Zkuste dát svému hudebnímu vkusu jiný rozměr! Objevujte skladby a interprety, které jste dosud neznali, ale pravděpodobně se vám budou líbit! Najděte lidi, kteří mají podobný hudební vkus jako vy! Sledujte, jak se v průběhu času mění hudba, kterou posloucháte. Víte, co jste poslouchali tři roky nazpět? Nejen na tyto otázky vám odpoví projekt Last.fm, který si dnes představíme.

Co je Last.fm?

V první řadě je to sociální síť. Nejde v ní ale o to, abyste našli své staré přátele, vystavovali fotografie, nebo prezentovali své názory. Prezentovat budete hudbu, kterou posloucháte a to naprosto bezpracně. Vy budete jen poslouchat a malý prográmek, který si nainstalujete do svého počítače, bude serveru Last.fm předávat informace o tom, jaká skladba právě hraje na vašem PC.

Co z toho?

Na webových stránkách last.fm se například budete moci podívat, jaké skladby jste si pouštěli nejčastěji za poslední týden, čtvrtletí, pololetí, rok, celé nebo vybrané období. Statistici si nad žebříčky opravdu přijdou na své :). Snadno také zjistíte, jak se změnil váš hudební vkus. Osobně tyto informace využívám, abych si připravil CDčko do auta – bez žebříčků se občas stalo, že jsem na nějakou písničku zapomněl (většinou to byla ta, kterou jsem v nějaké chvíli zrovna moc chtěl slyšet).

Knihovna mých oblíbených interpretů
Knihovna mých oblíbených interpretů

Pokud si zaplatíte členství (základní uvedené funkce můžete využívat zdarma), pak můžete legálně (!) poslouchat písničky z databáze Last.fm, čítající miliony skladeb od statisíců interpretů. Je v ní snad úplně všechno, včetně českých interpretů a pustit si tam můžete třeba “rádio,” které vám v nahodilém pořadí zahraje vaše nejoblíbenější songy.

K čemu je sociální rozměr?

Sociálních sítí je celá řada, ale Last.fm je v mnoha směrech výjimečná. Hledá totiž mezi ostatními uživateli ty, kteří mají podobný vkus jako vy. Díky tomu můžete objevit další interprety nebo písničky, které by vás mohly zaujmout. Logika je v tomto směru prostá: pokud například posloucháte Lady Gagu. pak se vám dost možná bude líbit i Rihanna nebo Ke$ha. Sám jsem tímto způsobem objevil hned několik gothic-metalových kapel, o kterých jsem do té doby neměl ani tušení.

Uživatelé s podobným vkusem jsou v profilu označeni jako Neighbours (sousedé) a Last.fm vám nabídne hned padesát těch, kteří poslouchají nejvíce stejných interpretů. V jejich profilech se pak můžete podívat na to, co ještě (třeba pro vás zajímavého) v minulosti poslouchali. Svou “hudební kompatibilitu” ale můžete porovnat s jakýmkoli jiným uživatelem (například s manželkou je podobnost mého hudebního vkusu hodnocena stupněm “velmi vysoká”).

Jak jsem již napsal: z webových stránek si můžete pouštět “internetové rádio,” které zahraje například písničky, které posloucháte nejraději. I zde ale najdeme sociální rozměr – pustit si totiž můžete i Your Neighbourhood Radio, jež vám přehraje skladby z databáze vašich “hudebních sousedů,” nebo Your Recommended Radio s písničkami, které jsou doporučeny vaší pozornosti na základě toho, co jste dosud poslouchali. Jednodušší způsob, jak najít nové interprety, kteří by se vám mohli líbit, asi neexistuje.

Ohromující databáze

Snad každý existující zpěvák, zpěvačka či kapela má na Last.fm svůj profil. V něm najdete nejen základní informace, ale zpravidla i biografii, videoklipy a diskografii. Kromě toho jsou zde opět žebříčky: tentokrát se můžete podívat na to, jaké skladby daného interpreta si posluchači pouští nejčastěji a které album je z tohoto pohledu nejpopulárnější. Skoro určitě mezi nimi najdete nějakou, kterou jste ještě neslyšeli. A pokud máte placené členství, budete si ji moci i poslechnout.

Kromě toho jsou k danému interpretovi nabídnuti i “podobní umělci” (Similar Artists), kteří jsou také vybíráni na základě sledování vkusu posluchačů zapojených do projektu. Nutno uznat, že díky široké posluchačské obci obvykle “podobní umělci” skutečně hrají podobnou hudbu, jako zvolený interpret.

Ze stránek interpreta se také můžete podívat na to, co se o něm píše ve Wikipedii, navštívit jeho oficiální stránku, nebo se podívat, jestli nehrál v nějakém filmu do databáze IMDB.

Jak začít?

První, co musíte udělat, je založení profilu na Last.fm. To provedete na stránce Join Last.fm, kde zadáte požadované uživatelské jméno, e-mailovou adresu a heslo. Následně bude na váš e-mail odeslána zpráva s odkazem k aktivaci.

Další nezbytností je instalace přídavného modulu (pluginu) do svého přehrávače. Jedná se vlastně o malý program (říká se mu “scrobbler”), který sleduje právě přehrávané skladby a odesílá informace o interpretovi a názvu písničky do databáze Last.fm. K dispozici jsou v tuto chvíli pluginy pro několik desítek hudebních přehrávačů – viz stránka s pluginy ke stažení. Nainstalovat si ale můžete také klienta pro Windows, který si sám pohlídá všechny přehrávače. Ten navíc přidává i další funkce, jako je poslech rádií z Last.fm. Samozřejmě ke správnému fungování musíte zadat jméno a heslo ke svému účtu – důvod je pochopitelný: abyste měli jistotu, že do své databáze budete “zapisovat” jen vy a nikdo jiný. Zachytávání funguje i v okamžiku, kdy jste offline – v takovém případě jsou informace o poslouchaných písničkách ukládány na disk a odeslány až v momentě, kdy se připojíte k Internetu.

Pak už nezbývá nic jiného, než poslouchat písničky tak, jak jste zvyklí. Když se pak přihlásíte do svého webového profilu, uvidíte seznam posledních přehraných skladeb a po nějaké době také žebříčky těch nejhranějších. K tomu, aby Last.fm byl schopen najít vaše “hudební sousedy,” ale potřebuje trošku více času, neboť na základě např. deseti písniček může jen těžko odhadnout váš vkus.

Kromě toho se můžete podívat na akce (Events), které se budou v nejbližší době pořádat ve vašem okolí – tedy například na plánované koncerty vaší oblíbené kapely.

Pro exhibicionisty existuje také hned několik možností, jak v reálném prezentovat žebříčky nebo aktuálně poslouchané skladby například na své webové stránky. Zajímá vaše čtenáře, co právě posloucháte? S Last.fm není problém jim to předvést!

Co je důležité?

Jak jsme si již řekli, scrobbler zachytává názvy interpretů a písniček, které odesílá do databáze. K tomu, aby byl schopen tyto informace zjistit, potřebuje, aby vaše MP3ky měly (nejlépe správně) vyplněné ID3 tagy. To zpravidla nebývá problém – mnohé programy pro převod hudby z CD do MP3 to dělají automaticky (proto je u skladeb, které jste například stáhli z Internetu, většinou budete mít v pořádku). Last.fm si dokonce umí poradit s překlepy nebo nesprávnými názvy, nicméně pokud v MP3ce ID3 tag není, nemá se scrobbler “čeho chytit” a skladbu neodešle.

Ve WinAmpu můžete úpravu ID3 tagu vyvolat klávesovou zkratkou Alt+3. Pokud váš přehrávač úpravu ID3 neumožňuje, nebo chcete-li provádět více změn najednou, pak doporučím vaší pozornosti špičkový Media Tagger.

Co je ID3 tag?

Zjednodušeně jde o textovou informaci uloženou přímo v MP3 souboru, kterou používají hudební přehrávače k identifikaci interpreta, názvu skladby, případně k zobrazení dalších informací (názvu alba, roku vydání, hudebního žánru, …). Tyto informace lze do souborů ukládat při převodu z CD do MP3 většinou automaticky, nebo později upravovat manuálně.

Placené členství

Pokud vám stačí prohlížení žebříčků, vyhledávání hudby, která by se vám mohla líbit, či lidí s podobným vkusem, pak nemusíte platit nic. Placená verze ale není drahá (k cenám se dostaneme níže) a přitom nabízí:

  • Neomezené poslouchání streamů (tedy například rádií založených na vašem vkusu, konkrétních skladeb či interpretů z databáze Last.fm).
  • Po přihlášení k profilu vám nebude zobrazována reklama.
  • Budete moci sledovat, kdo si prohlížel váš profil.
  • Přístup do VIP zóny, kde najdete více žebříčků, tabulek a grafů.
  • Přístup k testovaným funkcím.

Ceny

Platit můžete v eurech, dolarech či britských librách. Poněkud paradoxní je, že částka je v každé měně stejná, takže pro našince je – vzhledem k aktuálním kursům – nejvýhodnější platba v USD. K zaplacení je přitom používán PayPal.

Nabízeny jsou tyto varianty:

  • Členství na jeden měsíc: 3 USD/GBP/EUR.
  • Členství na tři měsíce: 9 USD/GBP/EUR.
  • Členství na půl roku: 18 USD/GBP/EUR.
  • Členství na rok: 36 USD.

Osobně si platím členství z jednoho důvodu: nemusím se zabývat tím, abych měl v práci své oblíbené MP3ky – jednoduše zapnu prohlížeč a ze stránek Last.fm si pustím to, na co mám chuť. Pokud nemám náladu řešit, co chci aktuálně poslouchat, zvolím své “Loved tracks” nebo “Your Library.” S pomocí doplňku pro Chrome Last.fm free music player pak mohu poslouchat třeba nejoblíbenější songy daného interpreta, nebo svou vlastní hitparádu :). Za tu cenu je to, myslím, dobrá nabídka :).

Resumé

Pokud rádi posloucháte hudbu na počítači a rádi byste poznali další interprety, jejichž muzika by se vám mohla líbit, nebo lidi s podobným vkusem, pak byste Last.fm určitě měli vyzkoušet. Sám si už neumím představit, že bych neměl tak podrobný přehled o tom, co právě poslouchám. Navíc jsem díky Last.fm objevil nejednoho interpreta a hromadu písniček, na které bych jinak nenarazil.

Chcete-li, podívejte se na můj profil a třeba si mě přidejte do přátel – adresa je http://www.last.fm/user/kkml.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *