Potřebujete otestovat, jak se váš počítač chová při zátěži? Dnes vám představíme program, který mu dá skutečně tvrdě zabrat! Jmenuje se OCCT (zkratka pro OverClock Checking Tool) Perestroika a autor na něm pracuje a vylepšuje jej již od roku 2006.


Instalace


Po spuštění instalace budete nejprve dotázáni na jazyk. Nabídka čítá jedenáct mutací, čeština mezi nimi ale chybí. Instalační proces se skládá z několika kroků, pokud ale nechcete měnit výchozí nastavení, vystačíte s tlačítkem Next.


Spouštíme a jdeme testovat

Start programu OCCT

Po spuštění programu můžete narazit na hlášku, že nemáte aktuální DirectX 9, což v praxi znamená, že některé z testovacích režimů nebudou dostupné. I tak ale můžete dostatečně otestovat stabilitu a chlazení vaší sestavy.


Doporučuji začít v sekci Options, kde kliknete na oranžové tlačítko Monitoring options. Zde si lze nastavit, jaké informace chcete sledovat a především maximální možnou teplotu, které může dosáhnout procesor během testu. Bude-li tato hodnota překročena, dojde k automatickému ukončení testování.

Nastavení možností monitorování

Vrátíme se na první záložku CPU: OCCT. V roletkovém menu Test Type máte na výběr mezi třemi režimy testování. Jako výchozí je nastavena jedna hodina, lze ale vybrat i nekonečný test (samozřejmě přerušitelný uživatelem), nebo uživatelsky nastavitelnou délku. V posledních dvou zmíněných případech můžete vybrat jeden ze tří režimů testování, ve všech pak určit prioritu, s jakou bude proces spuštěn. Test aktivujete tlačítkem ON, přičemž nejprve je vložena minutová pauza a teprve poté dojde k samotnému testování. Uživatele starších počítačů bude jistě zajímat informace, že k provedení testu je potřeba alespoň 128 MB volné RAM.

Program OCCT testuje procesor

Při dostatečně dlouhém testu tak lze celkem přesně vysledovat, jaké nejvyšší teploty dosahuje váš procesor a podle toho se rozhodnout například pro lepší chlazení.

Ukázka výsledků OCCT
Ukázka výsledků OCCT

Máte-li odpovídající grafickou kartu, můžete podobně otestovat i její čip a paměť, případně lze spustit tzv. “test zdroje,” který zatížením všech komponent otestuje, zda osazený zdroj vydrží dlouhodobě nejvyšší zátěž. Každopádně v takovém případě doporučuji být poblíž počítače :).


Resumé


Program má velmi široké využití: snadno díky němu odhalíte nesprávně namontovaný nebo nedostatečný chladič či přehřívající se komponenty. Jak budete na výsledky reagovat je jen na vás. Hlavní přínos ale vidím při skládání počítače svépomocí, kde díky OCCT můžete stroj otestovat na maximální zátěž. Několikahodinové testování CPU a VGA lze považovat za kvalitní zahoření a výsledky, prezentované formou grafu, vás snadno nasměrují k případným slabinám testovaného počítače. Využití najde také u chronických “přetaktovávačů” a tunerů, kterým umožní nalézt hranice jejich hardware.


Info

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *