Zatímco minulý týden jsem vám zde představil opravdovou hardcore hru GTR Evolution, dnes budeme závodit v podstatně odlehčenějším duchu. Začněme asi nejzajímavějším faktem, totiž tím, že hra Trackmania Nations je nabízena zcela zdarma. Přesto se jedná o titul, který strčí do kapsy většinu “budgetovek” a může se v mnoha směrech měřit i s placenými hrami vyšší kategorie.


Po instalaci se můžete těšit na české rozhraní. První okruhy patrně absolvujete v single módu, abyste se naučili tratě, které jsou roztříděné podle obtížnosti do několika kategorií. Hlavní síla Trackmanie je ale v multiplayeru! Po jednoduché registraci dostanete formuli v národních barvách a můžete se vrhnout do víru (závo)dění. Proti předchozí verzi zmizela technologie StarForce, což osobně velice oceňuji, neb mi způsobovala celou řadu problémů s DVD mechanikou.


Podívejme se nejprve na to, s čím vlastně budete jezdit. Nečekejte žádný výběr – k dispozici je jen jediný model speciálně upravené formule s kapotovanými koly a pohonem 4×4. Tato autíčka nemají problém jezdit po asfaltu, v trávě, nezastaví se před bahnem a dokonce ani před vodou. Fyzikální model je nastaven výhradně na dobrou hratelnost, takže auto drží zvolenou stopu takřka jako tramvaj. Na nějaké “tunění” nebo podrobné nastavování ale zapomeňte – filozofie hry je založená právě na tom, že všichni hráči jezdí za stejných podmínek, na shodných autech. Model poškození také chybí – i po pádu z několika desítek metrů můžete pokračovat dál bez jediného škrábance. Každé škobrtnutí o mantinely se ale zásadním způsobem projeví na rychlosti a tím pádem i na výsledném čase.

Trackmanina Nations Forever start

Tratí je v základním balíku 65, přičemž charakteristikou bych je přirovnal k vynikající historické hře Stunts. Potkáte zde klopené zatáčky, skokánky, ale také lopingy a jízdu po různých nakloněných plošinách, takže si chvílemi budete připadat jako na horské dráze. Nějakou chvíli trvá, než se naučíte jet hlavou dolů a neztratit přitom rychlost, ani orientaci v prostoru. Věřím, že hráčům se slabšími žaludky se může v takových chvílích udělat i nevolno :). Kromě již zmíněných různých povrchů jsou zde také místa, kde můžete získat dodatečnou rychlost, nebo která naopak na několik vteřin přepnou vaše autíčko na volnoběh a je na vás, abyste v tomto stavu vyjeli například kopec, nebo bez nárazu absolvovali sérii zatáček. Počítejte také s nejrůznějšími překvapeními, jako je například díra v trati, nebo sloupy uprostřed cesty. Pokud by vám nabídka tratí nestačila, je k dispozici editor, v němž si můžete vybudovat vlastní. U něj oceňuji především jednoduchost, díky které zvládnout vytváření i začátečníci.

Hurá do lopingu!
Editor tratí

Pojďme ale na nejsilnější stránku této hry – režim hraní přes Internet. Nejprve si musíte zvolit server, ke kterému se připojíte. Vybírat můžete některý ze stálých serverů, nebo si najít server podle země, nebo dokonce podle kraje. To určitě ocení mnoho mimopražských, kteří s chutí dají nakládačku Pražákům :). Server, kde se vám bude líbit, si pak můžete v průběhu hry uložit do oblíbených a budete jej tak mít v hlavní nabídce.


Za online závodění dostáváte body, které se udělují podle toho, jak kvalitní soupeře jste porazili. Budete-li jezdit proti začátečníkům, počítejte s menším bodovým ziskem, než když vydrtíte profesionály. Výhodou je, že již při výběru hry jste informováni o tom, jaká je obtížnost soupeřů na daném serveru, takže snadno naleznete sobě rovné oponenty. Body, které získáte, se započítávají do online statistik a následně můžete sledovat, jak si vedete ve světovém žebříčku, ale také v rámci své země a dokonce ve svém kraji. Dostáváme se k tomu, proč se Trackmania jmenuje Nations – jedná se totiž o “souboj národů,” takže svými výkony přispějete k celkovému hodnocení českého týmu. Ten je nyní na pěkném třetím místě za Francouzi a Němci.

Češi na pěkném třetím místě!

Budete-li hrát na světových serverech, jistě vás zaujme, kolik různých národností zde jezdí. Sám jsem potkal na trati například Holanďany, Bosence, Chorvaty, Rusy, Ukrajince, Němce, Slováky, Turky, Dány a dokonce i Alžířana. Právě toto je jedna z velkých motivací – kdo by se nechtěl předvést v takřka mezinárodním měřítku? Překvapivě často se setkáte také se zástupkyněmi něžnějšího pohlaví a co jsem zatím měl šanci poznat, nejezdí vůbec špatně! Například na jednom plzeňském serveru dvě slečny opakovaně drtily zbytek mužského osazenstva a zpravidla se na stupně vítězů vyškrábal jen jediný chlap. To je samozřejmě další motivační prvek této hry :).


Online hraní je prostě zábava, plná vzrušení. Ač se jedná o typickou arkádovku, kvalita soupeřů bývá natolik vysoká, že prostě musíte jezdit na plný plyn a bez chybičky. Není výjimkou, že se v cíli do jedné sekundy vejde i pět závodníků, nebo že se z prvního místa během minuty propadnete na chvost celého pole. Adrenalin tedy opravdu chybět nebude. Oponenti jezdí v režimu “ghost,” takže je sice vidíte, ale nemůžete s nimi kolidovat, což hodnotím velmi kladně. Přesto ale nejspíš zpočátku budete mít tendence se jim vyhýbat, protože projet soupeřem skrz naskrz není zrovna obvyklé. Hlavně tento zvyk nepřeneste do reality! :). Nejčastějším způsobem závodění je “časovka,” kdy během tří minut musíte projet trať v co nejkratší době. Pokud například havarujete, nebo nejste spokojeni se svým výsledkem, postavíte se znovu na start a zkusíte to znovu. Po uplynutí času jsou vyhlášeny výsledky, rozděleny body a jde se na další trať.

Online hraní je zábava

Co se týká grafiky a zvuků, dá se mluvit o velice dobré úrovni, které leckteré hry, prodávané v supermarketech, ani zdaleka nedosahují. Samozřejmě vzhledem k nereálné předloze jde těžko srovnávat, ale potěší i maličkosti, jako že po průjezdu bahnem se naleštěná formule zašpiní. Ovládání je poměrně snadné a vystačíte s klávesnicí. Sám jsem samozřejmě nasadil volant a chvíli jsem si musel zvykat, že auto reaguje mírně zpomaleně na jeho pokyny (možná jsem si ale mohl zkusit pohrát s kalibrací).


Celkově vzato je Trackmania opravdu dobrou a návykovou zábavou. Nečekejte žádné ultrarealistické závodění – tady jde především o to se bavit a k tomu si zasoupeřit s lidmi z celého světa. Hra je místy bláznivá, některé tratě na hranici hratelnosti a občas budete kroutit hlavou nad tím, co to autoři tratí zase vymysleli. Přesto může být dobrým odreagováním jak pro zkušené závodníky, tak i pro ty menší a začátečníky. Takže Češi do toho!


PS: hru si můžete stáhnout z oficiálních stránek (volte variantu Nations – verze United je placená).

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *