Při pokusu o připojení k síťovému disku se zobrazí chyba Ke zpracování tohoto příkazu není dost úložného prostoru na serveru. Jak to vyřešit?

Narazil jsem na výše uvedený problém v rámci naší domácí sítě. Z ničeho nic nebylo možné připojit se na žádný síťový disk. Po zadání \serverdisk do Průzkumníka či Total Commanderu se neobjevila žádná chybová hláška, ale obsah kýženého disku se nenačetl. Zkusil jsem tedy standardní připojení síťové jednotky přes Tento počítač-Připojit síťovou jednotku. Zde už jsem se chyby dočkal: dialogové okno hlásilo: “Ke zpracování tohoto příkazu není dost úložného prostoru na serveru.” Samozřejmě jsem nejprve na obou počítačích zkontroloval místo na disku. Zde problém nebyl. Stejně tak i obsazení paměti bylo v pořádku.

Řešení jsem nakonec našel na stránkách technické podpory Microsoftu, konkrétně ve článku Antivirový software může způsobit chybu s ID události 2011. V našem případě ale mohu s jistotou konstatovat, že příčinou problému nebyl antivirový program, jak uvádí Microsoft, neboť na jednom z počítačů nikdy nebyl žádný antivirový software nainstalován. Níže uvedený postup ale přesto zafungoval.


  1. Klikněte na tlačítko Start a zvolte Spustit (volitelně je možné se do téhož dialogu dostat přes zkratku Ctrl+R).

  2. Zadejte regedit a stiskněte [Enter] (nebo tlačítko OK). Tím se dostanete do Editoru registru.

  3. Nyní se musíte proklikat do větve HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetServiceslanmanserverparameters.

  4. Zde by měla být položka IRPStackSize, nicméně na žádném počítači, kde jsem toto zkoušel, jsem položku s tímto názvem nenašel. Pokud ji zde máte, přeskočte následující body a pokračujte bodem 7.

  5. Klikněte pravým tlačítkem myši do pravé poloviny okna a z kontextového menu vyberte Vytvořit-Nová hodnota DWORD.

  6. Tuto položku pojmenujte IRPStackSize.

  7. Dvakrát klikněte na tuto položku, čímž vyvoláte dialogové okno.

  8. Nejprve změňte číselnou soustavu na Desítková.

  9. Do políčka Údaj hodnoty zadejte 18 (lze zadávat i vyšší hodnoty, nám ale stačila tato. V případě, že zde již nějaká hodnota je, Microsoft doporučuje zvýšit ji o tři).

  10. Potvrďte stiskem OK nebo [Enter].

  11. Proveďte restart počítače.


V našem případě byl problém s nefunkčním připojením síťového disku i hláškou “Ke zpracování tohoto příkazu není dost úložného prostoru na serveru.” vyřešen.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *