Co jsem slíbil, co jsem splnil a co ještě bude splněno


Jak jsem psal v minulosti, redakční systém tohoto blogu je kompletně mým dítkem, které začalo vznikat v průběhu roku 2000-2001 jako základ projektu, jež se nakonec neuskutečnil.


Protože jsme s manželkou tak trošku grafomani, realizovali jsme se v počátcích našeho vztahu na dnes konkurenčním projektu. Tam nám ale začalo být těsno, takže jsme si v roce 2003 sbalili svých pět švestek a založili ZaRohem.cz. Já jsem oprášil starý redakční systém a začal pracovat na jeho dalších funkcích. Tento proces v podstatě nikdy nekončí, protože je pořád co dělat. Přišlo období nejrůznějších útoků, na které jsme odpověděli opatřeními, fungujícími dodnes – například o víkendu jsme zaznamenali další dva pokusy o průnik z Číny, kterým blog bez ztráty květinky odolal.


Předminulý týden jsem věnoval pozornost našemu novému projektu – Testu osobnosti, který jsme spustili v pondělí 27.4.. Vše dopadlo dobře, test funguje a do okamžiku, kdy píšu tento článek, si jej vyzkoušelo přes 700 lidí. Až jich bude 1000, chystáme pro vás statistiky, kde se dozvíte, jak jsou zastoupené jednotlivé skupiny a mnoho dalšího.


Minulý týden jsem se postil do jednoho z úkolů, který před sebou tlačím již nějaký ten pátek. Cílem bylo kultivovat diskuze pod články a zamezit nežádoucím osobám v projevech, hraničících s napadáním, což rozhodně není důvod, proč diskuze pod články jsou. Postupně jsem upravil databáze, přidal další tabulky (“white-list a “black-list”), další den jsem již upravoval dotazy (aneb “jak vypsat v diskuzi jen schválené příspěvky a co vypsat u těch zatím neschválených”), doplňoval administraci blogu (aneb schválit příspěvek, schválit+přidat na “white-list,” zamítnout příspěvek, zamítnout+přidat na “black-list.”), řešil notifikace (abychom o nutnosti schválit příspěvek věděli hned, a mohli reagovat, jakmile je to možné) a mnoho dalších detailů. V první fázi bylo schvalování spuštěno v sobotu odpoledne, následně byly přidány i seznamy “důvěryhodných” a “nežádoucích.” V neděli jsem pak odladil ještě jednu chybku, na kterou jsem narazil při odesílání příspěvku. Celkem jsem programováním moderovaných diskuzí strávil cca. 5-6 hodin, což je myslím velice dobrý čas. Největší úsporou času byl prvotní koncept redakčního systému, který jsem koncipoval jako modulární a není tudíž problém jej doplnit prakticky o jakoukoli funkci (pokud ji tedy budu umět naprogramovat :-P).


10. dubna jsem ve článku Další novinky na blogu představil čtyři novinky, o čtyři dny dříve to byly tři vylepšení. Dynamika rozvoje našeho systému je tak, myslím si, velice slušná :). V prvním jmenovaném článku jsem také dal několik slibů. Pojďme si je tedy zrekapitulovat a podívat se na to, které jsem splnil a na kterých se ještě bude pracovat.


Listování na starší články přímo z titulní stránky


Zatím zůstává v “to-do” listu. Nepopírám, že toto pro mne není prioritou. Ostatně i v rubrikách, nebo v redaktorech, kde listování možné je, je tato funkce využívána čtenáři jen zcela výjimečně (možná každý tisící čtenář něco takového používá).


Vylepšení systému blokování


Úkol splněn. Právě zavedení moderace diskuzí zabraňuje, krom dalších věcí, publikování spamu.


Blokování jsme prakticky zcela vyřadili a budeme jej aplikovat výhradně na IP adresy, ze kterých bude zaznamenán pokus o útok či průnik do systému.


Výpis diskuzí v patičkách stránek


Toto je úkol, který se brzy dostane na pořad dne. Zjednodušeně řečeno jde o to, aby se v patičce stránky neobjevovalo posledních pět příspěvků, ale posledních pět diskuzí, kde přibyl nový příspěvek. Termín si ale nedávám – zase tak moc to nehoří 🙂


Redakční schvalování komentářů v diskuzích


Jak již bylo řečeno výše, tento slib jsem splnil, plus jsem celou myšlenku posunul ještě o kus dále. Díky “white-listu” mohou stálí a “prověření” čtenáři psát do diskuzí, aniž by museli čekat na schválení příspěvku. Zavrhli jsme nutnost registrace, která je jednou z možných cest, protože z vlastní zkušenosti mohu říci, že na blogy, jež zavedly registraci, jsem přestal přispívat 🙂


Změna designu?


Tento požadavek vznesl Al Capone. Já na něj odpovídám: ne! Design jsme měnili před rokem a myslím, že je postačující. Uvědomuji si, že to není žádná “pastva pro oči,” jak tomu u webů, dělaných programátorem bez grafického talentu bývá. Je ale funkční a co je pro mne osobně důležité: stránky prošly nejpřísnější validací kódu W3C. Navíc jsem si jistý, že lepší vzhled bych, vzhledem ke svým grafickým (ne)schopnostem nespíchl :). Důležitý je ale obsah, nikoli forma :).


Co dál?


Teď je řada na vás, na čtenářích. Je něco, co jinde mají, vám se to líbí a tady to není? Nebo máte prostě jen nápad, co bychom na ZaRohem mohli vylepšit? Podělte se o něj v diskuzi pod článkem! Určitě všechny nápady a názory zvážíme a bude-li to v mých schopnostech, dost možná se i promění v realitu :).


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *