Už dlouhou dobu přemýšlím nad tím, jak by podle mne měl vypadat ideální operační systém budoucnosti. Rozhodně to nejsou Windows Vista, ani Windows 7. Ty poslední jmenované mi spadly druhý den po probuzení do BSOD a od toho okamžiku již nebyly schopné startu. Následně letěly do koše a jejich místo (na disku) opět zabralo Ubuntu 9.04.


Protože jsem fandou produktů firmy Googlu, chtěl bych operační systém, jež by vycházel z produktů a filozofie této firmy. Je takřka jasné, že by to měl být Linux, protože je a) zadarmo, b) je k němu spousta zajímavých programů, c) je otevřený vývoji nových aplikací komunitou. Z distribucí, které jsem do dnešního dne vyzkoušel, mě asi nejvíce zaujalo Ubuntu, protože je – jak říká slogan – Linuxem pro lidi. Proto bych byl rád, kdyby můj “systém snů” byl založen právě na této distribuci, neboť je k ní uživatelsky snadno dostupná celá řada aplikací.


Nemám rád rozhraní, které hraje především na efekt, jako je Aero v posledních řadách Windows, nebo KDE 4 v některých klonech Linuxu. Naprosto mi vyhovuje prostředí Gnome, které je strohé, přesto dobře vypadá, ale především mi připadá logické a pochopitelné (na rozdíl od Vist intuitivně tuším, kam “sáhnout,” když něco potřebuji). To je další bod pro derivát Ubuntu.


Jak jsem již řekl, jsem nadšeným uživatelem produktů Google – ostatně i tento článek píšu v Google Docs, kde jsem za rok používání vytvořil a uložil již více než 300 dokumentů. Ještě podstatnějším produktem z této stáje je pro mne Google Calendar, skrze který si synchronizuji úkoly ve čtyřech Outloocích a následně si je nahrávám do mobilu. Stejnou nezbytností je v mém případě i RSS čtečka Google Reader, v níž sleduji více než 150 zdrojů převážně z českého Internetu.


Vím, že pro příznivce Google je k dispozici gOS, vyhovující mým požadavkům v celé řadě bodů. Přesto ale stále vidím prostor, kterým by se můj “OS snů” mohl vyvíjet. V první řadě bych byl velmi rád, kdyby byl dítkem přímo od Googlu a měl tedy jeho stoprocentní podporu.


Základním požadavkem by bylo přihlášení do systému, které by mělo být propojené s přihlášením do všech služeb Googlu. Prakticky by to mohlo fungovat tak, že po přihlášení do “Google OS” bych již nemusel vyplňovat přihlašovací jméno a heslo například do GMailu. Přál bych si také přímé propojení systémových aplikací s těmi webovými – tedy například pokud bych si naplánoval schůzku v Evolutionu, aby se mi tato schůzka sama okamžitě zapsala do Google Calendar. Uživatelská složka (home) by mohla být rovnou přesměrována na webové úložiště Google Docs, takže pokud bych například napsal dokument v Open Office.org, tento by se uložil přímo na web.


Díky přihlášení do systému jménem z Googlu by se automaticky nakonfiguroval e-mailový klient a uživatel by tak mohl hned po instalaci systému a prvním přihlášení pracovat se svou poštou. Jako výchozí prohlížeč bych samozřejmě viděl Chrome, u kterého bych v Oblíbených položkách očekával ty, které má uživatel v Google Readeru. Špatná by nebyla ani RSS čtečka, uživatelsky přívětivě integrovaná do Chrome, která by přímo spolupracovala s Google Readerem – tedy přebírala by seznam sledovaných kanálů, označovala ty přečtené a upozorňovala na nové příspěvky.


Součástí “Průzkumníka” by byla složka pro obrázky, jež by se ukládaly přímo na web a uživatel by tak přímo z prostředí operačního systému mohl označovat ty, které budou veřejně vystavené, přičemž by jedním kliknutím mohl odeslat odkaz na fotku či celou galerii e-mailem, nebo komunikačním klientem Google Talk.


Za samozřejmost bych považoval vyhledávání přes Google Desktop Search, které by bylo rychle přístupné (ideálně přes kontextové menu) a umožňovalo by rychlé hledání ať už v lokálních složkách (resp. v lokálních kopiích dokumentů Google Docs), tak i na Internetu přes aktuálně nejznámější vyhledávač. Stejně tak by nebylo špatné vyvolat překlad textu přímo v aplikaci (např. Open Office Writeru), který by se sice realizoval skrze Google Translate, ale uživateli by vrátil výsledek v novém dokumentu.


Pro uživatele mého typu by také bylo vítané zjednodušení přístupu ke službám pro webmastery, jako jsou reklamní systém AdSense, nebo statistické výstupu návštěvnosti webových stránek Analytics. Jako příklad si představuji načtení výstupů přímo do tabulkového kalkulátoru OO Calc či jejich grafickou prezentaci v OO Impressu.


Co mi ve službách Googlu zatím stále chybí a pro “Google OS” by to byla vynikající služba, je nějaký diskový prostor na webu, kam by si uživatelé mohli nahrávat své soubory, aby k nim měli přístup odkudkoli (žádoucí by tedy bylo několik variant přístupu, včetně webového rozhraní). Tento prostor by se pak v “Google OS” choval, jako složka, se kterou by se dalo pracovat běžnými souborovými nástroji, ačkoli by se fyzicky nalézala na serverech Googlu.


Hlavní výhodou takto pojatého systému by byla skutečnost, že by uživatel po přihlášení na kterýkoli počítač kdekoli na světě měl k dispozici veškerá svá data a mohl by s nimi pracovat v sobě známém prostředí stejně, jako na domácím počítači. Samozřejmě je tu často zmiňované riziko “Velkého Bratra Google,” nicméně jako uživatel bych toto bral jako daň za pohodlí, které by mi takový systém přinášel. Dokonce bych i uvítal, kdyby mi Google na základě analýzy mých dat nabízel reklamu, odpovídající mým zájmům, jak to činí například nyní ve webovém rozhraní GMailu, nebo skrze reklamní systém AdSense, kde poskytuje reklamu, související s obsahem právě načtené stránky. Určitě reaguji příznivěji na reklamu, jež je mi tematicky blízká, než například na spodní prádlo či kosmetiku.


Nemyslím si, že bych měl přehnané nároky – vzhledem k tomu, co do dnešního dne inženýři Google dokázali, jsem skoro zcela přesvědčen o tom, že by výše uvedené zvládli. Google by se tak postavil Microsoftu na všech frontách a proti posledním verzím Windows by přinesl celou řadu výhod, nad kterými by uživatel mohl užasle povzdechnout “wow!” Stejně tak v konkurenci desítek, možná i stovek derivátů Linuxu by se mohl stát významným hráčem a těžit z komunity, která dosud vyvinula možná tisíce zajímavých programů, jež by si uživatelé Google OS mohli snadno doinstalovat. Instalace a aktualizace software pod Linuxem je ve srovnání s Windows v mnohém propracovanější a kdyby se současným správcům nainstalovaných aplikací udělalo nějaké “user friendly” rozhraní, byl by to další krok, který by mohl přesvědčit ty nerozhodnuté.


Sám za sebe říkám: kdyby vznikl takto pojatý systém, nemusel bych již řešit otázku, zda a kdy přejít na Windows 7, ale měl bych ho jako primární na všech strojích, na kterých potřebuji pracovat.

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *