Programů na skenování wifi sítí existuje nespočet, nicméně inSSIDer, který si dnes představíme, vyniká přívětivým uživatelským rozhraním a užitečnými funkcemi.

Rostoucí počet bezdrátových sítí vede k jejich vzájemnému rušení, což se projevuje zejména v hustě obydlených oblastech. Častá je například situace, kdy na jednom vysílacím kmitočtu běží více vysílačů současně a vzájemně se ovlivňují. Příčina je prostá: zejména výrobci levných wifi routerů nastavují výchozí kanál všech svých výrobků na stejnou hodnotu a většina uživatelů toto nastavení nemění.

Nejen v této situaci může být velmi užitečný inSSIDer – program, který proskenuje celé vysílací pásmo a zobrazí obsazení kanálů, sílu signálu jednotlivých vysílačů a další informace. Vše je prezentováno v snadno pochopitelné formě, takže i uživatel bez větších znalostí o bezdrátových sítích dokáže například najít volnou frekvenci.

Programů na skenování wifi sítí existuje nespočet, nicméně inSSIDer, který si dnes představíme, vyniká přívětivým uživatelským rozhraním a užitečnými funkcemi. O kvalitě této aplikace svědčí i fakt, že v roce 2008 získala ocenění Infoworld Bossie Awards v kategorii bezdrátových snifferů a skenerů.

Historie inSSIDeru

inSSIDer vznikl jako alternativa ke stárnoucímu NetStumbleru, jehož vývoj je již několik let pozastaven. Kromě toho NetStumbler nefungoval s moderními operačními systémy – tedy 64-bitovými Windows XP, ani pod Windows Vista/7. Autor se tedy rozhodl nabídnout open-source síťový skener, určený pro současnou generaci operačních systémů Windows a nutno podotknout, že se mu to podařilo.

Zásadní vlastnosti

  • Podává podrobné informace o zachycených wifi sítích (SSID, MAC adresa, výrobce, síla signálu, rychlost připojení, použité zabezpečení, atd.).
  • Graficky zobrazuje sílu signálu v průběhu času.
  • Zobrazuje překrývání vysílacích kmitočtů sítí.
  • Je open-source (Apache License, verze 2.0).
  • Podpora GPS.
  • Možnost exportu do souborů pro Netstumbler (*.ns1).
  • Záznam údajů do souborů KML.

Čím inSSIDer vyniká?

  • Je kompatibilní s Windows XP, Vista a 7 (32 i 64-bit).
  • Používá nativní Wi-Fi API rozhraní bezdrátové síťové karty.
  • Dokáže třídit výsledky podle MAC adresy, SSID, kanálů, RSSI a času, kdy byl daný vysílač naposledy zachycen.
  • Kompatibilní s většinou GPS zařízení.

S čím vám může inSSIDer pomoci?

  • Při řešení kolizí vaší sítě a okolních přístupových bodů.
  • Umožňuje sledovat sílu přijímaného signálu v dBm v průběhu času.
  • Snadné vyhledání nezabezpečených přístupových bodů.
  • Export Wi-Fi a GPS dat do souboru KML pro zobrazení v aplikaci Google Earth.

Jak inSSIDer funguje?

Po spuštění programu věnujte pozornost tlačítku Start se šipkou v pravém horním rohu. Po jeho stisknutí začne sledování bezdrátových sítí, jež jsou následně zobrazovány v přehledné tabulce. Označením řádku (kliknutím) dojde ke zvýraznění grafu síly signálu dané sítě. Tímto způsobem poměrně rychle zjistíte informace o všech bezdrátových sítích, jejichž signál lze v dané lokalitě zachytit. Můžete tak například vyhledat nezabezpečené přístupové body.

Síla signálu v průběhu času
Síla signálu v průběhu času

Díky schopnosti spolupracovat s GPS modulem lze s tímto programem také mapovat pokrytí wifi signálem v rámci zvoleného prostoru. Ke spuštění slouží tlačítko Start GPS. Výsledky je je možné následně vyexportovat do souboru KML a prohlížet například v Google Earth. Využití je vícero, nicméně nejčastější patrně bude monitoring signálu sítě u místních poskytovatelů internetového připojení.

Velkým pomocníkem může být sekce se zobrazením překryvu vysílacích frekvencí. Například v nejčastějším vysílacím pásmu 2,4 GHz je k dispozici pouhých 13 kanálů o šířce 22 MHz. Rozestupy mezi středy kanálů jsou přitom jen 5 MHz, takže jeden kanál přesahuje (zarušuje) i čtyři sousední. Najít volnou frekvenci je tedy zejména na sídlištích velice obtížné. Díky inSSIDeru snadno zjistíte, který kanál je nejvýhodnější pro váš přístupový bod. Stačí chvilku skenovat okolní vysílače a dozvíte se, kde je nejmenší provoz a síla konkurenčních signálů.

Obsazení vysílacích kanálů wifi sítěmi
Obsazení vysílacích kanálů wifi sítěmi

Resumé

Jak již naznačil titulek, inSSIDer je šikovný nástroj, který najde využití při zakládání a provozu bezdrátových sítí. S jeho pomocí můžete změřit sílu signálu a případně doplnit síť dokrývacím přístupovým bodem. Pomůže také při nalezení nejvhodnějšího vysílacího kanálu, na kterém bude vaše síť poskytovat největší výkon. Jestliže tedy plánujete spuštění domácí bezdrátové sítě, nebo nejste spokojeni s její kvalitou, bude vám inSSIDer užitečným pomocníkem.

Informace o programu inSSIDer

Testovaná verze: 2.0.4.1015 ze 14. října 2010
Stránky výrobce: www.metageek.net
Stránka programu: www.metageek.net/products/inssider
Velikost souboru: 1,2 MB
Licence: freeware/open-source
Podporované operační systémy: Windows 7/Vista/XP a to jak 32-bitové, tak i 64-bitové
Minimální požadavky: runtime .NET 3.5 nebo vyšší, rozlišení obrazovky minimálně 1024 x 600
Instaluje se: ano
Česká lokalizace: ne
Odkaz ke stažení: http://files.metageek.net/downloads/inSSIDer2-x86-Installer.zip

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *