Název podniku: Plzeňský restaurant Gurmania
Adresa podniku: Rozkošného 895/6, Praha 5, 150 00 (naproti Smíchovskému nádraží).
www podniku: www.gurmania-restaurant.cz

Najít restauraci s ochotnou obsluhou je docela problém. Většinou můžete být rádi, když vám číšník nepředhodí jídelní lístek jako psovi a netváří se naštvaně, když do restaurací nechodíte stylem “zaplať a jeď.”

Když jsme si s kamarádkou domlouvali sraz u Smíchovského nádraží, čekal jsem, že v okolí najdeme spíše “hospody čtvrté cenové.” Nakonec se ale konalo velké překvapení – Plzeňský restaurant Gurmania se ukázal býti perlou nejen na Smíchově, ale překonal snad všechny podniky, které jsem do té doby navštívil.

Hned po vstupu do kavárenské části (v přízemí), kdy jsme řešili, kam se posadit, se nás ochotně ujal přítomný číšník. Nakonec jsme zvolili suterén, kde na nás čekalo příjemné prostředí s přijatelně hlasitou hudbou a především nevídaně ochotnou obsluhou. Mladý muž, který se o nás staral, byl příjemně naladěn a od začátku vzbuzoval pocit, že jsme v podniku vítanými hosty. Staral se o nás s maximální ochotou a byl pozorným hostitelem. Takový přístup k zákazníkovi není v českých podnicích zrovna obvyklý – ostatně zkuste si sami odpovědět na otázku, kdy jste naposledy v restauraci měli pocit, že jste zákazníkem, kterého číšník či servírka opravdu rád/a hostí.

Nakonec mi to nedalo a zariskoval jsem lehce provokativní otázkou ve smyslu: “Vy určitě nejste z Prahy…?!” Nemýlil jsem se – pan číšník pochází ze Znojma, čímž se rázem vše vysvětlilo :). O moravské pohostinnosti jsem do toho dne pouze slyšel (nutno konstatovat, že ani po čtyřech letech v Ostravě jsem na ni v tomto regionu nenarazil), takže jsem konečně v praxi zakusil, co si pod tímto pojmem mám představit.

Jedna ukázka za všechny: objednal jsem si tureckou kávu. Dosud jsem byl zvyklý, že mi ji obsluha přinesla a já až poté zjistil, že “není nic moc” (zpravidla jsem takto negativně vnímal použití levné směsi typu “Standard,” kdy v kávě plaval kdovíjaký odpad). V Gurmanii mi ale číšník doporučil presso s tím, že “turka” nemají zrovna dobrého. Dal jsem na jeho radu a ač presso zrovna nemusím, nakonec jsem nelitoval. Bylo opravdu výborné, přičemž o úrovni servisu svědčí i fakt, že mléko nebylo podáváno v klasických plastových mini-kelímcích, nýbrž v porcelánové konvičce a – teď se držte – bylo dokonce ohřáté! I když jsem byl i v cenově výše postavených podnicích, tak dobré presso jsem jinde nezakusil.

Bohužel jsem na schůzku dorazil najedený, takže vám neporeferuji o zde nabízeném jídle. Kamarádka si ale objednala řízek, který byl – alespoň z mého pohledu – dalším překvapením večera. Dozlatova opečený řízek zabral prakticky celou šířku talíře a i když jsem schopen sníst celkem dost, nejsem si jistý, zda bych takovou porci zvládl. Přiznám se, že jsem zalitoval své sytosti, protože donesený pokrm vypadal velmi lákavě. Určitě míním příště vyzkoušet zdejší svíčkovou a o své dojmy se dodatečně podělím. Jídelní lístek v Gurmanii není příliš rozsáhlý, přesto si myslím, že vyhovující jídlo v něm najde každý. Ceny přitom nejsou nikterak přemrštěné a vzhledem k porci a úrovni podniku bych je dokonce označil jako velmi slušné.

O nadstandardním přístupu k zákazníkům svědčí i následující text, který najdete na webových stránkách podniku: “Naše nabídka není malá, ale přesto chceme vyhovět Vašim požadavkům a nabídnout Vám i to co aktuálně nemáme. Budete-li mít pocit, že naší nabídce přece jen něco chybí, rádi uvítáme vaše podněty…” Popřemýšlejte nad tím, zda jste někde jinde viděli takový přístup. Naopak v mnoha jiných podnicích si účtují i 75% ceny za poloviční porci, případně malé (dětské) porce vůbec nedělají.

Další plus získává Gurmania za možnost bezdrátového připojení k Internetu zdarma, což v našich končinách stále ještě není zcela běžné. Potěšila i skutečnost, že ačkoli je hlavní část podniku situována do sklepních prostor, nebyl zde problém se signálem mobilních sítí.

Jestliže spíše než pivo oceníte dobré víno, mohla by vás oslovit nabídka degustace vín. V symbolické částce 150 Kč je zahrnuta degustace vín, sýr a pečivo. Připočtete-li si k tomu ochotného a příjemného vrchního, můžete si tak v Praze vyzkoušet, jak to asi vypadá ve vyhlášených moravských sklípcích :).

Celkové hodnocení

Obsluha: Jednoznačně na jedničku! V tomto podniku si budete připadat jako vítaný host a v tomto duchu s vámi také bude jednáno :). Z dosud navštívených podniků (a že jsem jich nezkusil málo 🙂 ) pana vrchního v Gurmanii řadím na absolutní špičku.

Čistota a prostředí: Prostředí je příjemné, čisté, což podtrhují i toalety, na kterých by se dalo jíst z podlahy :). Očividně funguje i vzduchotechnika, neboť ani v pozdějších hodinách nebylo v podniku nakouřeno.

Kvalita a chuť jídla: Bohužel jsem ještě v Gurmanii nejedl, nicméně kuchař zjevně odvádí poctivou práci a na zákaznících se zde nešetří.

Celková atmosféra: Díky obsluze i prostředí je atmosféra v Gurmanii vysloveně pozitivní a jsem přesvědčen o tom, že se zde budete cítit dobře.

Parkování: Restaurace je situována tak, že parkování patrně bude poněkud problém. Kladně ale hodnotím dostupnost veřejné dopravy – v blízkosti jsou zastávky autobusů, tramvají a metra, jakož i příměstských autobusů a vlakové nádraží.

Gurmania je první podnik, kde bych (kdybych ji měl) udělil samolepku “Karel K. doporučuje” s plným počtem hvězdiček :). Budete-li mít cestu na Smíchov, určitě se tam zastavte!


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *