Než jsme se s manželkou brali, měla (prý jedinou) zásadní výtku k mé osobě: byl jsem nespolehlivý. Ano, píšu to v minulém čase, protože když jsem na toto téma se ženou hovořil naposledy, již mě za tento nedostatek nekritizovala.


Najít řešení, jak nezapomínat a přitom plnit vše, co jsem slíbil, nebylo jednoduché. Tak například papírový diář: super záležitost, kterou seženete v mnoha provedeních od podrobného plánovače až po kapesní verzi. Jenže já měl tu vlastnost, že jakmile jsem se dostal do skluzu, přestal jsem diář otevírat. Úkoly v něm tak nadále dlely a tlely. Podobně dopadly i další pokusy na variaci “tužka a papír,” počínaje kalendářem až po nejrůznější formy žlutých lepících papírků.


Protože jsem fandou produktů společnosti Google, samozřejmě jsem zaznamenal jednoduchou aplikaci Google Calendar Sync. Ta slouží k synchronizaci kalendáře mezi klasickým MS Outlookem a Google Calendarem. Výhody byly zřejmé: něco si napíšete třeba v práci do Outlooku, další úkol například v internetové kavárně do webového kalendáře Googlu. Pokud máte synchronizační software spuštěný permanentně, během několika minut dojde k promítnutí všech provedených změn oběma směry. Není tedy problém změnit termín kdykoli a kdekoli, kde máte Internet – stačí mít jen založený účet na Google.


Pochopitelně jsem začal experimentovat se synchronizací mezi více počítači: v práci používám dvě PC (jedno s Linuxem, druhé s Windows), doma osciluji mezi stolním počítačem a notebookem. Vše funguje bez problému: co upravíte či založíte v kalendáři na jednom počítači, to se během synchronizace promítne na všechny zbývající. Hlavní výhodou je dostupnost kalendáře přes web, takže jej můžete upravovat prakticky odkudkoli.


Samozřejmě přišla otázka, jak mě upozorňovat na úkoly v okamžiku, kdy nejsem u počítače. Vzhledem k tomu, že mobilní telefon mám prakticky neustále při sobě, jevilo se jako nejlogičtější jeho využití. Samotný Google Calendar nabízí zaslání SMS v definovaném předstihu. Služba je zdarma, nevýhodou ale je, že tato upozornění fungují jen v případě, kdy je úkol zadán přes webové rozhraní a nikoli pokud se sem promítne skrze synchronizaci z Outlooku.


Protože mám Nokii N95, což je velice chytrý mobil, pátral jsem po možnosti, kterak dostat naplánovaný kalendář do ní. Našel jsem firemní software PC Suite, jež je opět zdarma a měl by fungovat i s nižšími verzemi této značky. Podobné aplikace nabízejí i ostatní výrobci mobilních telefonů – vím, že například Samsung měl docela šikovný program pro synchronizaci mobilu a počítače. V PC Suite jsem si tedy nastavil synchronizaci mezi MS Outlookem a mobilem. Bohužel používám jen jednostrannou synchronizaci (z PC do mobilu), protože pokusy o oboustrannou komunikaci nedopadaly dobře – PC Suite si nebyla schopna poradit s některými typy konfliktů.


Aktuálně tedy funguji tak, že u každého počítače mám způsob, jak synchronizovat MS Outlook s mobilním telefonem (na notebooku tak činím přes bluetooth, na stolních počítačích přes kabel). Všechny počítače pak vzájemně synchronizují data Calendar Syncem přes webový kalendář od Googlu. Vše takto používám už několik měsíců a zatím se mi nestalo, že bych na něco zapomněl. Tedy stát se to může jen tehdy, pokud si zapomenu úkol zapsat :).


Povinná výbava spolehlivého muže:


Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *