Vzduch v Ostravě, kde s manželkou žijeme, je skutečně velice špatný. Zatímco v minulosti, kdy jsem přebýval v Praze, jsem vnímal jako čistší vzduch například ve Studénce nebo Luhačovicích, dnes cítím, že se mi dýchá lépe i při návštěvách našeho hlavního města. V Ostravě nejsou výjimkou “nažloutlé” inverze, nebo nejrůznější zápachy, jež můžete cítit zejména v brzkých ranních hodinách patrně coby následek spalování nevydařené výroby v některém ze zdejších podniků. Po přečtení článku Chcete rakovinu? Přestěhujte se do Ostravy! jsme se rozhodli udělat něco alespoň na úrovni naší domácnosti a pořídili si čističku vzduchu. Volba padla na Bionaire BAP 1550.


Vzhled


Jedná se o čističku věžovitého provedení o rozměrech 15 cm šířky, 26 cm hloubky a 68 cm výšky s hmotností kolem šesti kilogramů. Celý výrobek je v provedení tmavě šedé a stříbrné kombinace, působí moderně a esteticky. Stojí na otočné noze, takže je možné jej v úhlu přibližně 90o směrovat bez nutnosti nadzvedávání (sám o sobě se ale přístroj neotáčí). Přední straně dominuje perforovaný výdech vzduchu, který je z lakovaného plechu, zbytek přístroje je celý z plastů. Design doplňují dvě stříbrné horizontální lišty.


Pohled zepředu Pohled z boku


Na horní části najdeme senzor dálkového ovládání, ale také ovladač jednotlivých funkcí. Tlačítkem uprostřed se čistička zapíná, třemi tlačítky se reguluje rychlost větráků, jedním tlačítkem se zapíná a vypíná ionizátor. Zapnutí indikuje zelená kontrolka, funkci ionizátoru pak oranžová. Třetí kontrolka informuje o nutnosti vyčištění filtrů. Všechna světla jsou příjemně tlumená, takže neobtěžují ani ve tmě.


Na zadní straně jsou plastová dvířka se žebrováním, skrze které čistička nasává vzduch. Nejhrubší nečistoty zachycuje filtr, působící dojmem velmi jemného molitanu. Za ním už najdeme poskládaný filtr na jemné částice. Dále jsme přístroj nerozebírali, nicméně předpokládám, že uvnitř jsou dva cca. 12 centimetrové větráky.


Zadní strana s demontovaným krytem


Funkce


Obsluha je jednoduchá – přístroj zapojíte do zásuvky, spustíte tlačítkem pro zapnutí, nastavíte rychlost ventilátorů a případně zapnete ionizátor. Velkou výhodou je dálkový ovladač, který tvarem i ovládacími prvky kopíruje ovládací panel na přístroji. Je tedy možná poněkud zbytečně velký, ale díky osazením dvěma mikrotužkovými bateriemi velice lehký.


Ovládání na čističce a dálkový ovladač


Nejvyšší rychlost ventilátorů je vhodná na rychlé, nárazové pročištění vzduchu. Vzhledem k poměrně velké hlučnosti, způsobené jak větráky, tak i prouděním vzduchu skrze perforaci, není podle mého názoru tento stupeň určen ani pro místnosti, kde je běžný ruch. Po vypnutí celkem logicky nastává “pocit vyfukující se hlavy.”


Bohužel nebudu chválit ani nejtišší režim, který sice neruší během odpoledního spánku, kdy šum zanikne v ruchu z ulice, v noci je však podle mínění mne i mé manželky příliš výrazný a jednoduše řečeno obtěžuje. Čištění vzduchu tedy provádíme tak, jak doporučila má alergoložka: nejprve intenzivně vyvětráme místnost a následně pustíme čističku na maximální výkon. Během pobytu v pokoji nastavujeme čištění na minimální výkon a na spaní přístroj vypínáme.


Jak se vzduch čistí?


Jak již bylo řečeno, o čistý vzduch se na vstupu stará dvojice filtrů. Jedním z nich je dnes populární HEPA, slibující zachycení až 99% prachových částic. Výhodou je bezúdržbovost filtrů – při zanesení je stačí pouze vyluxovat, díky čemuž nejsou nutné žádné další investice do nových filtrů. Podle prodejce by čistička sama měla detekovat znečištěné filtry, nicméně toto nemohu potvrdit, neb jsme se do takového stavu ještě nedostali.


Detail molitanového filtru po měsící používání (uprostřed je kolečko vyluxované vysavačem) Detail filtru po měsící používání


Další čistící funkci má ionizátor, který by měl odstraňovat pachy. Jeho funkci jsme otestovali poté, co nám za patřičných efektů vyhořel starý vysavač. Po umístění čističky do zadýmené místnosti jsme cca. během čtvrthodiny necítili žádný zápach. Kromě toho by měl ionizátor také napomáhat při snižování koncentrace vdechnutelného prachu.


Technické parametry


Čistička je určena do místností o ploše 36 m2 respektive 90 m3 – obecně je ale doporučeno “předimenzovávat” minimálně dvakrát až třikrát (tento model bychom tedy doporučili do místností 30-45 m3). Vzduchový výkon je 164 m3 za hodinu, příkon přístroje na maximální výkon činí 54 W. Filtry by měly zachytávat polétavý prach, exhalace, pyly, výtrusy plísní, bakterie, alergeny ze zvířat a prachové roztoče.


Výsledný dojem


Po měsíci čištění (provoz cca. 8 hodin denně) zachytily oba filtry viditelné množství prachu, takže čistička očividně funguje. Pokud se ale těšíte, že po jejím zakoupení nebudete muset luxovat, zklamu vás – prach se do místnosti dostává nejen prouděním vzduchu, ale i na podrážkách a odtud ho čistička skutečně neodstraní. Vysávat tedy budete muset i nadále. Podle jednoho z prodejců je funkcí ionizátoru právě to, že polétavý prach “usadí” na zem, takže vysávání je skutečnou nezbytností.


Jako velký nedostatek vidím hlučnost znemožňující používání čističky v místnostech, kde se spí (samozřejmě bydlíte-li vedle autobusového nádraží, pak vám šum z přístroje asi vadit nebude). Oceňuji dálkové ovládání, třístupňovou regulaci, ionizátor a snadnou přenositelnost díky úchytům na horní straně. Pro astmatiky a alergiky je podle mého takový přístroj v znečištěných oblastech takřka nezbytností. Subjektivně konstatuji, že se mi v místnosti, kde čističku provozujeme, opravdu o něco lépe dýchá. Nepočítejte ale s tím, že z ostravského bytu uděláte luhačovické lázně – Bionaire BAP 1550 je sice dobrá čistička, ale zázraky neumí.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *