Bordel v Řecku překonává i ten u nás*Vondra předvedl ukázku řitního alpinismu*Řidiči šetří na spotřební dani – tankují v zahraničí*Topolánek: Nebát se a nakrást!*Mediální manipulace kolem státních maturit*Komu vadí superhrubá mzda?


Řecké stávky: Benzin zajišťuje armádní technika

Musím říci, že sledování situace v Řecku vnímám jako výbornou školu. Ukazuje totiž, jak může dopadnout země, jejíž obyvatelé mají socialistické smýšlení. Je všeobecně známo, že významná část státních příjmů Řecka pochází z turistického ruchu. Předpokládám, že i Řekům je tento fakt znám, přesto některým z nich nikterak nebrání v aktivitách, jejichž následkem turisté ztrácejí zájem tuto zemi navštěvovat. Ono jet na dovolenou s tím, že se možná nedostanete zpět, protože budou stávkovat letečtí dispečeři, nebo nebudou jezdit lodě, případně nebudete mít kde natankovat benzín, je docela riskantní a rozumný člověk to neudělá.

Řekům je to ale jedno. Oni chtějí svůj socialistický stát s brzkými odchody do důchodů, vysokými penzemi, oligopolními kartely, protože to takto fungovalo desítky let. K prosazování svých názorů se přitom nerozpakují provádět nátlak formou opakovaných stávek, násilností, poškozování cizího majetku a upalování nevinných lidí. Jistoty a prosperita jsou přeci mnohem důležitější než fungování země, ačkoli se ve skutečnosti jedná o iluzi ne nepodobnou Potěmkinově vesnici.

Myslím, že v Řecku by měl velkou šanci na úspěch ve volbách Jiří Paroubek a jeho ČSSD. Ten by totiž voličům uměl naslibovat, jak se o ně postará, zajistí je, aniž by se ovšem zmínil, že jednoho krásného dne přivede zemi na buben. To by ale jeho stoupencům nevadilo, protože pro ně je důležitá jedna jediná věc: vlastní prospěch. Fakt, že jednoho dne by státní finance dosedly na dno a nebylo by ani na základní důchody, většina potenciálních řeckých voličů Jiřího Paroubka vnímá jako vzálenou vědeckofantastickou vizi.

Mohu tedy řeckým občanům poděkovat za to, že jsem díky nim pochopil mentalitu voličů, jež od státu očekávají zajištění jejich potřeb a životního standardu. O to více nyní lpím na systému, kde bych o své budoucnosti rozhodoval sám na základě vlastního uvážení a odpovědnosti.


Řecko? Vyhlásit výjimečný stav, zadržet, soudit a zavírat odboráře?

K řeckým stávkám se vyjádřil také František Matějka. Zdůrazňuje přitom, že veškeré tamní problémy se dějí v době, “kdy Řecko žádá po jiných zemích, aby jí půjčily.” Určitě pak souhlasím s autorovým dovětkem: “Jestli Řecká vláda uplatní výjimečný stav a začne zavírat odboráře, kteří si berou celý národ jako rukojmí svého boje za socialistický způsob života, začnu ji brát vážně. Do té doby mi absence takového postupu spíše připomíná nátlak na okolní státy ve smyslu „rychle nám sem dejte nějaké peníze, nebo se to rozšíří i k Vám“. “


Vondra v OVM: Byli bychom blázni, kdybychom odmítli protiraketové centrum

Byla to prý ta zlá a ošklivá vláda ČSSD, kdo zatáhl naší zemi do jednání o radaru. ODS v čele s Topolánkem pak už prý neměla šanci s ním něco dělat, takže ukázkově předváděla řitní alpinismus typický pro tuto republiku. Nakonec rozhodnutím amerického prezidenta celý projekt padl a zdálo se, že budeme mít klid.

Přišel ale nový projekt a naši mocní v čele s eurohujerem Vondrou opět vyrazili směrem do řitních otvorů samozvaných vládců světa – Spojených států. Novopečený ministr obrany se dokonce nechal slyšet, že “…byli bychom blázni, kdybychom se k této možnosti otočili zády.” O tom, že naší zemi bude celý slavný protiraketový systém úplně k ničemu, takticky pomlčel. Reálně se sice jedná o obranný systém, jež má chránit USA, ale to není věc, o níž by se mělo hovořit nahlas. Stejně tak se nemluví o tom, že při případném útoku by monitorovací centrum bylo ze strategického hlediska jedním z prvních cílů.

Aby toho nebylo málo, počítá pan ministr s tím, že bychom se mohli podílet na financování. Patrně mu nikdo nesdělil, v jakém stavu se nachází státní rozpočet a že v něm opravdu není prostor na další nesmyslné výdaje. To bychom od člověka, který na služební cesty jezdí s igelitovou taškou, chtěli přespříliš.


Prověřte se, jestli nemáte vrátit řidičák. V autoškole národa v ČT

Tak na tuto akci jsem opravdu zvědavý. Jsem totiž sám o sobě přesvědčený, že pravidla silničního provozu znám. Bohužel je znám lépe než mnozí jiní řidiči, které potkávám na cestách, takže často řeším chyby, které způsobí oni svou neznalostí. V závěrečných testech v autoškole jsem dosáhl maximálního možného počtu bodů, takže budu s napětím očekávat, jak dopadnu v “přezkoušení,” které na sobotu 28. srpna od 20:30 chystá Česká televize. Škoda jen, že takové testy nejsou povinni absolvovat alespoň jednou za dva roky všichni.


Brát sociální dávky se zlatými řetězy na krku je hyenismus

A ještě jednou Matějka :). Tentokrát přišel s nápadem na zavedení povinných majetkových přiznání pro žadatele o sociální dávky. Bylo by to jistě zajímavé, protože určitá skupina obyvatel zneužívá sociálního systému a čerpá z něj peníze, ačkoli je majetkově nadstandardně zajištěná. Bohužel píchnout do tohoto vosího hnízda si v dnešní době “pozitivní diskriminace” nikdo netroufne. Raději kolektivně platíme výpalné za to, že nás skupina problémových obyvatel neokrade každý den, ale jen jednou ročně, či za to, že nám “sociálně potřební” nerabují obchody, jak se to již v minulosti stalo na Slovensku. Celý sociální systém tak funguje na principu, kdy jedna strana sype do kasy povinné odvody ze své práce, zatímco druhá je chodí vybírat a považuje to za své shůry dané právo. Pokud by jim toto právo někdo upřel, nebo snad dokonce začal vyžadovat, aby si své živobytí zajistili sami, začali by dělat bordel (nejen na náměstí), takže je vlastně lepší jim připosraně cpát peníze do chřtánu bez komplikací a jakýchkoli podmínek. Inu řecký systém myšlení očividně funguje i u nás.


Drahota u pump: Vám utíkají tisíce, státu miliony

Stát zvýšil spotřební daň na paliva, čímž ceny u našich čerpacích stanic překonaly ceny ve většině evropských zemích. Ač se stát těšil, jak díky vyšší dani vybere ještě více peněz, nakonec vše dopadlo úplně jinak. Vybral méně, čímž se potvrdilo, že levicový přístup v podobě stále vyššího zdanění, nemůže fungovat donekonečna. I lenivý český občan si totiž nechá srát na hlavu jen do určité míry. Podnikatelé, tedy skupina lidí, jež si za své zajištění a finance zodpovídá sama, si spočítali, že je vyjde levněji tankovat v zahraničí. Třetina dopravních firem tak vydala pokyn, aby řidiči tankovali v sousedních zemích, kde je levněji. Díky tomu klesla spotřeba nafty a benzínu na našem území o markantních 11 procent, podle dalších údajů dokonce až o pětinu. Na ministerstvu dopravy jsou z toho poněkud vyvedení z míry – objem vybraných peněz nejen nestoupl, ale dokonce klesl. Díky tomu nebude na opravy silnic a budování nových dálnic. Co teď? Možná začít trošku ekonomicky myslet.


Stáváme se internetovými podnikateli – lekce 2: Kopyrajtr

Další vynikající lehce ironický až výsměšný článek Martina Malého tentokrát rozebírá jednu ze současných módních vln internetového podnikání známou pod označením “copywriting.” Myslím, že u tohoto textu se nejen dobře pobavíte, ale také přijdete na kloub tomu, co vlastně takový “copywriter” dělá :-D.


Topolánkovy výdaje vyvolávají otázky o původu peněz

Jen zmizel Mirda z politiky, už na něj média hází špínu! To si asi pomyslí zarytí a přesvědčení voliči “Opravdu jeDiné Správné strany.” Podle Transparency International totiž bývalý předseda “modrých ptáků” vydává více peněz, než by odpovídalo jeho příjmům. Ano, nebyl by prvním ani posledním, nicméně není to právě ODS, kdož se staví do pozice “těch správných?” Nevysvětlitelný původ peněz asi nebude tak těžké vypátrat – stačí se podívat na to, s kým se Topolánek setkal při své dovolené v Toskánsku. Smutné na celé věci je, že podobně funguje i celá řada dalších politiků napříč politickým spektrem. Dokonce i nadějně vypadající Věci veřejné nakonec začínají docela smrdět. Inu, najít dnes někoho, kdo jde do politiky s tím, že by chtěl udělat něco pro své voliče a ne jen kvůli vlastnímu prospěchu, je v naší zemi patrně nemožné.


Nemocným s rakovinou hrozí, že se nedostanou ke špičkové léčbě

Ostravská fakultní nemocnice zakoupila za 200 milionů unikátní robotický ozařovač CyberKnife. Pacient by snad i zaplesal, že se v naší zemi dostane ke špičkovému způsobu léčby, leč nadšené očekávání velice rychle zchladily zdravotní pojišťovny. Ty se s nemocnicí ani po půl roce nedohodly na úhradách za tento způsob léčby, což v praxi znamená, že pacienti, poctivě platící povinné zdravotní pojištění, na tuto léčbu nedosáhnou. Možná je to další impuls, ukazující v praxi špatnost stávajícího systému. Zkusme si představit, že by fungoval komerční systém pojištění a stál by na podobných základech, jako jakákoli jiná pojištění. Pojišťovny by tak v rámci konkurenčního boje mohly pacientům nabídnout právě hrazení léčby CyberKnifem. Dnes tak činit nemusí – i když svým poplatníkům nenabídnou nic navíc, musí tito povinně platit zdravotní pojištění.

Pro současný systém zdravotního pojištění je kromě absence konkurence typická především naprostá nepružnost, jež se v tomto konkrétním případu projevila v praxi. Například VZP je ochotna zaplatit více peněz za léčbu na starším a méně efektivním přístroji než za nejmodernější způsob, jaký je v naší zemi dostupný. Nic přitom tuto pojišťovnu nenutí jednat jinak. Kdyby existoval volný trh, mohli by pacienti přejít tam, kde by jim léčbu CyberKnifem garantovali. VZP by pak přišla o klienty a musela by situaci řešit. Dnes je to ale zdravotní pojišťovna, kdo diktuje podmínky, nikoli pacient a to je samozřejmě velmi špatně.

PS: ve středu se objevila informace, že Pojišťovny otočily: zázračný přístroj na léčbu rakoviny bude i pro Čechy.


Státní maturity nakonec příští rok budou

Jedna pěkná ukázka mediální manipulace. Novinky.cz píšou hned v perexu: “Před volbami politici slibovali zrušení či odklad miliardových státních maturit. Nakonec ale kontroverzní zkoušky přece jen čeká v příštím školním roce ostrý start.” Informace vyznívá tak, že by si neinformovaný čtenář mohl myslet, že Věci veřejné, které nyní ovládají ministerstvo školství, otočily a nyní jdou proti svému volebnímu programu. Nebylo by to poprvé ani naposledy – stačí si vzpomenout na Modré knihy ODS, jež se po volbách v roce 2006 staly cárem papíru.

Skutečnost je ale jiná: Věci veřejné ve svém politickém programu jasně uvedly jako jednu z podmínek zvýšení platů učitelům právě zavedení státních maturit. Stejně tak stávající ministr školství Josef Dobeš dokonce již v červenci loňského roku jasně řekl, že “Věci veřejné… …podporují projekt státních maturit….” Volič, který tedy volil tuto stranu na základě vyhodnocení podaných informací, tedy nemůže být zklamán a neměl by žít v pocitu, že ho VV obelhaly.

Zajímalo by mě, zda jde ze strany Novinek o neinformovanost, neschopnost, lenost, nebo jestli jde o nějaký (dost možná i kýmsi dobře zaplacený) záměr.


Vzniká plán, jak z řidičů vytáhnout miliardy za dálnice

Pokračování příběhu o tom, kterak by řidiči měli platit za dálnice v průměru čtyřikrát více než dosud. Považuji takový plán za nehoráznost nejhrubšího zrna hned z několika důvodů. Prvním budiž fakt, že většina dálniční sítě byla vybudována za socialismu, tedy z peněz tehdejší pracující třídy. Nyní s ní ale stát nakládá tak, jako by hradil stavbu ze své kapsy a následně se rozhodl, že řidiči budou muset přispět. Fór je v tom, že řidiči již minimálně jednou přispěli. Navíc kvalita naší dálniční sítě ani zdaleka neodpovídá tomu, abychom za ni platili pět tisíc ročně. Srovnejme si situaci s Německem, kde jsou opravdu luxusní dálnice, po nichž se smí jezdit neomezenou rychlostí, a to vše zcela zdarma.

Dále je v článku argumentováno cenami, které za projetý kilometr zaplatí Čech, Ital, Chorvat, Francouz, Španěl a Portugalec. Jak je již tradicí, když se něco zdražuje, záměrně nejsou zmíněny země, kde je daná komodita levnější, nebo kde je dokonce zdarma. Stejně tak nejsou ceny vztaženy k průměrnému platu, protože pak bychom se dostali na zcela jiná čísla.

Hlavní důvod, proč jsem proti mýtnému, je skutečnost, že již nyní řidiči platí státu nemalé peníze a to jak v dani z příjmu, tak v DPH, v ceně dálniční známky a formou nemalé spotřební daně za paliva. Nepředpokládám přitom, že by se kterákoli z uvedených forem zdanění zrušila nebo alespoň snížila výměnou za to, že motoristé budou platit za projeté kilometry dálnic. Čili se dostáváme k již ohrané písničce o tom, jak díky posledním vládám máme platit stále více za to samé, přičemž tyto platby jsou záměrně realizovány tak, aby se nepromítly do míry zdanění.

Přitom by stačilo docela málo: nastavit spotřební daň tak, aby se např. i kamionům vyplatilo tankovat u nás, čímž by neutíkaly daně do zahraničí a především stavět dálnice za reálné, nikoli záměrně přemrštěné ceny.


Sbohem, superhrubá mzdo, slibuje vláda

Dosud jsem žil v představě, že největším bojovníkem proti tzv. superhrubé mzdě jsou sociální demokraté. Vysvětloval jsem si jejich negativní postoj tak, že chtějí před pracujícími schovat výdaje, jež jsou z jejich mezd odváděny státu, aby si tento mohl hrát na spasitele chudých a sociálně potřebných. O to větší je mé překvapení nad informací, že údajně “pravicová” vláda chce superhrubou mzdu zrušit též.

Původní idea superhrubé mzdy přitom byla, dle mého mínění, velmi přínosná: “Oproti dřívějšku se měli zaměstnanci dozvědět, na kolik svého zaměstnavatele skutečně přijdou, respektive že ze své mzdy odvádějí státu mnohem více, než si dosud mysleli.” Jenže to je patrně právě to, co současní politici v čele s ministrem Kalouskem nechtějí. Jistě jim větší kredit u méně inteligenčně zdatných přinese konstatování, jak stát platí to či ono, než když občan jasně vidí, že to vlastně platí sám.

V programovém prohlášení se sice tento krok zdůvodňuje “sjednocením daňového základu,” nicméně to je naprostý nesmysl. Provádět výpočty z tzv. “hrubé mzdy” lze i při ponechání mzdy superhrubé a ničemu to nevadí, neboť odvody dnes již v drtivé většině případů počítají počítače a těm je jedno, z jakého čísla mají počítat. Jsem přesvědčen, že v tomto případě nejde o nic jiného, než o snahu schovat před pracujícími, jak moc peněz nás stojí “hodný strýček” stát.


Vodafone 845 – rozporuplný chameleon

Pokud uvažujete o koupi nejlevnějšího smartphonu s operačním systémem Android, tedy Vodafone 845, pak vám kromě svých zkušeností (1. díl, 2. díl, 3. díl) doporučím patrně nejpodrobnější a nejdelší recenzi tohoto telefonu, jakou na českém Internetu najdete. Autor Martin Fiala zaslouží velkou pochvalu za pečlivost, s jakou se do recenze pustil a především za vyjmenování patrně všech kladů i záporů testovaného přístroje. Na rozdíl od někdejší ikony v oboru mobilních telefonů Patricka Zandla navíc dokázal podat veškeré informace nezaujatě, bez přezíravého až povýšeného tónu.


Takové malé PS

Kdyby se tu příští pátek neobjevily Týdnoviny, nelekejte se :). Dost možná nebude v mých možnostech je sepsat a vydat. Dočkáte se jich buď 20., nebo až 27. srpna 🙂

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *