Zkušenosti z praktického používání. Jak udělat z levného a dobrého telefonu ještě lepší aneb Tipy na šestnáct užitečných programů pro Vodafone 845.

Minulé úterý jsem se v článku Vodafone 845: Zkušenosti po týdnu dělil o první zkušenosti s nejlevnějším telefonem s operačním systémem Android a popsal jsem vám některé základní vlastnosti. Dnes se podíváme na další poznatky z provozu, ale také na to, jak je možné telefon s Androidem vylepšovat například pomocí volně dostupných aplikací.

Výdrž baterie

Od baterie s kapacitou 1200 mAh samozřejmě nelze očekávat v případě smartphonu zázraky. Nejen mé zkušenosti ukázaly, že Vodafone 845 bude nejspíš muset každý večer navštěvovat nabíječku, nicméně při opakovaných testech se telefon zcela vybil až po 42 hodinách. Na nutnost připojení do nabíječky telefon upozorňuje cca. tři hodiny před úplným vybitím.

Měřit výdrž praktickým provozem je ale poněkud ošemetné – vždy totiž záleží na tom, jak telefon používáte a především které komunikační moduly jsou aktivní. Mohu uvést konkrétní příklad: zatímco mně Nokia E52 vydržela dva, maximálně tři dny, manželka ten samý telefon nabíjela až po šesti dnech. Rozdíl je v tom, že zatímco já měl doma zapnuté wifi, četl si na telefonu maily a RSS kanály, má žena zařízení používala jako normální mobilní telefon – tedy volala z něj, četla a psala SMSky. Předpokládám tedy, že Vodafone 845 “normálnímu” uživateli, jež bude tento mobil používat běžným způsobem, vydrží dosti pravděpodobně i čtyři dny bez nabíjení.

Pokud bych měl shrnout svůj způsob používání, budu muset uznat, že dávám nejen baterii, ale celému telefonu dost zabrat. V práci je připojený k Internetu přes GPRS (máme sice v Ostravě 3G, ale spojení přes GPRS je výrazně stabilnější a šetří baterii, zatímco 3G i několikrát denně spadne), stahuje e-maily z GMailu, upozorňuje mě na nové tweety na Twitteru (bohužel se mi ale nepodařilo aplikaci Twidroid přesvědčit, aby mě neupozorňovala zvukem), synchronizuje kalendář s Google Calendarem. V autě zapínám bluetooth (ke spolupráci s handfree se ještě vrátím), doma pak přepínám na wifi, přes kterou si čtu RSS kanály a samozřejmě synchronizuji poštu a kalendář. Jen na noc vypínám veškerá bezdrátová připojení, takže telefon je v podstatě permanentně ve spojení s Internetem, což se pochopitelně podepisuje na jeho výdrži.

Práce s telefonem

Přiznávám, že Vodafone 845 se pro mne stal návykovým a dnes si vůbec neumím představit, že bych ho neměl. Ráno vstanu, během hygieny si přes wifi přečtu hlavní zprávy v RSS čtečce a zkontroluji maily. Cestou do kanceláře se připojím přes GPRS, aby mě telefon během dne mohl upozorňovat na došlou poštu. Velkou výhodou je propojení s GMailem – ještě než dorazím do práce, mám vytříděné maily, které mě nezajímají, a označené ty, jež musím ten den zpracovat. Podobně návykový je kalendář – sedím-li u počítače, zaznamenávám si své plány do Outlooku, který synchronizuji skrze Google Calendar Sync. Jsem-li v terénu či mimo dosah počítače, zapisuji si své plány do kalendáře v mobilu, který se sám stará o synchronizaci s Google Calendarem a následně i Outlookem. Vždy mám tedy k dispozici přehled svých plánů, schůzek a úkolů. Synchronizace funguje naprosto bezchybně, takže co si změníte či zadáte v mobilu, to také najdete ve webovém nebo desktopovém kalendáři.

V autě mám telefon spojený s handsfree skrze bluetooth. Spárování proběhlo bez problémů, dokonce funguje i přístup do adresáře skrze palubní počítač. Jediný problém, na který jsem narazil, je vytáčení: vždy při prvním volání totiž není slyšet vyzvánění, což je nešikovné, pokud potřebujete někoho prozvonit. Naopak příjem hovorů funguje bez chybičky. Na rozdíl od Nokií jsem ještě nenarazil na to, že by se bluetoothové spojení samovolně rozpadlo.

Po příchodu domů opět zapínám wifi. Většinu času slouží jen pro příjem elektronické pošty, ale hodí se i ve chvíli, kdy se chci podívat, co je nového na Internetu a nechci zapínat notebook.

Co vidím jako nevýhodu, je nemožnost nastavit si vlastní zvuky na některé události – konkrétně na přijaté SMS, e-maily či upozornění kalendáře. Vodafone 845 nabízí jen omezenou sbírku zvuků. Trvalo mi poměrně dlouho, než jsem se naučil rozlišovat, co který zvuk ohlašuje. Toto je asi jeden z mála momentů, kde jsou chytré Symbianové Nokie o krůček napřed před Vodafonem 845. Naopak není problém určit jako vyzváněcí tón libovolnou MP3ku, či vlastní zvonění pro každý kontakt. Ocenil bych ale možnost zařazovat kontakty do skupin se společným vyzváněním.

Po dvou týdnech jsem si již na ovládání telefonu zvykl a prakticky mi nečiní potíže. Dotykový displej je “tak akorát” a přes svou malou velikost se na něm dá docela slušně pracovat. Dvě standardní klávesnice jsem nahradil volně stažitelnou ThickButtons, díky které jsem dosáhl uspokojivé přesnosti i rychlosti psaní. Zejména při otočení displeje na šířku, kdy se otočí i klaviatura, se na telefonu píše opravdu dobře oběma rukama. Bohužel právě při používání ThickButtons se projevuje poněkud slabší výkon procesoru, neboť vyhledávání ve slovníku T9 občas citelně zaostává za napsanými znaky. Podotýkám ale, že je to jediný moment, kdy jsem zatím zaznamenal sníženou rychlost odezvy – ve všech ostatních případech je telefon překvapivě svižný a ve většině operací strčí svou rychlostí do kapsy jak Nokii N95, tak i E52.

S čím jsem lehce bojoval, bylo nechtěné zapínání GPS. Na hlavní ploše mám totiž v horní části widget Ovládání spotřeby, skrze který lze vypínat a zapínat wifi, bluetooth, GPS, synchronizaci a podsvětlení displeje. Informace o nových zprávách, e-mailech, zmeškaných hovorech a tweetech se přitom zobrazují v liště umístěné na displeji zcela nahoře, přičemž k prohlédnutí těchto informací je nutné lištu potáhnout směrem dolů. Občas jsem nebyl při tomto úkonu zcela přesný, díky čemuž se mi podařilo aktivovat či deaktivovat funkce na zmíněném widgetu.

Alternativou k dotykovému displeji je optický trackpad, skrze který se lze pohybovat v nabídkách ve čtyřech základních směrech, plus je zde možnost potvrzení jeho stisknutím. Když si nastavíte vyhovující citlivost, funguje dobře do momentu, kdy potřebujete s telefonem pracovat na přímém slunci, kdy reaguje (patrně) na sluneční svit a například začne přepínat mezi plochami.

Často kritizována je také čitelnost displeje na slunci. Je pravda, že při vypnutém podsvícení je displej na přímém světle tak špatně čitelný, že těžko najdete i ikonku pro jeho rozsvícení. Při maximálním podsvícení se s ním ale pracovat dá, byť to není kdovíjaký komfort. Ve srovnání s Nokiemi ale nevidím nikterak podstatný rozdíl v čitelnosti. Naopak v interiéru naprosto bez problémů vystačíte i pro čtení na webu s nejnižším podsvětlením, čímž pochopitelně ušetříte baterii.

Další věc, na kterou můžete narazit v recenzích a diskuzích, je kritika odporového displeje. Sám jsem v tomto směru neměl zkušenosti, nicméně po dvou týdnech mohu říci, že mně osobně tato varianta připadá velmi šikovná. Na rozdíl například od takového iPhonu totiž můžete telefon ovládat například stylusem (což osobně občas využívám), nehty či v rukavicích. Naopak když jsem držel v ruce iPhone s kapacitním displejem, měl jsem problém s nechtěnými dotyky, jež telefon vyhodnocoval jako stisky. Samozřejmě nemůžeme u Vodafone 845 počítat s vícedotykovým ovládáním (“multitouch”), které sice přináší nesporné výhody, nicméně jeho absence je vyřešena celkem elegantně (např. zvětšení stránky v prohlížeči klepnutím namísto roztahování dvěma prsty).

Chybičky a chyby

Pojďme si ale také trošku zakritizovat. Telefon sám o sobě hodnotím poměrně dobře, nebál bych se dokonce tvrdit, že jsem překvapen – vzhledem k ceně – jeho kvalitou. Za chyby, které jsem našel, tak většinou může operační systém Android a je poměrně pravděpodobné, že se budou projevovat i na dražších modelech.

Takže například:

  • Nemůžete mít na každé ploše vlastní tapetu (lze to ale obejít instalací nějakého programu).
  • Při přepnutí tzv. “motivu” a návratu k původnímu se nastaví výchozí tapeta (ikony a widgety se ale přitom zachovají v původním nastavení).
  • Při přesunu ikon a uvolnění některých ploch tyto plochy nezmizely, ačkoli nad nimi či vedle nich žádné další aktivní plochy nejsou.
  • Jednou se mi stalo, že i když mám na manželku přiřazené vyzvánění, použil telefon výchozí zvonění. Při opakovaných pokusech ale již bylo vše v pořádku.
  • Bojoval jsem s nefunkčním GPRS. Nakonec se ale ukázalo, že za všechno mohla aplikace SweetDreams, která svévolně přepisovala APN z internet na internet_sweetdreams, což pochopitelně nemohlo fungovat. Milou aplikaci jsem tedy odinstaloval.
  • Nepodařilo se mi přesvědčit aplikaci Twidroid, aby mě neupozorňoval na nové tweety zvukem. Občas mé nastavení respektuje, občas ale nikoli.
  • Aplikace nainstalované výrobcem nelze odinstalovat, což mi vadí asi ze všeho nejvíc.
  • Není možné dělat screenshoty obrazovky. Obecně je toto možné na Androidech jen pokud máte tzv. “rootnutý” telefon. Pro Vodafone 845 ale zatím přístup do tohoto režimu nebyl objeven. Přiznám se, že toto omezení nechápu, protože i iPhone umožňuje pořízení snímku obrazovky uživatelsky přívětivým způsobem.
  • Soustavně se rozpadající wifi jsem nakonec vyřešil “zázračným” prográmkem Wifi Fixer. Po jeho instalaci drží wifi doslova jako přibitá :).

Celkové hodnocení

Koupě Vodafone 845 určitě nelituji. Za ty peníze je to slušný telefon, který je možné dovybavit aplikacemi dle svých potřeb a udělat tak z něj opravdu chytrý telefon podstatně vyšší úrovně. Mnohé kritiky jsou navíc poměrně polemické – například baterie nevydrží o mnoho déle ani u výrazně dražších modelů. Stejně tak displej mně osobně vyhovuje více odporový než kapacitní. Samozřejmě časem se asi začnu poohlížet po nějakém vyšším “levelu,” nicméně pro získání zkušeností je Vodafone 845 naprosto vyhovující. Již nyní mě přesvědčil o dvou věcech: dotykový displej není tak hrozný, jak jsem si myslel a rozhodně můj další telefon bude mít operační systém Android.

Užitečné aplikace pro Android

Na závěr si dovolím ještě malou sbírku podle mne užitečných programů, které jsem si na Vodafone 845 nainstaloval a shledal jsem je užitečnými či zajímavými.

  • Aidos – vyhledávání spojení na IDOSu. Tuto aplikaci nenajdete v Android Marketu.
  • Android Agenda Widget – náhrada kalendáře na plochu, nabízející poměrně slušné možnosti nakonfigurování vzhledu, včetně velikosti widgetu.
  • APNdroid – šikovný widget pro zapínání a vypínání datových přenosů. Zatím se nenašla aplikace, která by ho obešla (což se prý nedá říci o výchozím ovládání přístupu k Internetu v telefonu).
  • ASTRO File Manager – patrně nejlepší správce souborů pro Android. Kromě běžných souborových operací nabízí také správu procesů, včetně možnosti jejich ukončení.
  • Compass – co by to bylo za smartphone bez kompasu, že? 🙂
  • GTasks – šikovný program pro správu úkolníčku, synchronizovaného s Google Tasks (Úkoly).
  • Kubik SMS – Kubik SMS Dreamcom používám na počítači už dlouhé roky a mám ho dokonce koupený. Verze pro Android mě ale zatím příliš nepřesvědčila, byť nabízí poměrně slušnou integraci do systému (vyberete-li v kontaktech poslání SMS, nabídne vám Android, zda chcete použít výchozí aplikaci, nebo Kubik SMS). V neplacené verzi je nutno počítat s reklamou na začátku odesílané zprávy.
  • Opera Mini – jsem přesvědčen, že Opera je nejlepším prohlížečem. Mám ji na všech počítačích, takže nesměla chybět ani v telefonu.
  • Palmary Weather – z mého pohledu zatím nejlepší aplikace pro předpověď počasí. Nabízí nejen aktuální stav, ale i podrobnou předpověď na dva následující dny a přibližnou na dalších patnáct dnů. Ve výběru měst nechybí ani Ostrava :). V zadarmové verzi ale nedisponuje widgetem na plochu. Přesnost předpovědi je poměrně vysoká.
  • QRdvark – aplikace pro dekódování tzv. QR kódů. Bohužel na čárové kódy můžete s Vodafone 845 díky absenci makra zapomenout. S QR kódy si ale poradí bez problémů.
  • Quick Profiles – zatím asi nejlepší aplikace pro správu profilů pro Android, kterou jsem našel. Pravda, na BestProfiles pro Symbian, která dokázala automaticky v daný čas přepnout profil včetně skupin, jež se v daném období dovolají či nedovolají, Quick Profiles zdaleka nemají.
  • Remote VNC w/Ad – ovládání počítače přes VNC. Kupodivu i na maličkém displeji telefonu se díky možnosti “zoomování” a podpoře trackpadu dá poměrně solidně pracovat s plochou vzdáleného počítače. Pro mne osobně užitečné hlavně v případě, kdy chci vypnout PC ve vedlejším pokoji a nechce se mi vstávat :-D. Poznámka: samozřejmě na cílovém PC musí být nainstalovaný VNC Server.
  • Shazam – kolikrát jste už chtěli vědět, jaká písnička právě hraje v rádiu? Se Shazamem je to jednoduché – spustíte aplikaci, necháte ji chvíli “poslouchat” a ona vám do několika vteřin řekne interpreta a název písně.
  • SMS Jizdenka – nemusíte si pamatovat formáty a čísla k objednání SMS jízdenek v různých městech. V této aplikaci si jednoduše vyberete město, požadovanou jízdenku a pak už jen počkáte na její doručení. Aplikace vás dokonce upozorní před vypršením platnosti dokladu.
  • ThickButtons – pro mne zcela jednoznačně nejlepší náhrada výchozích klávesnic. Má sice jen anglickou T9ku, ale dokáže se učit nová slova.
  • Wifi Fixer – utilitka, která přímo zázračně vyřešila problémy s padajícím wifi připojením.

Další články na téma Vodafone 845

Kategorie: Android

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *