Používal jsem několik let Hamachi, ale nebyl jsem s ním spokojený. Nakonec jsem našel skvělou náhradu v podobě jednoduchého N2N.


Některé hry neumožňují hraní přes Internet, ale pouze po lokální síti. Je lhostejné, zda je tomu tak proto, že programátoři hraní přes Internet nezahrnuli, nebo kvůli licenčním omezením. Otázka tedy zní: jak hrát hry, které fungují jen po LAN, s kamarády přes Internet?


Možnosti jsou různé – v podstatě jde o to emulovat lokální síť s tím, že její účastníci budou připojení do Internetu. K tomuto účelu se používá tzv. VPN (=Virtual Private Network neboli virtuální privátní/soukromá síť). Našim cílem bude vytvořit takovou síť a připojit do ní počítače z různých koutů republiky (nebo třeba z celého světa). Počítač (a tím pádem i například hra) tak vlastně přesvědčíme o tom, že je druhou (virtuální) síťovou kartou připojen do další (lokální) sítě, čímž si otevřeme mnoho možností dalšího využití, včetně již zmíněného hraní her, jež jsou určené pro LAN.


Patrně nejznámější možností je Hamachi. Používal jsem tento software několik let, ale nebyl jsem s ním spokojený. Kromě ne zrovna jednoduchého nastavování totiž nefungovalo s celou řadou her. Někdy stačilo provést konfiguraci v INI souboru, jindy byla potřeba starší verze klienta, ale takřka nikdy to nefungovalo na první pokus.


Hledal jsem tedy alternativu a našel N2N. Jeho největší výhodou je maximální jednoduchost, díky které si vytvoříte vlastní VPN během několika desítek vteřin. Zkusím vás v následujících řádcích stručně provést postupem.


Instalujeme N2N


Oficiální stránky programu N2N najdete na www.ntop.org/n2n, my však využijeme český VPNHosting.cz, protože zde najdeme českou mutaci programu. Autoři tohoto webu zdůrazňují celou řadu výhod, jež toto řešení přináší proti konkurenci. Za všechny jmenujme například neomezený počet uživatelů ve skupině (VPN) či nelimitovaný počet skupin, do nichž se můžete současně připojit. Uživatelé alternativních operačních systémů pak jistě přijmou s povděkem informaci, že klient N2N je dostupný i ve verzích pro Linux či Macintosh a dokonce i pro exotičtější FreeBSD, OpenWRT a některé UNIXy.


Prvním krokem je tedy stažení instalačního balíčku. Používáte-li 32-bitový operační systém (vás bude většina) Windows 2000/XP/Vista/7/Server 2003, pak použijte následující odkaz:



Máte-li 64-bitové Windows, použijte následující odkaz:



Proces instalace je víceméně standardní. Nejprve potvrdíte licenční podmínky, pak si vyberete cestu, kam se má program nainstalovat a menu, kde se vytvoří zástupci. Volitelně si lze nechat vytvořit zástupce na ploše či v panelu Snadného spuštění. Po skončení instalace máte možnost nainstalovat ovladač tap a spustit n2n GUI. Tap vytvoří v systému virtuální síťovou kartu, takže jeho instalaci doporučujeme. Během instalačního procesu tap se vás operační systém (někdy i opakovaně) zeptá, zda souhlasíte s instalací ovladače zařízení, na což samozřejmě odpovídejte kladně.


Tím je proces instalace ukončen.


Vytváříme vlastní VPN


V menu Start-Programy-n2n Gui spusťte n2n Gui. Tím se v systémové oblasti (vedle hodin) objeví malá ikonka, skrze kterou je možné provádět další konfiguraci. Klikněte na ní pravým tlačítkem myši a z kontextového menu zvolte Zobraz nastavení.

Nastavení programu N2N

První dvě položky (IP adresa a Port) neměňte (je zde nastaven tzv. “supernode” VPNhosting.cz). Připojení do VPN se totiž realizuje přes server (“supernode”), nicméně vzájemná komunikace počítačů v síti již probíhá přímo. Veškerá komunikace je samozřejmě šifrovaná.


Důležité jsou tři následující položky. Začněme jménem skupiny. Aby se počítače vzájemně “viděly,” musí být ve stejné skupině (tedy ve stejné VPN). Pokud se tedy budete chtít propojit se svými přáteli, musíte jim vámi zvolené jméno skupiny sdělit. Jak si svou skupinu pojmenujete, záleží jen na vás. Zakázány jsou pouze mezery a české znaky.


Aby se do skupiny nedostal někdo nepovolaný, je nutné zvolit si heslo. Patrně nemusím připomínat, že v rámci ochrany dat a počítače byste měli volit bezpečné heslo.


Vraťme se k položce Přidělená IP. Připomínám, že každý počítač musí mít v rámci skupiny jedinečnou IP adresu. Toto nastavení nijak nesouvisí ani neovlivní skutečnou IP adresu, kterou vám přidělil poskytovatel Internetu či správce sítě. Jedná se o IP, platící výhradně v rámci vámi vytvářené VPN.


Jaké IP adresy můžete použít?


Teoreticky jakékoli, nicméně ze dvou důvodů se doporučuje použití adresní rozsah určený pro lokální sítě (tzv. private subnets).



  • Některé hry totiž rozpoznávají lokální síť právě na základě adresního rozsahu.

  • Pokud byste se trefili například do IP adresy nějakého webového či jiného serveru, mohli byste mít pak problémy s připojením k němu.


IP adresy můžete volit v následujících rozsazích:



  • 10.x.y.z (tj. 10.0.0.1 až 10.255.255.254).

  • 192.168.x.y (tj. 192.168.0.1 až 192.168.255.254).

  • 172.x.y.z (tj. 172.16.0.1 až 172.31.255.254).


Vyberte si tedy jeden z adresních prostorů a v jeho rámci si pak zvolte IP adresu pro svůj počítač.


To by mělo pro nastavení VPN stačit. Po stisku OK se nastavení uloží. Klienta následně restartujte – tedy přes kontextové menu zvolte Konec a následně jej spusťte znovu. Tím se váš počítač připojí do vybrané skupiny a můžete začít třeba hrát hry.


Připojujeme další počítače


Abyste mohli do takto vytvořené sítě připojit další počítač, musíte na něj taktéž (výše uvedeným postupem) nainstalovat n2n GUI. V nastavení klienta pak zadáte stejné jméno sítě a heslo a přidělíte mu další IP adresu. Pochopitelně tato IP adresa nesmí být obsazená jiným počítačem v rámci skupiny (každé PC tedy musí mít svou vlastní IP ze zvoleného rozsahu).


Příklad: rozhodnete-li se, že první počítač bude mít IP adresu 10.0.0.1, pak druhý by měl být 10.0.0.2, další 10.0.0.3 atd..


Využití


Jak již bylo řečeno, patrně nejčastějším požadavkem pro vytvoření VPN bude možnost hraní her, jež jsou určené pro lokální síť. Využití je ale mnohem více! Vycházejte z faktu, že takto propojené počítače fungují jako běžná lokální síť. Můžete tak například z domova přistupovat ke svému pracovnímu počítači, který je fyzicky umístěn za firemním firewallem či NATem. N2N zvládá i tunelování http (tuto možnost lze aktivovat v rozšířeném nastavení), díky čemuž se dostanete se přes jakoukoli proxy či firewall. Problémem není ani neveřejná IP adresa počítače. Díky podpoře Windows 2003 Server tak můžete přistupovat i k dalším službám – například k pracovnímu e-mailu, terminálovým serverům a dalším. Bez problémů jsem například využíval připojení ke vzdálené ploše jak přes RDP, tak i přes VNC.


Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že nebyl problém připojit se k počítačům za routery (v jednom případě jsem úspěšně vyzkoušel i připojení k notebooku za jedním klasickým a druhým bezdrátovým routerem) či velice kvalitními firewally.


Resumé


N2N je patrně nejjednodušší alternativou pro vytvoření VPN sítě. Vyznačuje se malou velikostí a vyniká jednoduchým nastavením, které zvládne i začátečník.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *