Pokud vám tedy přítelkyně či manželka vyčítá, že s ní nikam nechodíte, vydejte se na společný virtuální výlet městem :).


I když žiji déle než rok v Ostravě, nemohu zapomenout na své rodné město – Prahu. I po návštěvě Benátek, Vídně, Paříže, Kyjeva, Vilniusu a Budapešti musím konstatovat, že hlavní město naší země je jednoznačně nejkrásnější a nejzajímavější. Ostatně první rok vztahu s mou nastávající manželkou jsme významnou část společného času trávili procházkami v uličkách Starého města, takže mohu svědomitě říci, že Praha je nejen krásná, ale také nesmírně romantická.


Ať už v Praze bydlíte, nebo jste naopak odjinud, můžete se tímto městem projít alespoň virtuálně. Zatímco jiná města – především v USA, ale též některá evropská, jako jsou Londýn nebo Paříž – můžete procházet díky službě Google StreetView, na Prahu se automobil osazený kamerami teprve chystá. Možná i proto vznikl velice povedený, podle mého názoru dokonce lepší projekt NORC.cz rumunské společnosti eXtreme Soft Group, který tento nedostatek vykrývá.


K virtuálním procházkám vystačíte s obyčejným webovým prohlížečem. Podmínkou je podpora technologie flash, kterou ale asi většina z vás má (funguje vám Youtube.com? Pokud ano, NORC vám bude fungovat také). Procházet se můžete nejen Prahou, ale také Brnem, Bratislavou, nebo Vídní a celou řadou dalších měst střední a východní Evropy. Proti konkurenci bych vyzdvihl především kvalitu fotografií a šíři pokrytí – kromě méně významných ulic na sídlištích jsem se podíval všude, kde mě napadlo. 


Základní ovládání je jednoduché – buď využijete přímo mapu (použít lze klasickou mapu, leteckou mapu, nebo kombinaci obou; jedná se o mapové podklady Google Maps), kde přesouváním ukazatele zvolíte polohu a kurzorovými klávesami se otáčíte do stran či nahoru a dolů, nebo zadáte do vyhledávacího pole konkrétní ulici a budete přesunuti na nejbližší vyfocené místo.

Základní rozhraní NORC

Pokud by vám nestačil zmenšený náhled fotografie, můžete kliknout na tlačítko v levém horním rohu, jež slouží k přepnutí do celoobrazovkového režimu. V tomto módu se i nadále můžete posouvat po mapě, která je situována v levém dolním rohu. K rozhlížení po okolí opět slouží kurzorové klávesy (tj. šipky), režim celé obrazovky pak ukončíte klávesou Escape. Snímky jsou nafoceny v panoramatickém pohledu, takže se můžete otáčet o 360 stupňů. Celkově mám dojem, že použitý systém ovládání je lepší, než u konkurenčního StreetView.

Sejdeme se pod koněm?

NORC prošel během uplynulých měsíců velkým vývojem a z ne zrovna funkční aplikace se proměnil ve stránku, díky které si můžete poměrně detailně prohlédnout nejrůznější zákoutí nejen centra města, ale i periferií, jako je například Jižní město. Překvapením pro mne bylo nafocení ne zrovna frekventovaných uliček staré chodovské zástavby, což je taková oáza klidu uprostřed rušného sídliště. Samozřejmě nic není úplně dokonalé (ani Google StreetView), takže některé ulice (zejména ty slepé na periferiích) auto NORCu nenavštívilo, jinde zase jednotlivé fotografie přesně nelícují. Chybí také fotografie z míst, kam se autem nelze dostat – například Staroměstské náměstí, nebo Můstek. K vytvoření obrázku o tom, jak to které místečko vypadá, je ale tento web zcela dostačující a jeho pokrytí více, než dobré.


Pokud vám tedy přítelkyně či manželka vyčítá, že s ní nikam nechodíte, otevřete jí webový prohlížeč na www.norc.cz a vydejte se na společný výlet městem :).

Kategorie: Z Internetu

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *