ODS předběhla ČSSD. Po volbách prý budou spolupracovat. * V Německu rozšiřují dálnice, v Česku není ani na dostavbu. * Slováci by rádi české turisry. Neumí se ale chovat. * Po prohraných volbách nebude ČSSD hradit poplatky.




Průzkum: V předčasných volbách ODS dotáhla sociální demokracii


Popularita ČSSD od prosince 2008 vytrvale klesá, kdežto ODS roste. V případě ČSSD si to dokáži vysvětlit: mnohé z posledních událostí kolem této strany dokázaly odradit nejednoho voliče, včetně mne. Co ale nechápu, je rostoucí podpora ODS. Jediné, co by mohlo vzestupnou tendenci podpořit, je předsednictví EU, díky kterému se Mirek Topolánek dostával na titulní stránky médií. Topolánkovi zjevně v očích českého národa neuškodil ani skandál, když se promenádoval “na Adama” u Berlusconiho vily. Skoro mám až pocit, jako by voliči ODS měli mentalitu fotbalových fanoušků – prostě “Baník, pyčo, modrá, pyčo,” bez ohledu na to, jak se týmu daří a jaké výkony předvádí na hřišti. Jinak kromě rovné daně nevidím nic dobrého, co přinesla tato strana naší zemi.
PS: během uplynulého týdne se pak objevil další průzkum, který tvrdil, že volby vyhraje ODS se 35% a ČSSD skončí druhá se 30%. Pravičácký plátek Lidovky pak tvrdí, že se již připravuje povolební spolupráce těchto dvou stran. Samozřejmě je otázkou, nakolik je tato informace pravdivá, ale vzhledem k tomu, že jsme již zažili nejrůznější “tolerance” či “opoziční smlouvy,” se dá předpokládat, že se něco takového může stát. Myslím, že pro oba tábory voličů je to důvod k zamyšlení nad tím, zda svou stranu podpořit, nebo ne.




Mladí by měli mít řidičák na zkoušku


Možná nejen mladí. Zrovna tento týden jsem troubil řidičku s pražskou SPZ, která si patrně myslela, jak bude hrozně chytrá, když před sjezdem z Místecké (=taková ostravská magistrála) podjede několik aut zprava autobusovou zastávkou. Nesledovat tak intenzivně a často dění ve zpětném zrcátku, mohl jsem ji při odbočení docela pěkně nabrat bokem.


Každopádně nápad, že by mladí řidiči měli jiné podmínky, než ti zkušení, považuji za velice dobrý. Jistě nejeden z řidičů mi potvrdí, že krátce po získání řidičského oprávnění se velké procento absolventů stává “mistry světa.” Následně z toho buď vyrostou (ti šťastnější), vyléčí se (typicky například nějakou menší nehodou), nebo skončí na hřbitově (lepší varianta je, když tam skončí sami). V autoškole prostě člověka naučí vést vozidlo po vozovce, ale řídit a orientovat se v provozu rozhodně ne.


Návrh počítal například s tím, že by absolventi určitou dobu po získání řidičského průkazu mohli řídit jen vozidla s omezeným objemem válců, nebo by jim k odebrání oprávnění stačilo méně bodů. Bohužel proti tomuto rozumnému nápadu stojí ministerstvo dopravy, takže z novely silničního zákona zatím vypadl.




Na německých dálnicích budou v létě největší zácpy v historii


Když jsem si přečetl titulek této zprávy, skoro jsem se až lekl. Zácpy na německých dálnicích? Ano, zažil jsem je, ale díky disciplinovanosti tamních řidičů to byly záležitosti na několik minut. A proč že se letos chystají rekordní zácpy? Německá spolková vláda uvolnila 12 miliard eur na údržbu a rozšíření dálniční sítě. Přitom podotýkám, že německé dálnice jsou ve velice dobrém stavu a kdo je vyzkouší, přestane naší D1čku považovat za komunikaci tohoto typu.


Srovnejme si to s naší zemí: v Německu se jezdí po dálnicích zdarma, u nás musíte mít dálniční známku, kamiony pak platí elektronické mýto. V Německu se bude letos stavět a rozšiřovat, u nás se v tom samém čase výstavba prakticky všech dopravních staveb zastavila. Prý se nemůže stavět, protože je krize a nejsou peníze. U našich západních sousedů je také krize a stavět budou. Čím to je? Že by prioritami vlády při přerozdělování vybraných peněz?




Chovanec bohnické léčebny skočil pod metro


Léčba v Bohnicích se zjevně minula účinkem. Ono by možná tyhle lidi vyléčilo, kdyby jim, nebo jejich pozůstalým příbuzným, následně Dopravní podnik, záchranáři, hasiči a cestující poslali fakturu na uhrazení nákladů záchranné akce, vyšetřování a ušlých zisků.




ČSSD chce třetí daňovou sazbu pro sociálně slabé


ČSSD opět hraje na závistivou notu českého národa. Po příslibu “zdaníme vám bohaté” přichází další – pro změnu výhodnější sazba, prý pro chudé. Osobně v tom postrádám jakoukoli logiku. Přeci když zdaním vyšší sazbou nějakých 250 tisíc “bohatých” lidí, přitečou mi do rozpočtu nějaké peníze. Tedy jen teoreticky, prakticky tomu tak nejspíš nebude, protože poplatníci najdou způsoby, jak si daňové zatížení uměle snížit. Když následně snížím daň řekněme milionu “chudých,” tak mi příjem do státní kasy klesne, protože těch lidí je více. K čemu je pak takové opatření? Původní návrh ČSSD zdůvodnila potřebou vyšších výběrů, čímž chtěla alespoň částečně řešit ekonomickou krizi. Stávající návrh ale v podstatě popírá vše, co bylo do té doby řečeno a v celé nahotě ukazuje, že daňová politika ČSSD je bezkoncepční a vysloveně populistickou snahou o získání hlasů těch, jež sami sebe považují za chudé.




Tatry volají po českých turistech


Volat mohou, ale bude jim to málo platné. Asi pět let nazad jel na dovolenou na Slovensko můj tehdejší šéf. Ač měl velice slušné příjmy a rozhodně ho nelze považovat za skrblíka, vrátil se asi po třech dnech s tím, že se nenechá oškubávat. Kriticky hodnotil také chování některých Slováků k Čechům. I když nebyl žádný šovinista, příliš jsem mu v tomto směru nevěřil. Zbytek dovolené pak strávil v Krkonoších, odkud se vrátil spokojený.


Předloni jsme byli na Slovensku slavit Silvestra. Musím konstatovat, že po tomto zážitku již mému ex-šéfovi rozumím. Ceny byly skutečně nepřiměřené a to raději ani nedomýšlím, jak vypadají nyní, po zavedení eura. V žádném případě neházím Slováky do jednoho pytle, naopak stále je považuji za nám nejbližší, skoro až bratrský národ, leč chování některých lidí, pracujících v turistickém ruchu, bylo opravdu za hranou slušnosti.


Stalo se nám například, že jsme si v restauraci objednali jídlo a saláty. Protože jsme na saláty čekali neúměrně dlouho (jídlo cca. 30 minut, saláty nebyly ani po hodině), tuto část objednávky jsme zrušili a požádali jsme o účet. Jaký byl ale náš údiv, když na účtence byly vyúčtovány i nedodané saláty. Upozornil jsem tedy na tento fakt číšníka, který byl vrcholem neochoty, a požádal ho, aby účet přepočítal. Vrátil se po nějaké (ne zrovna krátké) době a já se divil ještě více: nová částka byla po odečtení salátů ještě vyšší, než ta původní. To už jsem nevydržel a otázal jsem se obsluhujícího, zda nás považuje za idioty. Účet byl znovu přepočítán, tentokrát správně, leč že bychom se dočkali alespoň slova “prepáčtě,” to ani náhodou.


Po této zkušenosti tedy na volající Tatry volám: “Zapomeňte! Dokud se nebudete k Čechům chovat slušně, nikdo k vám jezdit nebude! Vaše pověst vám předchází a kdo jí náhodou neuvěří, velice rychle ho přesvědčíte o tom, že byla pravdivá. Takže si ty Tatry klidně sežerte.”




Mittal chce po vládě peníze na platy


Tuto událost jsem rozebral v samostatném článku Je požadavek ArcelorMittalu na stát oprávněný? Tady jen naťuknu, že vzhledem ke stávající situaci, kdy se má vyplácet tzv. “šrotovné,” tedy peníze vybrané od všech pracujících jen několika tisícům lidí, kteří si koupí auto, považuji požadavek ArcelorMittalu za legitimní.




STEM: Paroubkova popularita klesá


Paroubkova obliba prudce klesla. Mohou za to média, tvrdí šéf ČSSD


Toho bohdá nebude, aby Jiří Paroubek chybu uznal! Samozřejmě nechci polemizovat o tom, že práce médií v české společnosti skutečně může rozviřovat emoce i názory žádoucím směrem, což se zcela jistě i děje. Stejně tak je zřejmé, že “mainstreamová” média jsou pravicově orientovaná a ČSSD příliš nechválí, naopak je-li byť sebemenší příležitost ji poškodit, s chutí to udělají.


Za poklesem popularity Jiřího Paroubka ale podle mne média nestojí – může si za to sám. Po vyhraných krajských volbách se začal naparovat, jako kohout a nejen, že mu narostla křídla, ale i hřebínek a to voliči nemají rádi. Chování předsedy ČSSD jsem ostatně na těchto stránkách kritizoval i já a snížená popularita je jen logickým důsledkem. Z lidového “bagristicko-buldozerovského Jirky” se stal velmi nepříjemně vystupující pán, chovající se jako mistr světa. Takový člověk prostě nemůže být mezi lidmi populární.


Bohužel podobný vývoj obliby zažila většina politiků, kteří se z těch “lidových” stali “obyčejnými papaláši.” Za všechny vzpomeňme například Václava Havla, který v dobách revolučních drandil po Pražském Hradě na koloběžce a hovořil s novináři u popelnic na Jižním Městě. Pár let na to byl již Havel prachobyčejným politikem, zcela odtržený od normálních lidských starostí. Vývoj pana Paroubka je v tomto směru dosti podobný – jen jaksi chybí ta vysloveně pozitivní fáze, na kterou by se dalo vzpomínat.




Rath: Pokud ČSSD prohraje volby, přestane kraj hradit poplatky


Rath: Pokud ČSSD prohraje volby, kraj zřejmě přestane hradit poplatky


Když byly volby do krajů, slibovala ČSSD zrušení poplatků. Pravda, nebylo to téma, které by patřilo právě do těchto voleb, leč nakonec se ten slib skrze všemožné legislativní kličky podařilo na mnoha místech naplnit. Bohužel se téma poplatků objevilo i před volbami do Europarlamentu, což byla z tábora “oranžových” opravdu ukázková minela.


Blíží se předčasné parlamentní volby a s nimi opět poplatky ve zdravotnictví. Je celkem logické, že když ČSSD vyhraje, prosadí v Parlamentu úplné zrušení této formy výpalného. Co se ale stane v případě, že volby nevyhraje? Stále je tu šance, že by ČSSD mohla dát dohromady s poslanci KSČM ve Sněmovně většinu a poplatky smést i v případě, že volebním vítězem bude ODS. Kdyby ale ani tato varianta nebyla schůdná, pak chce ČSSD podle Davida Ratha hrazení poplatků zrušit. Někoho to možná překvapilo jako výhra ve Sportce, ale kdo se o dění v tomto sektoru zajímá aktivněji, ten ví, že na vracení poplatků byly z rozpočtů krajů uvolněny jen omezené částky, postačující přibližně na rok. Že by i proto ČSSD tak nutně potřebovala předčasně shodit vládu? ;). Dalo se tedy počítat s tím, že po roce, maximálně dvou, vznikne problém, který nebude jednoduché vyřešit.


David Rath nyní otevřeně řekl, že v takovém případě by vracení poplatků muselo být ukončeno. Na jednu stranu je to – i vzhledem k výše uvedeným faktům – celkem logické. Na stranu druhou je tu ale předvolební slib, který ČSSD dala v krajských volbách a já si nejsem vědom toho, že by byl v původní verzi jakkoli podmíněn vítězstvím ve volbách do Parlamentu.


Mnozí prezentovali tuto poznámku Davida Ratha jako “vyhrožování.” Osobně se s tímto pohledem neztotožňuji. Spíše se domnívám, že se ukazuje, jak krátkodobě ČSSD přemýšlela, když rušení poplatků na krajské úrovni slibovala.




Vláda Velké Británie navrhuje zavést „daň z broadbandu“


Tak, teď ještě zavést daň ze vzduchu…. Copak ve Velké Británii neplatí z internetového připojení obdobu DPH? Každopádně to je tak blbý nápad, že čekám, kdy se toho chytí naši poslanci.




Za krádež mobilů přijdou chlapci v Somálsku o končetiny


Za krádež mobilů useknou mladíkům veřejně nohu a ruku


Super justiční systém mají v tom Somálsku! Tohle by se mělo zavést u nás!! Vsadím se, že by kriminalita klesla na rekordní minimum a díky těm, pro něž by ani tento trest nebyl dostatečným varováním, by se následně snížily i výdaje na sociální dávky. Jenže u nás se se zločinci jedná v rukavičkách, hlavně jim neublížit, psychicky je nedeptat a ať se ve vězení mají hezky….




ČSSD oznámila založení křesťansko-sociální platformy


Tak tohle už je silná káva i na mne. Já vím, že předvolební politika ČSSD je z velké části založena na (leckdy hodně laciném) populismu, ale přijít s křesťansky orientovanou frakcí? To už je opravdu moc! Vybavil jsem si při té příležitosti názor jednoho čtenáře, který napsal, že kdyby většina společnosti byla pro registraci homosexuálů, začal by Paroubek bydlet se Škromachem. Přesně o tom to je. Pokud si ČSSD myslí, že na jakousi “sekci” uloví voliče KDU-ČSL, volící tuto stranu jen proto, že má v názvu křesťanství, pak se podle mého názoru hluboce mýlí.




Strážníci s cedulemi za rychlost nevybrali ani korunu


Plzeňští řidiči jezdí u radarů pomalu, ve zbytku města rychle


Městská policie musí nově při měření rychlosti označit daný úsek dopravní značkou. Je celkem logické, že většina řidičů po jejím spatření sundá nohu z plynu. Čekal bych, že to je obecně smyslem této snahy – přinutit řidiče, aby dodržovali předpisy. Leč není tomu tak. Kdo se s dopravními policisty někdy setkal, zpravidla rychle pochopil, že hlavním motivem jejich snahy je “buzerovat a trestat.”


Strážníci v Plzni jsou nyní rozčílení – představte si, že jim řidiči před radarem začali jezdit slušně! Jaká hrůza! Nelíbí se to ani radnicím, které měly z rafinovaně ukrytých radarů slušný profit a leckdy se ani netajily tím, že rychlost měří právě proto, aby se nasypaly korunky do městské pokladny. Kdepak, snaha o bezpečnost na silnici za tím opravdu nestojí!


Jsem zvědavý, zda nakonec zvítězí “radarová lobby,” nebo zdravý rozum. Jsem totiž stále přesvědčen o tom, že městská policie by měla vykonávat zcela jiné činnosti, než stát s trojnožkou ve křoví. Ostatně když se Městská policie zřizovala, hodně se polemizovalo o tom, k čemu vlastně bude. Tehdejší vláda to vysvětlovala na příkladu londýnských “bobíků,” kteří dohlíží na dodržování pořádku a jsou občanovi k dispozici, když například potřebuje poradit. Naše verze se nakonec od tohoto pěkného nápadu odklonila a dnešní Městská policie v podstatě vykonává jen ty činnosti, za které může vybírat pokuty.




Roky jsem platil policistům výpalné, tvrdí podnikatel. A ukázal nahrávky


Policisté si nakládali basy piva z havarovaného kamiónu


Když už jsme si tu pověděli, že Městské policii nejde o pořádek, ale o prosté trestání a vybírání peněz, podívejme se i na jejich republikové kolegy.


V prvním článku reportér Janek Kroupa představuje kauzu, při níž gang severočeských policistů vybíral výpalné od majitele autobazaru. Jedním z vyděračů byl i bratr bývalého ministra dopravy Aleše Řebíčka. Upřímně mě toto zjištění příliš nepřekvapuje – jak jsem pana ministra viděl, hned jsem měl jasnou představu o tom, co je to za člověka. Bratr Adam jen potvrzuje mou domněnku. No jo, asi to mají v rodině….


Druhá kauza ukazuje policisty, kterak z havarovaného kamionu kradou basy piv a nakládají je do služebního vozidla. Jako správní policisté jsou patřičně hloupí a arogantní, takže je ani nenapadlo zaobírat se tím, zda je někdo nesleduje, nebo dokonce nenatáčí. Autor videa, které se objevilo na TV Prima, vtipně glosoval nakládání basiček do policejní octavie slovy “Už víme, proč policajti jezděj v kombíku.” Každopádně přesně na tyto případy bych doporučil aplikovat výše vychválené odsekávání končetin. To je totiž zneužití pravomoci jako vyšité!


Ale víte co, pojďme si zazpívat. Tedy raději zatipovat: jaké budou tresty? Já opět netradičně tipuji podmínky. Policisté jsou totiž v našem státe nadlidé, pro něž platí zcela jiné zákony, než pro nás. Za skutek, za který by slušnou prací se živící občan šel za katr, dostanou policisté podmíněné tresty a maximálně jim na nějakou dobu zakážou výkon práce. Ještě tady někdo věří, že si naše policie může vybudovat respekt, nebo že bychom ho k příslušníkům měli mít?





Za hlučný večírek pokuta až dvacet tisíc korun


Vynikající nápad! Alespoň si občan nebude připadat tak bezmocně, když si jeho sousedé uspořádají “párty,” kterou obtěžují široké okolí. Nově by za rušení klidu měla být pokuta až 20 tisíc korun, což je ve srovnání s předchozí vysloveně směšnou taxou poměrně citelné. Snad se tak podaří dosáhnout na nepřizpůsobivé a další jim podobné, o nichž jsem psal například ve článku Bezmoc a nepřizpůsobiví spoluobčané.




Soud nechá zatknout jednoho z Romů, kteří prý uráželi radikály


Tak toto je v české zemi kuriozita, která by mohla být zařazena do pelhřimovského muzea. Bývá totiž zvykem, že když provede něco špatného příslušník většiny Cikánovi, je to zpravidla hodnoceno jako “rasově motivovaný útok.” Když to samé provede Cikán “většinovému,” pak je to nanejvýš přestupek, případně výtržnost. Máme pozitivní diskriminaci a tohle je jedna z její součástí. Je pro mne překvapením, že tentokrát bude za urážlivé výroky zatčen Cikán. Samozřejmě je otázkou, co bude dál – nejspíš, podobně jako v případě policejní lůzy, dostane stejně jen podmínku, ale i to by bylo pozitivním signálem.




Proč jsou ve školství a zdravotnictví nízké mzdy


Docela zajímavé zamyšlení nad tím, proč mají zaměstnanci v některých sektorech výrazně méně peněz, než například obyčejní nádražáci, přinesl Holden Caulfield na blogu Zrcadlo. Naznačuje, že vyšší plat dostane ten, kdo si ho umí vyřvat, případně vystávkovat. Vzhledem k tomu, že zdravotníci a učitelé dělají svou práci leckdy i z jiných, než jen finančních pohnutek, neozývají se tak často, ani tak hlasitě, jak by mohli. Morálka a zodpovědnost navíc neumožňuje zdravotnickému personálu provádět tak úderné akce, jako je stávka, zatímco zaměstnancům ČD je (a to i v době, kdy nestávkují) v podstatě jedno, zda dovezou klienty na požadované místo.

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *