Připravili jsme pro vás itinerář pro cestu z Řecka do Česka, v němž jsme vyznačili nejdůležitější body jako jsou hraniční přechody a výběry mýta.

km (od Thessaloniki) km (od poslední události) popisek podrobněji
0 km 0 km Start Start jsme položili do města Thessaloniki (Soluň), odkud pojedete po silnice E75 směrem na Edessu a dále k hraničnímu přechodu Evzoni. Většinu cesty je dálnice.
43 km 43 km Hranice (GRE-MK) Do Makedonie vstoupíte na hraničním přechodě Evzoni-Gavgelija. My jsme na něj dorazili kolem desáté hodiny večerní a zdrželi jsme se pouhých 8 minut. Stále budete pokračovat po E75 (místně označené jako M1).
129 km 86 km Mýto Mýto ve výši 1 euro za úsek Gradsko-Veles. Doporučujeme mít připravené drobná eura, jinak vám bude vráceno v makedonské měně, kterou později těžko udáte.
146 km 17 km Benzínka Po pravé straně je patrně nejlepší benzínka Makpetrolu, viditelná už z dálky. Proti jiným nabízí především široký výběr sortimentu a nepůsobí tak “ušmudlaně,” jako většina ostatních v této zemi. Doporučujeme v Makedonii natankovat plnou, neboť zde nafta stojí pouhých 20 Kč/l.
159 km 13 km Mýto Mýto ve výši 1 euro za úsek Dame Gryeb-Skopje.
203 km 44 km Mýto Mýto ve výši 2 euro za úsek Miladinovci-Kumanovo. Pokračujete na hraniční přechod Preševo.
217 km 14 km Hranice (MK-SRB) Na hraniční přechod Preševo jsme dojeli skoro přesně o půlnoci a strávili jsme zde 20 minut. Pokračujte dále po E75 na Niš a Beograd.
355 km 138 km Mýto Úvodní část Srbska je docela náročná na řízení, ale po několika desítkách kilometrů se dostanete na velice obstojnou dálnici. První mýto ve výši 3 eura zaplatíte na mýtnici Doljevac.
377 km 22 km Mýto Zde nebudete platit, jen si vezmete kartičku, kterou byste neměli ztratit. Čeká vás jeden z nejlepších úseků cesty.
589 km 212 km Mýto Kartičku připravit, bude se platit. Za více než 200 kilometrů dlouhý úsek zaplatíte osm euro.
638 km 49 km Mýto Další mýtná brána na vás čeká na Stara Pazova. Připravte si tři eura.
703 km 65 km Mýto Definitivně poslední mýtná brána na vás čeká v Sirigu. Zde necháte výběrčímu čtyři eura. Dálnice poté skončí a k hraničnímu přechodu Roszke budete pokračovat sice po široké, leč běžné silnici.
799 km 96 km Hranice (SRB-H) Hraniční přechod Roszke je patrně největším peklem na celé trase. Maďarští celníci totiž dělají šťáry, při kterých prolézají auta a zaměřují se především na levné cigarety a alkohol. Dávejte pozor na skutečnost, že přes hranice smíte vzít maximálně dvě krabičky cigaret na osobu. Pokud jich celníci najdou více, bez milosti vás je nechají vyhodit do kontejneru! My sami jsme na této hranici strávili dvě hodiny.
V Maďarsku musíte mít dálniční známku. Ta nemá podobu, jako u nás, nikam se nelepí. Za sedm euro dostanete jen účtenku, coby potvrzení o zaplacení. Při koupi nadiktujete registrační značku vozidla, prodavač ji zanese do systému a zda máte zaplaceno kontrolují kamery. Proč to takhle nejde u nás?
Známku nedoporučujeme kupovat hned na hranici, ačkoli tam na kiosek směřují ukazatele. Kupte si ji až na první benzínce na dálnici a nebudete muset stát nekonečné fronty. Podle zjištění mého švagra můžete jet kus po dálnici bez známky a teprve pokud byste projeli více bran bez zaplacení, měli byste problém.
Pokračujte dále na Budapešť. Okruh kolem města může být kvůli provozu dalším místem, kde se možná zdržíte.
1153 km 354 km Hranice (H-SK) Před Bratislavou překročíte hranice na Slovensko. Díky schengenskému prostoru projedete bez zastavení. Odtud směřujte po D2 směrem do Česka. Bohužel i na tento kraťoučký úsek dálnice musíte mít známku. 7-denní přijde na cca. 160 Kč, měsíční pak na 310 Kč.
1234 km 81 km Hranice (SK-CZ) Nu a jsme v Česku. Hranice překročíte na známém přechodu Kúty-Břeclav. Patrně budete pokračovat po D1čce do Brna a odtud dále podle potřeby 🙂

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *