Potřebujete připojit přes USB 3,5- či 2,5-palcový IDE/SATA pevný disk nebo CD/DVD mechaniku? S tímto adaptérem za 425 Kč je to hračka!

Když jsem řešil externí úložiště pro zálohy našich dat, měl jsem na výběr z celé škály produktů. Jsou tu například 2,5″ externí disky, vyznačující se nízkou hmotností, snadnou přenositelností a schopností vystačit s napájením z USB, jež ale nemají příliš příznivé ceny za jeden GB. Nejlevnější 2,5″ HDD za 1167 Kč nabízí jen 160 GB, což je pro plánované účely hodně málo. Navíc 7 Kč za 1 GB je ve srovnání s klasickým SATA II diskem, kde u 1 TB varianty nestojí gigabajt ani dvě koruny, opravdu příliš. Navíc kapacita 2,5″ disků je zatím stále o řád nižší, než v případě jejich o palec větších bratříčků.

Externí 3,5″ disky začínají na 1787 Kč za 500 GB variantu, což není zrovna nejmenší částka. Navíc nejlevnější 500 GB 3,5″ SATA II disk dnes pořídíte za 1133 Kč, tedy o více než 650 Kč laciněji. Nevýhodou 3,5″ disků je o něco vyšší hmotnost, potřeba napájení (takový disk už USB opravdu neutáhne) a horší přenositelnost. To ale nebyly faktory, jež bych považoval za klíčové, neboť jsem mínil disk využívat pouze v naší domácnosti k zálohování dvou počítačů a dvou notebooků. Každopádně cena 3,60 Kč/1 GB je výrazně příznivější, než v případě malých disků.

Uvažoval jsem také o tzv. “dockovací stanici,” nebo “šuplíku,” kde jsem jako hlavní výhodu viděl možnost použití více disků. Musel bych ale udělat rozhodnutí mezi starším rozhraním PATA a novějším SATA, což byl docela problém, neboť doma mám disky s oběma variantami.

Nakonec jsem díky konferenci o Windows nalezl řešení: adaptér Digitus, umožňující připojení jak 3,5 PATA i SATA, tak i 2,5″ a 1,8″ disků. Celý “vynález” stál 425 Kč, čili i při dokoupení samostatného pevného disku je výsledná cena nižší, než při koupi externího disku v boxu. Nevýhodou je samozřejmě o něco nižší přenositelnost (musíte tahat spoustu kabelů a napájecí zdroj) a poněkud chaotické zapojení. Dle zkušeností uživatelů jde ale o jeden z nejméně problémových adaptérů tohoto typu. Velkou výhodou je i možnost připojení CD/DVD mechaniky (PATA i SATA), což se vám nepovede s boxem, “dockovací stanicí,” ani se “šuplíkem.”

Co najdete v balení?

Výrobek se prodává v papírové krabičce bez jakýchkoli přihrádek, takže poskládat jej zpět není jednoduché. Nebylo by špatné, kdyby výrobce dodával (třeba i zvlášť) brašničku, kam by se daly jednotlivé součásti naskládat. Součástí balení je:

Balení v němž je adaptér prodáván
Balení v němž je adaptér prodáván


  • Napájecí zdroj s jednoduchou vidlicí pro zásuvku 220 V a výstupem 5 a 12 V, zakončený klasickým konektorem MOLEX (vhodný pro disky PATA). Že je zdroj pod napětím poznáte podle zelené kontrolky na jeho obalu.

    Napájecí adaptér, zakončený konektorem MOLEX
    Napájecí adaptér, zakončený konektorem MOLEX


  • Redukce MOLEX – SATA (pro napájení SATA a SATA II disků).

  • Redukce MOLEX – napájení 2,5″ disků (malý konektor, zapojený pouze na 5V větev).

    Napájecí redukce z MOLEX na miniIDE a SATA
    Napájecí redukce z MOLEX na miniIDE a SATA


  • To hlavní – adaptér s USB koncovkou a výstupy pro PATA (IDE) a 2,5″ PATA (tzv. miniIDE). SATA disky se zapojují přes kabel do zdířky umístěné na kratší straně zařízení. Na adaptéru jsou tři kontrolky: zelená SATA signalizuje zapojení disku do SATA portu, zelená IDE/Busy bliká v okamžiku, kdy probíhá čtení nebo zápis a konečně červená USB se rozsvítí při zapojení adaptéru k počítači přes USB.

    Adaptér z USB na IDE, miniIDE a SATA
    Adaptér z USB na IDE, miniIDE a SATA


  • Krátký SATA kabel.

  • MiniCD s ovladači (pod Windows 2000/XP/2003/Vista bude zařízení fungovat bez ovladačů jako klasické “mass storage,” pokud ho budete chtít provozovat s Windows 98SE a Me, pak najdete ovladače na tomto CD).


Jak to funguje?

Předem upozorním na další výhodu: produkt je kompatibilní jak se starší normou USB, tak i s vysokorychlostním USB 2.0. Pochopitelně u starší varianty narazíte na omezení rychlosti přenosu dat.

Výrobce nespecifikuje, v jakém pořadí mají být jednotlivé komponenty zapojovány, takže jsem použil následující postup:

Připojoval jsem SATA disk. Nejprve jsem zapojil redukci MOLEX – SATA ke trafu. Následně jsem SATA napájecí konektor připojil k disku. Do zdířky na boku adaptéru jsem zapojil datový SATA kabel a k němu pak pevný disk. Zapnul jsem napájení (není zde žádný spínač – jednoduše zapojíte trafo do zásuvky) a poté jsem připojil USB kabel do portu v počítači.

Připojený 3,5 palcový IDE PATA disk
Připojený 3,5 palcový IDE PATA disk

Během několika vteřin proběhla detekce nového hardwaru a v Průzkumníkovi se mi objevil další disk. Odpojení je podobné – samozřejmě je dobré vždy začít softwarovým odpojením přes ikonku v systémové oblasti.

Detekce adaptéru
Detekce do něj zapojeného zařízení
Nalezena CD mechanika, připojená do USB
Detail zařízení USB

Celá operace netrvá při trošce zručnosti déle, než půl minuty. Jedinou nevýhodou je změť kabelů, kterou tím vytvoříte, ovšem to je daň za univerzálnost a nízkou cenu celého zařízení.

Při testu s 80 GB diskem Seagate řady 7200.7 na vysloveně slabém počítači jsem dosáhl průměrné přístupové doby 15.7 ms a stabilní rychlosti přenosu dat 23 MBps (brzdou byl ale pomalý USB port). Při připojení SATA II disku Seagate 7200.12 na USB 2.0 se rychlost pohybovala kolem 60 MBps.

Výhody

Jak již bylo řečeno výše: pokud si koupíte tento adaptér a k němu pevný disk, nebudete omezeni kapacitou, jak je tomu v případě přenosných disků. Proti “šuplíku” oceníte možnost přenášení mezi více počítači. Ve srovnání s “dockovací stanicí” je pak plusem podpora hned několika typů diskových rozhraní.

Proti všem nabízeným řešením je neocenitelná možnost připojit disk prakticky jakéhokoli dnes vyráběného formátu, včetně CD a DVD mechanik. Pokud byste chtěli srovnat s externími CD mechanikami, tak nejlevnější, která umí vypalovat jen CD a číst CD a DVD, vás přijde na 946 Kč. Když si koupíte adaptér za 425 Kč a k němu za 482 Kč nejlevnější DVD vypalovačku, budete moci za 907 Kč i vypalovat. Využití vidím zejména pro stále populárnější netbooky, jež mechaniky nemívají a přeinstalovat na nich operační systém nebo přehrát DVD vyžaduje znalosti počítačového guru. Podle zkušeností uživatelů není problém z takto připojené mechaniky nabootovat.

Já sám míním tento adaptér využívat k zálohování našich počítačů, protože po poslední rošádě s disky v mém a manželčině počítači zbyly dva Seagaty s kapacitou 120 GB. Pokud bude disk ležet ve skříni, je pravděpodobné, že na něm uložená data vydrží déle, než na DVD médiích.

Pokud tedy překonáte jedinou nevýhodu, spočívající ve změti kabelů, pak je toto zařízení naprosto ideální jak pro zálohování, tak třeba i pro servisování počítačů, neboť pro vás nebude problém připojit jakýkoli disk do běžícího systému. Například taková oprava “nakopnutých” či zavirovaných Windows pak může být podstatně jednodušší.

Sám jsem již adaptér využil pro klonování systému ze starého disku, umístěného v PC, na nový disk, zapojený do USB. Vše proběhlo bez sebemenších problémů a po několika desítkách minut kopírování jsem již startoval Windows z nového úložiště. Spokojenost je tedy zatím maximální :).

Kde koupit

Já nakupoval u Softcomů za 425 Kč. Nižší cenu jsem jinde nenašel – pokud ji najdete, můžete zkusit využít nabídku Našli jste na internetu lepší cenu? Napište nám!

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *