se naopak sníží.” Očividně i na pražském Magistrátu platí cimrmanovské: “nechci slevu zadarmo!”


Oslepil ji kyselinou, ona mu to může oplatit

Není moc věcí, které bych na arabském světě obdivoval. Právní systém “Oko za oko, zub za zub” by mi ale velmi vyhovoval. V tomto konkrétním případě, na který odkazuji, Madžíd Movahedí (30) oslepil kyselinou ženu, kterou si chtěl vzít. Pokud by se ta samá událost stala u nás, dotyčný by byl pravděpodobně souzen na základě § 221 za způsobení těžké újmy na zdraví, podle kterého může dostat maximálně osm let vězení. Při slušném chování by už za čtyři roky mohl běhat na svobodě a smát se postižené do vypálených očí. Ona by samozřejmě byla nadále slepá až do smrti.

V íránském Teheránu vydali jiný rozsudek – a podle mnohonásobně spravedlivější: Movahedímu má být do očí nakapána kyselina. Je jasné, že po tomto zákroku se dostane do stejné situace, do jaké uvedl postiženou a bude muset po zbytek života žít ve stejně nelehkých podmínkách. Je také takřka jisté, že již nebude svůj čin opakovat. Prostě tento způsob potrestání považuji za mnohonásobně efektivnější než naše rekreační pobyty ve věznicích s teplou stravou, televizí a sportovním vyžitím.

Jenže my jsme přeci humánní a vrah má stejná práva, jako měla za života jeho oběť. Je úplně jedno, zda se souzený ke své oběti choval humánně či nikoli – s ním ale musí být nakládáno v rukavičkách. Kdyby se u nás trestalo podobným způsobem jako v Íránu, vsadím se, že by kriminalita a zejména násilné trestné činy poklesly proti současnému stavu na zlomky procent.


V Brně ukázali kanón na demonstranty: Trefa jen zabolí

Když skončil socialismus, média nám s chutí ukazovala, jaké prostředky tehdejší policie používala na ty, kteří se odvážili demonstrovat proti režimu. Jistě i vy jste viděli policisty se štíty s gumovými obušky, nebo hasičské Tatry přestavěné na vodní děla. V roce 1989 si mnozí naivně mysleli, že doba, kdy setkání občanů z důvodu vyjádření názoru znamenalo buď bití, nebo alespoň polití vodou, už skončila.

Ne, neskončila. “Vrhač neletálního střeliva je oficiální název kanónu s průměrem čtyř centimetrů. Novou „munici“ předvedli policisté na posledním dnu zbrojařských a hasičských veletrhů Idet a Pyros, které se do soboty konají v Brně.” Je nepochybné, že tato zbraň má být nasazena právě proti demonstrantům – policajti ji jistě neprezentovali jako hračku, se kterou budou po sobě střílet na služebnách. Vidím zde zásadní rozdíl mezi totalitou a dnešní dobou: zatímco komunisté se snažili zásahy proti svobodě projevu tutlat a určitě se nechlubili tím, že si na své voliče pořídili ještě výkonnější vodní dělo a větší “antony,” v současnosti už se nikdo nerozpakuje ukázat občanům, co na ně bude použito, když budou zlobit.

Zatímco komunisté hráli pro veřejnost divadlo, kde oni byli ti hodní, kteří občas někde nechali zmlátit “podvratné živly,” dnes dospěla situace tak daleko, že se naši mocní nerozpakují předvést, že za určitých okolností můžeme dostat přes držku.


Stát mění pravidla pro dlouhodobou péči, den v LDN má stát až 330 korun

Chtěli jste po volbách změny, které tato země a její občané skutečně pocítí? Vládní koalice to pojala po svém: zavádí nebo se chystá zavést “reformy,” které skutečně pocítíme, jenže jinak, než bychom chtěli. Namísto důchodového systému, kde bychom mohli o výši své penze a okamžiku odchodu do důchodu rozhodovat sami, dostaneme vyšší DPH a pozdější odchody do důchodu. Místo zdravotnické reformy dostaneme seznam úkonů, které si i přes povinnost platit zdravotní pojištění buď zaplatíme, nebo například oslepneme. Podobně svérázně přistoupilo ministerstvo práce a ministerstvo zdravotnictví k léčebnám dlouhodobě nemocných (LDN), tedy k ústavům, jejichž klientelu tvoří z největší části senioři, kteří zde jsou umísťování nejčastěji “na dožití.” Takový senior má v průměru důchod ve výši 10 494 Kč.

“Odborníci mimo jiné navrhují, aby lidé, kteří patří do kategorie dlouhodobé péče, měli v budoucnu stejné povinnosti jako dnes senioři v domovech důchodců. To znamená, že by museli přispívat na ubytování a stravné, a to až 330 korun denně.” Tomu říkám, panečku, reforma! I když leckterý z pacientů LDN platil celý život povinné odvody a daně, dnes za to nejen nic nedostane, ale ještě bude muset platit. Pokud projde navrhovaná denní částka, zaplatil by takový důchodce 10 230 Kč měsíčně, čili při průměrném důchodu by mu zbylo 264 Kč. Čtenářům Týdnovin jistě nemusím vysvětlovat, že “průměr” neznamená, že takový důchod dostává každý senior a že existuje početná skupina těch, kteří dostávají ještě méně. Ti by pak na pobyt v léčebně neměli.

Musím současnou koalici pochválit: svým voličům, především tedy těm jednodušším, jistě udělala radost: reformy budou bolet. Pravda, nejsou to sice reformy v původním smyslu, spíše jde o zvýšení finančního zatížení občanů, ale je to změna, které především ti, jež vhodili do urny lístek TOP 09, nadšeně zatleskají. Já jim pak budu tleskat, až budou ležet v LDNce a nebudou mít na zaplacení pobytu.


Většina Čechů bude spořit na důchod zbytečně

Celý život pracuje, odvádí daně, platí povinné zdravotní a sociální odvody a když konečně dospěje do momentu, kdy by mohl odejít do důchodu a využít důchodového systému, dostane infarkt a zemře. Co to je? No přeci: ideální občan! Přesně v tomto duchu se nese důchodová “reforma,” která kromě vyšší DPH přinese také pozdější odchody do důchodu. “Lékaři se shodují, že většina Čechů se tak důchodu nedožije, a tudíž peníze odváděné většinou Čechů na důchodové pojištění propadnou státu, z nich se pak bude vyplácet důchod té menšině, která se důchodu dožije. Pokud je tedy politici nepoužijí na zaplácnutí jiné díry ve státním rozpočtu, jako to dělali dodnes.” konstatuje smutně Hana Formánková. Dále dochází k závěru, že: “místo toho, abychom spěli k sociálně vyspělému kapitalismu, který má sloužit všem lidem a umožnit jim prožít plnohodnotně a důstojně jejich život, vracíme se zpět do dob dřevního kapitalismu, kdy lidé celý život dřeli do úmoru.” V tomto bodě už bych si dovolil mírně nesouhlasit: kapitalismus je poněkud o něčem jiném a především: u nás žádný kapitalismus není. Těžko popsat systém, ve kterém žijeme, ale nejlépe ze všeho mi sedí termín asocialismus.

Jeden ze čtenářů se v diskuzi pod článkem ptá, jaké je tedy řešení. Podle mne jednoduché, ale v tomto státě nepřijatelné: dejme lidem svobodu! Nechme jim jejich odvody, ať se sami rozhodnou, jak se zajistí na stáří. Ten, kdo bude hodně pracovat, nebo bude odborníkem ve svém oboru, si logicky vydělá víc a pokud bude myslet “na zadní kolečka,” bude moci jít do důchodu třeba v 55 letech, protože bude zajištěný. Naopak ten, kdo pracovat nebude, nebo “prožere” všechny peníze, včetně těch, které nyní povinně odvádí státu, nedostane v důchodu nic. Kromě svobody tím odpadne nutnost držet a platit armádu úředníků pracujících nyní v jednotlivých sekcích sociálního systému. Jenže – chcete v Česku svobodu, byť byste třeba museli přistupovat ke svému životu s vyšší zodpovědností? Máte jedinou možnost: emigrovat.


Průlom v hledání ztracených dětí, operátor rozešle SMS

“Během několika měsíců spustí jeden z mobilních operátorů nový systém, který by měl pomoci při hledání ztracených dětí. Lidé, kteří se zrovna pohybují v okolí místa zmizení, dostanou od operátora SMS zprávu.” Všimněte si, prosím pěkně, faktu, že mobilní operátoři se ani nesnaží nějak ututlat fakt, že mohou (a donedávna dokonce archivovali půl roku nazad) zjišťovat a sledovat polohu svých zákazníků v reálném čase. Každopádně co mi opravdu vadí, je fakt, že chtějí na zařízení – v tomto případě telefon – které jsem si sám za své pracně vydělané peníze koupil, posílat nevyžádané informace. Neptají se, nedávají volbu typu: “chcete dostávat SMSky o ztracených dětech/psech/kočkách? Pak pošlete zprávu ZTRACENI na číslo….” Někdo prostě rozhodl, že je to dobrá věc, aniž by se zabýval tím, zda si občan něco přeje či nepřeje.

Když to hodně nadsadím, je to vlastně stejné, jako by policie používala naše osobní vozidla s tím, že “je to přeci pro dobrou věc.” Ano, ze zákona na to mají teoreticky nárok, ale kdyby mi nějaký policista zkusil “ve jménu zákona” zabavit auto, nerozpakoval bych se bránit svůj majetek silou.

Už v prosinci jsem psal názor Operátore, MMSky se ztracenými dětmi dostávat nechci!. Dnes si nadále stojím za svým. Můžete zkusit argumentovat tím, že jednou třeba budu rád, když mé ztracené dítě najde všímavý občan, který dostal SMS od operátora. Jenže já nebudu rád. O bezpečnost svého dítěte se postarám sám: například bude mít v telefonu aktivní službu Latitude a pokud nedorazí domů, nebudu čekat jako rodiče Anny Janotkové, až mi ho policajti za půl roku vyhrabou. Jednoduše se podívám, odkud se hlásí či naposledy hlásil jeho/její telefon. Nemíním obtěžovat tím, že můj potomek přespal u spolužáka či spolužačky, všechny lidi v širokém okolí. A to samé očekávám i ze druhé strany. Svůj telefon jsem si koupil ze zcela jiných důvodů, než aby mi na něj každý druhý den chodily zprávy, že malý, tmavovlasý, černooký Dežo zase utekl z pasťáku a pokud ho uvidím, tak mám volat 158.


Pro zrušení letního času v EU musí Češi dodat přes 16 tisíc podpisů

Šance, že bychom coby malá koloniální země Evropské unie něčeho dosáhly, je sice mizivá, přesto vítám aktivitu lidoveckého senátora Petra Šilara, který “ve čtvrtek spustil kampaň, na jejímž konci by měla být evropská petice s nejméně jedním milionem podpisů pro zrušení letního času.” Letní čas je prostě hloupost, která nepřináší absolutně žádná pozitiva. Nejde o nic jiného než státem podporovanou buzeraci občanů. Takže pokud se podaří tento nesmysl zrušit, budu panu Šilarovi nesmírně vděčný.


České daně jsou páté nejsložitější v Evropě

Zbytečně komplikovaný daňový systém je jediným důvodem, proč nemám živnostenský list a nepodnikám, ač bych na to jistě měl nejen chuť, ale také zkušenosti a elán. Otázku, proč nemůžeme mít systém, kde sečteme příjmy, odečteme výdaje a ze zbytku odvedeme třeba 15 % státu, řeším poměrně často. Odpověď ale nenalézám. Tedy jediné, co mě napadá, že je to záměr. Pokud by se totiž například 50 % občanů “živilo samo,” velice rychle by jim došlo, že vlastně stát až tak moc nepotřebují. Takto, kdy každý povinně odvádí daně, které pak stát jako hodný strýček “rozdává” masám, aby jim ukázal, jak je nezbytný, to samozřejmě politikům a úředníkům vyhovuje daleko víc.


Hejtman Hašek pozval papeže na Moravu. K výročí Cyrila a Metoděje

Jistě si vzpomenete na poslední návštěvu papeže Benedikta XVI. v České republice v roce 2009. Stála řádově desítky milionů korun (mluvilo se o 90 milionech, ale tato čísla nebyla nikdy veřejně a potvrzena), přičemž vláda zaplatila 10 milionů, stejnou částkou přispělo i Brno a Jihomoravský kraj, dalších 20 milionů dal Středočeský kraj. Jenže: ty peníze ve skutečnosti nedala ani vláda, ani města, ba ani kraje. Ty peníze byly pod pohrůžkou kriminálu vytaženy z našich kapes jako daně. Nikdo se přitom neptal daňových poplatníků, zda souhlasí či nesouhlasí s tím, aby byly jejich peníze investovány právě takto.

Papež je z mého pohledu zástupcem či předsedou “zájmového sdružení” – zde tedy formálního uskupení lidí hlásících se k víře v souladu s římskokatolickou církví. Od sekty se to sdružení liší jen tím, že má dlouhou historii. Pokud chce někdo pozvat Benedikta XVI., nechť se ti, kdož chtějí pana předsedu vidět, podílejí na nákladech. Nevidím byť jen jediný důvod, proč by se z mých daní měl hostit nějaký 84-letý dědek, který zastupuje z mého pohledu komerční sdružení postavené na účelově vymyšlených tezích a myšlenkách, kvůli kterým se v minulosti vraždilo.

Takže milý pane hejtmane Hašku: pokud jste do naší republiky pozval papeže, doufám, že míníte veškeré náklady spojené s touto akcí uhradit ze své vlastní kapsy, případně z kapes sponzorů a nebo věřících. Opravdu nevidím důvod, proč by například fanoušci Rolling Stones či Lady Gagy měli platit za vystoupení svých idolů cash, zatímco fanoušci papeže měli jeho návštěvy gratis – respektive z peněz nás všech!

Jen pro ilustraci: za těch 90 milionů se například mohlo pořídit 45 vozů rychlé záchranné služby, které by na rozdíl od papeže sloužily několik let pro dobro všech. Každý kraj tak mohl dostat sedm sanitek. Místo toho jsme tu měli dva dny papeže. A to se vyplatí!


Mozek prozradí, koho volíte

“Ti, kdo se považují za liberály mají více rozvinuté centrum rozhodování. Naproti tomu příznivci konzervativních idejí se vyznačují výraznějším centrem emocí.” – to zjistil výzkum britských vědců. Zatím se ale neví, zda jsou dispozice dané od narození, nebo jestli se naopak mozek mění podle volebních preferencí. Každopádně do jisté míry mohu na základě vlastního případu souhlasit. Opravdu v době, kdy jsem byl zapřísáhlým zastáncem levice, jsem řešil situace více emotivně než dnes. Na druhou stranu: k pravicovému smýšlení jsem dospěl na základě diskuzí a argumentů, což by vyvracelo teorii, že preference je dána stupněm rozvoje mozkových center.


Za pas dáme 1200 korun, za občanku 200. Kubiceho úředníci chtějí zdražení

Až zase bude někdo vyprávět, jak hrozný byl socialismus, protože se nesmělo cestovat, zkuste se ho zeptat, co říká na nápad ministerstva vnitra zdražit pasy na 1200 Kč/kus. Úředníci se tentokrát ani nesnažili vymyslet nějaký argument typu “stoupla cena cukrové třtiny a úředníci, kteří pasy vydávají, pijí v pracovní době slazenou kávu.” Rovnou říkají, že tímto způsobem chtějí zvýšit příjmy státní pokladny. Každopádně vezmeme-li jako příklad rodinu se dvěma dětmi, pak jedna cesta mimo EU přijde jen za cestovní doklady na 3600 Kč! A to už může v rodinném rozpočtu znamenat docela citelný výdaj. Ale hlavně, že můžeme cestovat, že?

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *