Vodafone 845 jako navigace*Zkušenosti s roamingem*Drobné problémy s budíkem*Zamykání bezpečnostním gestem*Ochranná fólie pro V845.

Už je to sedm týdnů, co jsem si koupil svůj první Android – konkrétně Vodafone 845. Srpen jsme využili k dovolené v zahraničí, díky čemuž jsem otestovali chování telefonu v roamingu. Pojďte se tedy podívat na to, jaké zkušenosti jsem získal.

Zkušenosti s roamingem

Poznatek první: telefon má jako výchozí nastavenou manuální volbu sítě (neříkám, že je to tak vždy, ale ten můj to tak měl), díky čemuž jsem zůstal po opuštění republiky bez signálu. Samozřejmě tento nedostatek můžete sami opravit přes [Menu]-Nastavení-Bezdrátové sítě-Mobilní sítě-Síťoví operátoři, kde po vyhledání sítí zvolíte Automatická volba.

Poznatek druhý: zákaz datových přenosů v roamingu funguje spolehlivě – telefon signalizuje zahraničního operátora malým písmenkem R, zobrazeným v informačním řádku (tam, kde se zobrazuje síla signálu). Správně tedy rozpozná, že se nachází mimo domácí síť a datové přenosy vypne. Přesto jsem se raději ještě jistil APNDroidem a ručním připsáním několika písmen k názvu připojovacího bodu ([Menu]-Nastavení-Bezdrátové sítě-Mobilní sítě-Názvy přístupových bodů). Vyúčtování za uplynulý měsíc mi pak potvrdilo, že jsem ze zahraniční nepřenesl ani bajt :).

Vše ostatní fungovalo tak, jak jsem zvyklý, takže mohu konstatovat, že s Vodafonem 845 v roamingu nenarazíte na žádné problémy.

Udělal jsem také malý test výdrže: s vypnutými daty (wifi i GPRS/3G), vypnutou GPS a polovičním podsvětlením displeje je tento telefon schopen vydržet až čtyři dny. Pravda, jednalo se spíše o “pohotovostní režim.”

Bezpečnostní gesto

Vodafone 845 nabízí dva způsoby odemykání. První se nápadně podobá iPhonu – tedy telefon odemykáte posunutím grafického prvku směrem vlevo. Na rozdíl od iPhonu opačným směrem přepnete telefon do tichého režimu. Zde problém není.

Standardní odemykání telefonu Vodafone 845

Kde ale problém je, je odemykání dvojím stiskem hardwarové klávesy [Menu]. Poté, co se mi opakovaně stalo, že se mi telefon v kapse odemkl, přepnul se na poslední volané kontakty a vytočil číslo, jsem se rozhodl k radikálnímu kroku: zapnul jsem odemykání gestem. Škoda, že nelze jednoduše zakázat odemykání hardwarovou klávesou!

V praxi to funguje tak, že si nastavíte tzv. “gesto.” Tuto volbu najdete v [Menu]-Nastavení-Poloha a zabezpečení-Nastavení bezpečnostního gesta. Nejprve se zobrazí matice, sestávající z 3×3 teček. Mezi těmito tečkami dvakrát zopakujete požadované gesto a od tohoto okamžiku již telefon tlačítkem [Menu] neodemknete.

Nastavení odemykacího gesta na Vodafone 845 Nastavení odemykacího gesta na Vodafone 845

Funguje to dobře, přesto se může stát, že na telefonu v kapse dojde k vyvolání číselníku a stisku softwarových kláves. Číslo se ale naštěstí nikdy nevytočí, neboť v tomto režimu lze volat pouze tísňové linky.

Celkem logicky se změní odemykací obrazovka, která nezobrazuje posuvníky, nenabízí ani ztišení telefonu, ale požaduje nakreslení gesta. Počet pokusů není omezený, což oceníte patrně ze začátku, než se naučíte gesto správně nakreslit.

Odemykání gestem na Vodafone 845 Neúspěšné odemykání gestem na Vodafone 845

Problematický budík

Bohužel jsem také narazil na několik problémů s implementovaným budíkem. Již v minulých recenzích jsem zmiňoval fakt, že telefon neumí budit ve vypnutém stavu. To je docela škoda – pomohlo by to šetřit baterii a telefon by tak vydržel možná i dva dny běžného provozu. Stalo se mi ale, že jsem měl na čas buzení nastavenou také upomínku v kalendáři. Čekal jsem, že budík zazvoní a upomínka bude signalizována ikonou v informačním panelu. Bohužel takto to na Vodafone 845 nefunguje – v daný čas se ozval zvuk upomínky, budík ale nikoli. To považuji za poměrně zásadní chybu, neboť zaspat do práce kvůli upomínce nemusí být zrovna legrace. Nezbývá, než si hlídat, aby budík nekolidoval se žádnou nastavenou upomínkou. Problémem také je, pokud telefon během noci zamrzne (což se nestává často). V takovém momentě vás samozřejmě také neprobudí.

Vodafone 845 jako navigace

K navigaci jsem použili Sygic Mobile Maps s mapovými podklady od Navtequ. Musím konstatovat, že jsme byli takřka vrcholně spokojení. Mohu srovnávat s několika generacemi Garminů, TomTomem, jakož i Garminem pro Symbian na Nokiích N95 a E52 a Sygic vychází jako jednoznačný vítěz. Mapové podklady jsou zjevně kvalitnější než od TeleAtlasu, což se v praxi projevuje především tím, že vás navigace nebude vodit uličkami a polními cestami (jak je zvykem Garmina). Říká se, že pokud se nechcete rozčilovat či zažít rozčarování, neměli byste používat navigaci na cesty, které znáte. V případě Sygicu to neplatí: i cestu z práce a do práce zvolil přesně tak, jak ji jezdím já, což je zásadní rozdíl proti Garminu, který si chtěl zkracovat cesty přes “polňačky.” Očividně si u Navtequ dali větší práci s určením priorit silnic a cest.

Jediné, co zatím není vyřešené, je silně kostrbatá grafika, což vadí především při čtení textů na již tak drobném displeji telefonu (to je ale podle všeho problém jen na V845). Na drobné nedostatky narazíte také při hledání adresy podle popisného čísla v některých menších městech – určení cíle ne vždy sedí přesně na metr.

Kostrbatá grafika Sygicu na Vodafone 845

Během 4100 kilometrů, naježděných především po balkánském poloostrově v zemích bývalé Jugoslávie, se nám jen jednou stalo, že nás navigace stáhla na jakousi cestu pro traktory. V 99,99% případů ale volila cesty velice šikovně a obzvláště jsme jí byli vděční za provedení kolem Vídně, kde dopravní značky sice ukazovaly odbočení do centra města, ale navigace nás protáhla po okruhu a ušetřila nám dost možná desítky minut.

Velikou pochvalu si zaslouží GPS čip, který svou citlivostí i bez zapnutého A-GPS překonává vše, co jsem měl dosud možnost otestovat. Při zapnutém A-GPS najde polohu do deseti vteřin i když navigaci převezete s vypnutou GPSkou třeba stovky kilometrů daleko. Bez zapnuté asistence pak k nalezení zpravidla stačí čas kratší než jedna minuta. Ke ztrátě signálu prakticky nedocházelo – jedinou výjimkou byl pohyb v úzkých uličkách s vysokými domy, kde ale mají problém i značkové hardwarové navigace. Když už se navigace ztratí, najde se obvykle do pěti vteřin. Velkou výhodou je integrovaný kompas, díky kterému navigace rychleji pozná, že jste změnili směr (např. zatočili). V mapových podkladech jsou také zaznamenány tunely, při jejichž průjezdu Sygic přepíná na noční zobrazení, aby se displej nezrcadlil v čelním skle. Také rychlostní omezení obvykle sedí a jsou signalizována s přesností na cca. pět metrů.

Další plus bude následovat za rychlost: přejetí odbočky byl Sygic na Vodafone 845 schopen zjistit cca. po deseti metrech a v řádu dvou, možná tří vteřin začal diktovat alternativní cestu. Například Garmin na Nokii N95 byl schopen nějaké reakce až cca. po 50 metrech a to jen tehdy, pokud jste se dostatečně odklonili od předpokládané trasy. Čekal jsem, že navigace bude pro tento údajně výkonnostně slabý telefon tvrdým oříškem, leč přinejmenším se Sygicem je blesk jejím pomalejším bráchou.

Mé zkušenosti jsou natolik pozitivní, že pokud by se mě někdo zeptal, zda si má koupit Garmina nebo TomToma, poradil bych mu telefon s Androidem (dle jeho finančních možností) a Sygic. Kromě navigace totiž nabídne za cenu telefonu + cca. 1700 Kč za Sygic nespočet dalších užitečných funkcí.

Kromě Sygicu funguje na Vodafone 845 údajně ještě navigační software NDrive a Navigon.

Ochranná fólie

Původní ochranná fólie, kterou jsem nechal na displeji přilepenou (jen jsem jí odstřihl odtrhávací jazýček) není příliš kvalitní. Kromě toho, že jsem ji velice rychle poškrábal (k čemuž jistě přispělo i ovládání stylusem), výrazně snižuje čitelnost displeje a ovladatelnost telefonu. Po jejím odejmutí jsem byl překvapen, o kolik je dotykový displej citlivější a přesnější. Pochopitelně stále nesnese srovnání s kapacitními displeji, nicméně ten rozdíl prostě pocítíte hned na první dotek.

Protože je ale displej Vodafonu 845 na přímém slunci skutečně nepoužitelný a také proto, že si nechci poškrábat povrchovou vrstvu stylusem, jsem si objednal údajně to nejlepší, co v segmentu ochranných fólií existuje: ClearTouch Anti-Glare (česká recenze viz SmartMania.cz). Přímo pro Vodafone 845 se zatím (?) nevyrábí, nicméně podle dostupných informací by měla pasovat fólie pro HTC Tattoo s tím, že pokryje i logo Vodafone na displeji, nikoli ale reproduktor. Objednával jsem přímo u výrobce, přičemž cena i s poštovným do Evropy je 16,55 USD (cca. 325 Kč). Pokud si objednáte alespoň tři kusy, dostanete slevu pěkných 28%. Zaplatit je možné kartou (samozřejmě s povolenými internetovými transakcemi), zásilka je posílána přes DHL a doba dodání je při zvolení nejlevnějšího poštovného asi dva týdny.

Samozřejmě jakmile budu fólii mít, podělím se o zkušenosti.

Další články na téma Vodafone 845

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *