Mnoho uživatelů není schopno odpovědět na otázku, jaký hardware je uvnitř jejich počítače. Jedním z programů, který toto umí zjistit, je u nás nepříliš známá novinka ze stáje Piriformu (CCleaner, Defraggler, Recuva) nazvaná Speccy.


Co a k čemu je Speccy?


Speccy je utilitka, s jejíž pomocí se podíváte dovnitř počítače. V tuto chvíli je teprve ve fázi tzv. “veřejné betaverze,” což znamená, že může obsahovat chyby, které vývojáři teprve vyřeší a opraví. Během testů na několika strojích jsme se ale se žádnými problémy nesetkali.


Pravdou je, že většina uživatelů ví o svém počítači jen naprosté minimum informací. Někteří znají alespoň značku procesoru, velikost operační paměti a velikost pevného disku. Pokud pak chcete provést upgrade, je velice důležité znát, jaké součástky můžete připojit do základní desky. Právě s tím vám může Speccy pomoci.


Dozvím se tyto informace z Windows?


Ano i ne. Některé základní informace o hardwaru najdete po kliknutí pravým tlačítkem myši a volbou Vlastnosti na ikonku Tento počítač. Něco málo se také můžete dozvědět ze Správce zařízení. Stále ale chybí mnoho dalších podrobností. Speccy proti tomu nabízí skutečně detailní pohled na každou součástku v počítači. Ukáže vám informace o procesoru, paměťových modulech, základní desce, grafické kartě, pevných discích, optických mechanikách a navrch přidá teploty a otáčky z čidel.


Kdy potřebuji Speccy?


Na první pohled se může zdát, že Speccy je aplikací pro administrátory a pokročilé. Tak tomu částečně je, nicméně tento prográmek může pomoci i běžným uživatelům. Pokud například chcete rozšířit operační paměť, můžete se bez otevření skříně podívat, kolik paměťových slotů je ještě volných a naopak jaký typ modulů je již nainstalován. Pak se sami rozhodnete, zda je vhodnější přikoupit další paměti, nebo ty původní vyndat a nahradit novými.


Speccy vám také pomůže, pokud svého elektronického miláčka budete chtít prodat. V inzerátu pak podáte přesné a vyčerpávající informace a kupující vás nebudou zatěžovat doplňujícími otázkami. Naopak při koupi se můžete snadno přesvědčit o tom, zda je v počítači to, co prodávající slibuje.


Instalace Speccy


K dispozici jsou dvě verze programu: klasická s instalátorem a přenosná (tzv. “portable”), kterou není nutné instalovat. V naší recenzi se budeme zabývat tou druhou – přenosnou.


Po stažení archivu ZIP tento rozbalte. Balíček obsahuje jen dva soubory – licenční ujednání license.txt a samotný program Speccy.exe. Pokud byste se rozhodli použít instalační rutinu, najdete zástupce Speccy v menu Start-Programy.


Okno programu


Po spuštění programu budete muset počkat řádově několik vteřin, než si Speccy “osahá” veškerý hardware a zjistí potřebné informace. Na úvodní obrazovce se pak dozvíte základní údaje o vašem počítači, jako je operační systém, typ procesoru, velikost operační paměti, značka a typ základní desky, grafické karty, typ a velikost pevných disků, typ optické mechaniky a zvukové karty.


Piriform Speccy


Podrobnější informace se dozvíte přes položky v levé části okna.



  • Operating System – verze operačního systému, poslední nainstalovaný Service Pack a datum instalace.

  • CPU – velice podrobné informace o procesoru, včetně výrobní technologie, rychlosti jádra a sběrnice, podporovaných instrukcí a teploty.

  • RAM – detailní informace o každém jednotlivém paměťovém slotu a osazených modulech. Sem zabrousí především ti, kdož chtějí rozšířit RAM.

  • Motherboard – výrobce, model, čipset a verze BIOSu základní desky.

  • Graphics – detaily o grafické kartě a jejím nastavení. Kromě přesné identifikace grafického adaptéru zobrazuje i aktuální rozlišení, barevnou hloubku a nastavenou obnovovací frekvenci monitoru.

  • Hard drives – podrobnosti o nainstalovaných pevných discích. Nechybí samozřejmě výrobce, model, fyzická velikost, ale ani pokročilejší informace z monitoru technologie S.M.A.R.T.. Doporučujeme sledovat především teplotu, která by neměla přesáhnout 50C.

  • Optical drives – zde vás bude zajímat především výrobce a typ optické mechaniky. Co zatím, bohužel, chybí, je například výpis všech podporovaných formátů, které jednotka umí přečíst a vypálit. Ty ale není problém najít na Internetu.

  • Audio – tato záložka je patrně nejstručnější ze všech. Ukazuje jen používaný audio podsystém a výchozí zvolený zvukový vstup a výstup.

  • Peripherials – zde se bohužel nedozvíte konkrétní typ myši či klávesnice, připojené k počítači, ale pouze obecné informace o tom, jakého typu je to či ono rozhraní.


Víc toho Speccy nenabízí. Jak je u aplikací od Piriformu zvykem, dělají sice jen jednu věc, ale dělají ji dobře.


Přes menu lze již pouze zvolit požadovaný systém jednotek teploty (View-Temperature), případně je možné exportovat zjištěné informace do souboru. Speccy používá vlastní formát (bohužel se nejedná o běžný textový soubor), takže takový soubor přečtete pouze v této aplikaci.


Resumé


Speccy je jednoduchý program, který nemá ambice konkurovat zavedeným hráčům, jakým je například Sisoft Sandra. Pro rychlou orientaci v tom, jaký hardware se skrývá uvnitř skříně, ale bohatě postačuje. Poskytované informace jsou poměrně detailní, navíc se dá předpokládat, že vývojáři ještě zapracují na jejich rozšíření. Nulová cena a vysoká kvalita jména výrobce je pak odpovědí na otázku, proč byste měli tento program vyzkoušet.


Info


Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *