Hlavním přínosem Ant Movie Catalogu je spolupráce s internetovými databázemi včetně více než deseti českých serverů. Importem ušetříte mnoho času, jež byste jinak museli trávit ručním vypisováním (resp. kopírováním) údajů o filmech.


Dlouhé roky jsem k vedení databáze filmů používal Seznam DVD. Program mi plně vyhovoval, líbilo se mi, že pochází z českých programátorských hlav a dokonce jsem si svého času koupil plnou verzi. Bohužel autoři se ke svým zákazníkům zachovali nepěkně – program totiž přestal stahovat informace o filmech z FDB.cz s tím, že mám starou verzi a musím si za 400 Kč koupit novou. Tento způsob zacházení s uživatelem zdál se mi poněkud podivným, takže jsem hledal alternativu. Nakonec jsem našel Ant Movie Catalog, který je podle mého mínění naprosto dokonalý. Hlavním plusem je skutečnost, že umí stahovat informace nejen z FDB, ale i ČSFD a několika desítek dalších internetových filmových databází.


Co je Ant Movie Catalog?


Ant Movie Catalog je program pro evidenci sbírky DVD, VHS a CD, který je nabízen zcela zdarma (dokonce jsou k dispozici i jeho zdrojové kódy a je šířen pod licencí GNU General Public License). K nejzajímavějším vlastnostem patří:



  • Uživatelské rozhraní přeložené do více než třiceti jazyků včetně češtiny a slovenštiny.

  • Katalog je možné ukládat do dvou různých formátů: vlastního binárního a XML.

  • Import informací o filmech či albech z internetových databází – pro našince bude patrně nejzajímavější CSFD, FDB a případně IMBD. Importují se nejen popisky, jména režisérů, herců a producentů, ale také obrázky z obalů. Skripty je možné editovat, jakož i přidávat vlastní.

  • Široké možnosti třídění a seskupování dat – např. podle roku vydání, žánru, názvu, původního názvu atp..

  • Možnost importu informací o médiu (použité kodeky, rozlišení, bitrate zvukové stopy, počet snímků za vteřinu, …).

  • Tisk nejrůznějších výstupů pomocí předdefinovaných šablon, včetně možnosti definovat svou vlastní sestavu.

  • Schopnost exportu do HTML, SQL a CSV.

  • Import z CSV a několika konkurenčních programů.

  • Podpora obrázků ve formátech JPG, GIF a PNG.

  • Statistické výstupy s grafy (např. počet filmů podle let, žánrů, …).


Instalace


Instalační soubor je s ohledem na schopnosti programu poměrně malý – má jen 3,6 MB. Po jeho spuštění se vás ujme průvodce (ten je ještě pouze v angličtině), ve kterém odsouhlasíte licenční ujednání, případně vyberete cílovou složku a zvolíte si, jaké komponenty chcete nainstalovat (osobně jsem instaloval všechny, tj. překlady, skripty, šablony pro tisk a HTML export). Volitelně také nemusíte vytvářet složku programu v menu Start. Celý proces netrvá déle než jednu minutu.


Jak vést databázi filmů


Při prvním spuštění jste dotázáni na jazyk, v němž bude Ant Movie Catalog komunikovat. Jak již bylo řečeno výše, v nabídce nechybí naše mateřština, nicméně nápověda je bohužel pouze v angličtině.


Samotné okno programu sice působí na první pohled poněkud komplikovaně a “technicky,” nicméně po chvíli práce zjistíte, že celé prostředí je velice účelné a efektivní.

Okno Ant Movie Catalogu
Okno Ant Movie Catalogu

Nejprve doporučujeme vytvořit si soubor s databází. To provedete přes menu Soubor-Uložit. Možná vám nebude vyhovovat výchozí nabízená cesta v C:Program FilesAnt Movie CatalogCatalogs, nicméně není problém nastavit si uložení jinam.


Malý trik s Dropboxem


Jestliže chcete databázi využívat na více počítačích, není to problém – stačí použít nástroj Dropbox a soubor uložit do jeho složky. Celkem pochopitelně ale není možné pracovat se stejným souborem na více počítačích v současně, proto vždy na jednom PC proveďte uložení a teprve poté otevřete soubor na druhém.


Zde je vidět další výhoda AMC proti Seznamu DVD – Ant Movie Catalog můžete zdarma nainstalovat a používat na libovolném počtu počítačů, kdežto licence ke druhému jmenovanému je pouze na jedno PC.


Z možnosti ukládání je zřejmé, že můžete vést více souborů a tedy i více na sobě navzájem nezávislých databází (např. můžete evidovat zvlášť svou hudební sbírku, kazety, DVDčka, soubory, …). Jestliže ale chcete pracovat jen s jednou databází, lze si nastavit její automatické otevírání při spuštění programu. To provedete v menu Nástroje-Nastavení-Soubory-Při startu automaticky otevřít tento soubor namísto prázdného.

Nastavení výchozí databáze, která bude otevírána při spuštění programu
Nastavení výchozí databáze, která bude otevírána při spuštění programu

Výhodnou je, že Ant Movie Catalog si asociuje soubory s příponou AMC, takže k jejich otevření stačí poklepat na požadovaný soubor.


Zakládáme film do databáze


K přidání nového filmu slouží menu Film-Přidat (případně klávesová zkratka [Alt+Insert]). V prvním dialogu budete dotázáni na číslo filmu (lze si nastavit automatické číslování) a následně již můžete vyplňovat jednotlivé údaje.


Hlavní síla Ant Movie Catalogu tkví ve schopnosti importovat informace z internetových databází. Nemusíte tedy pracně vyplňovat položku po položce – stačí zadat jen původní název a stisknout klávesu [F6] (případně můžete jít delší cestou přes Film-Získat informace-Z internetu pomocí skritpu). V dalším okně vyberete skript, skrze který chcete stáhnout údaje o zvoleném titulu. Nabídka je skutečně velice široká – v době psaní této recenze (4. 5. 2010) disponovala bezmála 220 různými skripty na stejný počet webů. Samozřejmě ne všechny skripty jsou pro našince použitelné – pracují totiž z webovými zdroji v nejrůznějších jazycích. Těch českých je ale dostatečný počet a nechybí mezi nimi ty nejdůležitější servery.

Výběr serverů pro import informací čítá více než 200 položek
Výběr serverů pro import informací čítá více než 200 položek

Po výběru skriptu budete ještě jednou dotázáni, jaký film se má hledat. Ve výchozím stavu je přebírána hodnota položky Původní název, kterou lze v této fázi ještě upravit. Po potvrzení se zobrazí seznam všech filmů, jež nějakým způsobem odpovídají zadanému hledání. Stačí označit ten správný a stisknout OK.

Film byl nalezen-stačí jen potvrdit OK
Film byl nalezen-stačí jen potvrdit OK

Program poté informuje, které položky budou přepsány hodnotami z internetové databáze. Pokud s některou nesouhlasíte, můžete ji odstraněním zatržítka vynechat. Například z databáze ČSFD jsou importovány původní a přeložený název, jméno režiséra, země původu, žánr, rok vydání, délka, herecké obsazení, hodnocení diváků, popisek a plakát respektive obal DVD.

Výběr položek, jež mají být importovány do databáze
Výběr položek, jež mají být importovány do databáze

Skripty jsou průběžně aktualizovány, takže pokud některý z webů změní rozhraní nebo vzhled svých stránek, stačí si počkat na aktuální skript a můžete s ním pracovat dál.


Zkuste si nyní představit, kolikrát více času byste potřebovali v případě, kdybyste měli tyto informace zadávat ručně! Právě v možnosti importu údajů z internetových databází pomocí skriptů tkví hlavní výhoda Ant Movie Catalogu. Sám jsem toto velice ocenil, když jsem na AMC přecházel ze Seznamu DVD. Ten totiž uměl exportovat pouze některé položky a vše ostatní bylo nutné doplnit ručně. Díky skriptům jsem informace k řádově stovkám filmů dotáhl za necelé tři hodinky.


Další informace o filmu je pak možné dotáhnout přes menu Film-Získat informace-Ze souborů či [F7]. Po vybrání příslušného souboru se automaticky doplní údaje o rozlišení, bitratu, kodeku, fps, velikosti a další, jež byste opět museli zadávat ručně.


Díky těmto dvěma technikám se z AMC stává nástroj, který vám maximálně zjednoduší správu vaší domácí filmotéky.

Databáze s již zadaným filmem a dotaženými informacemi
Databáze s již zadaným filmem a dotaženými informacemi

Hledáme film


Vyhledávání (Film-Hledat nebo [Ctrl+F]) působí na první pohled poněkud spartánsky, nicméně nabízí poměrně slušné možnosti. Hledat lze buď ve všech nebo jen ve vybraném poli a to jak konkrétní výraz, tak i jeho výskyt v dalším textu. Není tedy například problém najít filmy, v nichž hrál konkrétní herec, nebo všechny snímky od určitého režiséra. Šikovná je volba Zobrazit výsledky, která nastaví filtr a v okně programu se pak zobrazují jen ty filmy, jež odpovídají požadovanému hledání.


Tisky a exporty


Jak již bylo řečeno, Ant Movie Catalog zvládá poměrně slušné množství výstupů. Například šablon pro tisk jsme napočítali rovných 38, přičemž nechyběly jak jednoduché seznamy, tak třeba i obaly na CD, DVD či videokazety, které na kromě názvu a popisku mohou obsahovat i obrázek. Užitečný může být také tisk štítků. Tisknout lze buď jednotlivé filmy, nebo dávkově všechny či uživatelem vybrané. Bohužel v tomto režimu ale poměrně často zlobí interpretace českých znaků.

Ukázka tiskového výstupu
Ukázka tiskového výstupu

Pokud byste si nevybrali z přednastavených šablon (o čemž dost pochybuji), máte možnost nadefinovat si svou vlastní pomocí Návrháře.


Exportovat lze do několika formátů, přičemž například při exportu do HTML (webovou stránku) je možné použít buď připravenou nebo svou vlastní šablonu. Zajímavá je také možnost exportu obrázků.


Evidence půjčování filmů


Jistě se vám už stalo, že jste někomu půjčili film a v momentě, kdy jste se na něj chtěli podívat, jste zjistili, že dotyčný se jaksi neobtěžoval s jeho navrácením. Zkuste si pak třeba po roce vzpomenout, co jste komu půjčili?! I v tomto vám Ant Movie Catalog pomůže. Disponuje totiž jednoduchou evidencí zápůjček (Nástroje-Zapůjčené filmy nebo [F9]), kde si můžete vést evidenci přátel a jim zapůjčených filmů. Informace o zápůjčce se pak promítá i přímo do databáze. Získáte tak přehled nad tím, které filmy jste komu půjčili. Samozřejmě je na tomto místě vhodné podotknout, že půjčování filmů nemusí být v souladu s platnou legislativou.

Jednoduchá evidence vypůjčených filmů
Jednoduchá evidence vypůjčených filmů

Resumé


Ačkoli rozhraní programu vypadá na první pohled poměrně složitě, po zažití klávesových zkratek je práce s ním velice rychlá a efektivní. Použití zjednodušuje také kompletní počeštění. Hlavním přínosem Ant Movie Catalogu je spolupráce s internetovými databázemi včetně více než deseti českých serverů. Díky možnosti importu ušetříte mnoho času, jež byste jinak museli trávit ručním vypisováním (resp. kopírováním) údajů o filmu. Pozitivně hodnotím vyhledávání a možnosti třídění a seskupování filmů podle zadaného parametru. Statistiky a evidenci zápůjček pak vnímám jako bonus, který přidává této aplikaci na již tak vysoké hodnotě. Jistě potěší také nulová cena.


Za sebe mohu říci, že po provedení exportu ze Seznamu DVD, následném importu do Ant Movie Catalogu a dotažení chybějících údajů z Internetu, jsem Seznam DVD bez jakýchkoli výčitek svědomí odinstaloval a nijak mi nechybí. AMC ho nejen nahradil, ale v mnoha směrech i překonal.


Informace o Ant Movie Catalog

Testovaná verze: 3.5.1.2 z 1. února 2009

Stránky výrobce: www.antp.be

Velikost souboru: 3,6 MB

Licence: opensource (freeware – GNU GPL)

Podporované operační systémy: Windows 95, 98, ME, NT, 2000, XP, Vista, Server 2003 (v případě Windows 7 uvádí autor drobné problémy)
Minimální požadavky: nejsou uvedeny
Instaluje se: ano
Odkaz ke stažení: http://www2.antp.be/antp/software/amc_install.exe

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *