Dnes o tom, kdo vlastně může za stopnutí dodávek plynu, podivném vývoji cen na našich benzínkách, zprivatizované nemocnici, protekčním pacientovi Havlovi, povinné výbavě a dalších radostech v Banánistánu.




Něco tu smrdí, ale plyn to není



S velice zajímavým postřehem přišel Antonín Hubený na Britských listech. Ve svém článku vychází z faktu, že ačkoli severní cestou teče plyn z Ruska bez problémů, přes Ukrajinu tomu tak není. V médiích je přitom za viníka označováno právě Rusko. Sám k tomu říká: “pokud mají na něčem Rusové jen trochu viny, pokud se dá najít nějaký důvod k útoku, je proti nim bez okolků rozpoutána mediální kampaň.” Dále zmiňuje, že ačkoli vina za zastavené dodávky plynu leží takřka očividně na Ukrajině, média se k ní staví rezervovaným způsobem ve stylu “to budou přeci naši kamarádi v EU, ti nemohou být těmi špatnými.” Situaci sleduji poměrně pozorně a po prostudování celé řady materiálů jsem nabyl důvodný názor, že příčinou celého problému je skutečně Ukrajina. Stejně, jako pana Hubeného i mne překvapuje, jak se k ní staví nejen naše média a jak naopak vedou štvavou kampaň proti Rusku. Naprosto stejně jsme to vidět i v případě války v Gruzii.



Ano, na jednu stranu lezeme do zadku USA a po letech pod nadvládou Sovětského svazu ukazujeme směrem k východu vztyčené prostředníky. Když ale dojde na lámání chleba, ukazuje se, že si bez Ruska ani nezatopíme pod zadnicí.





Cena ropy ve světě klesá. Benzin v Česku zdražuje



Ostrava: Někteří pumpaři začali prudce zdražovat



Reakce českých čerpacích stanic na vývoj cen ropy je vždycky zajímavým ekonomickým jevem. Počítejte se mnou: ropa před časem na krátkou chviličku vyšplhala ze 40 USD za barel na 50 USD. S prodlevou, zdůvodněnou výrobním procesem a časem na transport, na tento krok zareagovaly benzínky a to zdražením o celé 2 Kč. Barel je cca. 150 litrů, dolar je, řekněme, 20 Kč. Původní cena ropy tedy byla 5,33 Kč/litr, pak stoupla na 6,66 Kč/litr, což dělá čistý nárůst 1,33 Kč. Zdražení o 2 Kč je přesto o 50% větší, než by muselo být! Mezitím ropa klesla až na rekordních 36 USD/barel (4,80 Kč/litr), přesto se ale ve zprávách mluví o tom, že motoristé nemají očekávat snižování cen. Potvrzuje se české pojetí neviditelné ruky trhu, kterou svého času propagoval Václav Klaus – totiž reakcí na zdražení vstupů je ještě větší zdražení výstupů. Pokud ale dojde ke snížení cen, nereaguje trh buď vůbec, nebo podstatně umírněněji, než při pohybu opačným směrem.



Jen tak pro zajímavost: v červenci se barel ropy prodával za 147 USD. Při tehdejším kursu vycházel litr na cca. 16,66 Kč – tedy prakticky o deset korun dráže, než dnes. Nevím, jak vy, ale pokles cen paliv o 10 Kč jsem u benzínek nezaznamenal.



PS: podezřele jednotné zdražení cen paliv na všech čerpacích stanicích chce prošetřit Úřad pro hospodářskou soutěž – to alespoň tvrdí Lidové noviny. Nedělám si plané naděje a tipuji, že vyšetřování skončí konstatováním, že se žádný kartel, ani podobná dohoda neprokázala. V případě opačného výsledku bych byl velice překvapený.





PP Hospitals musí vyklidit dačickou nemocnici



Vidíte to: exministr Julínek krmil své tupé ovečky tím, jak bude super zprivatizovat všechny nemocnice a že by se to mělo udělat co nejrychleji. Skoro jsem z něj měl pocit bazarníka z nejmenovaného autobazaru, který jedná stylem “honem, honem, nemáme čas, tady, tady a tady to podepište, přečíst si to můžete potom doma,” jak s privatizací spěchal. V Dačicích přitom mají ukázku, která se bude perfektně hodit kritikovi privatizací Davidu Rathovi. Městskou nemocnici provozovala soukromá firma. Tu, pochopitelně jako každou soukromou firmu, zajímal ekonomický zisk. Nějaké pitomé zdraví lidu bylo až na druhém, ne-li ještě horším místě. Díky tomu došlo k uzavření některých oddělení a omezení provozu ambulancí, včetně akutní péče, které se nerentovaly tak, jak by si soukromý vlastník přál. V tomto případě se naštěstí městu povedlo soudně vymoci nemocnici zpět a podle všeho nad ní získá kontrolu.



Až tedy bude “ten holohlavý chlapec” zase lhát o tom, jak privatizace všeho spasí celé zdravotnictví, vzpomeňte si na tento případ a uvidíte, jaká je realita.





Občan a pacient Havel



Podobně, jako Mishak z Aktovky-X, sleduji aktuální dění kolem exprezidenta Václava Havla. Původně jsem si tuto myšlenku připouštěl jen pro sebe, ale když už to Mishak vytáhl na světlo, zeptám se i já: opravdu by každému občanovi této země dostalo stejné péče, jako Václavu Havlovi? Kdyby mi nebylo dobře, sjedou se kapacity z celé Prahy a budou přemýšlet, co se mnou udělat? Skutečně odvolají lékaře z dovolených, když to budu potřebovat? Dovolím si citovat Miruna, který v reakci pod článkem napsal velice výstižný komentář: “Mishaku, ber to takhle: kvůli občanovi se sešel tým lékařů a tým novinářů. Když jsi byl nemocen ty, tak nepřišel ani doktor, ani novináři. Ale když vezmeš tebe + občana a nadstandardní zájem + obvyklý nezájem, a vydělíš to dvěma, v průměru jste oba dostali standardní péči a zájem médií.”





Řidičům se rozšíří povinná výbava vozu



LN: Každý řidič bude muset mít tužku



Ministerstvo dopravy se pod vedením (díkybohu ex-) ministra Řebíčka stalo svéráznou ikonou naší vlády. Kromě všelijakých zakázek “z kamarádství,” za kterými stál Topolánkův kamarád Řebíček (proč mě nepřekvapuje, že premiérovi kamarádi nevypadají příliš chytře? :)) ), přišlo také s celou řadou kontroverzních rozhodnutí. Zatím poslední návrh na změnu povinné výbavy přišel částečně s rozumnými nápady, částečně ale také s vyslovenými hovadinami. Za rozumné lze považovat zrušení povinnosti vozit sebou rezervu a žárovky. V době mobilních telefonů již není rezerva věcí přežití, protože stačí zavolat asistenční službu, nebo známého, který pomůže. Žárovky na většině dnešních aut sami nevyměníte, ostatně mnohdy to výrobci vysloveně nedoporučují. V době xenonů by vožení žárovky v kufru znamenalo i nemalý finanční výdaj. Pochválit lze i přidání reflexní vesty do povinné výbavy – v některých zemích (Litva, Rakousko) je tato povinná již dlouho, včetně toho, že musí být uvnitř vozidla, aby si ji řidič mohl obléci před opuštěním auta. Sami takto vestu vozíme, ač nám to zákon nepřikazuje. Kuriozitou je ale požadavek na povinné vybavení tužkou a měřícím pásmem. Ministerstvo to ve svém návrhu zdůvodňuje tím, že díky změně zákona má policie vyjíždět jen ke škodám nad 100 tisíc a do této částky si mají řidiči nehodu zadokumentovat sami na předepsaný formulář. Dobře, budeme vozit tužku. Už teď se těším na to, jak to policisté budou kontrolovat a budou dělat celostátní buzerakce typu Kryštof, pojmenované například “Ostrá tužka.” Kdo nebude mít dobře ořezanou tužku, nebo nebude mít sebou ořezávátko, měl by dostat pokutu a nejlépe ještě nějaké ty bodíky navíc! Ták a máte to! :))



Napadá mě, že by ještě v povinné výbavě neměla chybět rakev. Když někoho sejmu na přechodu, abych ho mohl dát rovnou do penálu, aby se na něj chudáci přetížení policajti nemuseli dívat a mohli ho rovnou naložit své smluvní přepravní pohřební službě.



Čtenáři v diskuzi pod článkem dále navrhovali, aby byly do povinné výbavy zahrnuty barevné fixy, rýsovací prkno o rozměrech 1×1,5 metru, pravítko, kružítko, úhloměr, termoska s pitím, role toaletního papíru, nebo hned deset tužek, protože co kdyby jedna, druhá, třetí… …i devátá dopsala, nebo se zlomila tuha. Nakonec by do povinné výbavy mohl přibýt přívěs, kde to všechno budeme vozit.





Zúžení Legerovy ulice bude možná velký omyl



V říjnu loňského roku jsem na téma zúžení Legerovy ulice v Praze psal, že “Zajímalo by mne, jak Magistrát dospěl k tomu, že auta poposkakující v koloně budou méně hlučná a smradlavá. Inu, logické myšlení patrně úředníkům moc nejde.” Uplynulo čtvrt roku a v Deníku jsem se dočetl že “Někteří odborníci varují, že uzavření jednoho pruhu dopravě jen uškodí a obyvatelé ulice se lepšího ovzduší a méně hluku stejně nedočkají. “ Vidíte, ani nemusím být odborník :). To, na co v Praze přišli v lednu, jste si na našem blogu mohli přečíst už v říjnu :))





Značky nasadit! A zase sundat!



Značka “Povinní zimní výbava” je sice na D1čce průkazně zcela k ničemu – ostatně jen tento týden se tam staly tři větší nehody, jejichž příčinou nebyly pneumatiky, ale obyčejná lidská hloupost (poslední z nehod viz zde ). Přesto se její osazení nijak veřejně nezpochybňuje. Prostě co navrhlo ministerstvo dopravy, to je dobře, áno.



Další ukázkou lidské hlouposti je počínání kraje Vysočina, který se chová, jako by byl samostatným státem ve státě. Protože celkem logicky začali řidiči, kteří nepřezuli na zimní pneu, objíždět dálnici po okreskách, zvýšil se provoz na paralelních komunikacích. Tomu chtěla Vysočina předejít instalací dalších značek “Povinná zimní výbava,” se kterou začala koncem minulého týdne. Jak je obvyklé při podobných akcích, jaksi se pozapomnělo na legislativu, konkrétně na vyjádření obcí, takže se značky po jejich osazení zase sundavaly. Kocourkov? Ne, to je v tomhle státě normální!



A co na to ministerstvo? To se jen nechalo slyšet “ať si tam dají, co chtějí.” Docela bych si přál, aby na Vysočinu vozily jídlo, výrobní materiál a suroviny jen kamiony s letními pneumatikami. Díky politice kraje by zůstaly stát před značkou, v regionu by nebylo co jíst, nebylo by z čeho vyrábět a obyvatelé by si konečně uvědomili, jaké politiky mají ve vedení kraje.





Policistky dostaly za “dárky” od cizinců podmínky a pokuty



Další věc, kterou jsem v Týdnovinách předpověděl se skoro dvouměsíčním předstihem – alespoň vidíte, jak vizionářské čtivo ty Týdnoviny jsou :-D. Koncem listopadu jsem psal o policistkách  z karlovarské cizinecké policie. Ty za rychlejší vyřizování žádostí inkasovaly od občanů “drobné dárky” – například kávičku či nějaké ty flaštičky. Holky nebyly žádné troškařky, takže je skrytá kamera natočila, jak přebírají od místního rákosníka proviant v krabicích. Tehdy jsem napsal: “Normální občan by si převzetí úplatku asi pěkně odskákal, ale protože dámy patří k vyvoleným, zkuste si tipnout, jaký trest za to dostanou. Bude to zase podmínečka?” Uplynuly skoro dva měsíce a máme tu odpověď: ano, bude to podmínečka. Ačkoli státní zástupkyně navrhovala roční nepodmíněný trest, holky jedny šikovné dostaly podmínky a pokutu. Ne, neděste se, na buben tyhle korupčnice nepřijdou – ačkoli se u soudu hovořilo o úplatcích ve výši 10, 15, 20 a 90 tisíc Kč, plus dalších, které se nepodařilo prokázat (což je fakt zvláštní, když to vyšetřovala policie :)) ), zaplatí pokutu 150 tisíc Kč, takže ve finále snad zůstanou v plusu. Překvapuje to ještě někoho?





Kocáb ministrem? To snad raději Hurvínek prezidentem.



Velmi dobře napsal svůj názor na návrh Zelených, že by se Michael Kocáb měl stát ministrem, Michal Malý. Zmiňuje v něm nejen Kocábovu minulost a jeho spojení s firmou, která okradla lidi o miliony korun, ale také jeho “doporučujícícho” Václava Havla, včetně jeho minulosti. Nelze, než souhlasit s názorem, že angažování hudebníka je podepřeno pouze snahou udržet stranu Zelených nad hranicí volitelnosti a tím pádem i u dobře placených koryt. Doufejme, že voliči nebudou tupé ovce a vzpomenou si před volbami, za co vlastně mohou Kocábovi, ale i celé straně “poděkovat.” V lepším případě totiž musí dojít k závěru, že za nic.





Gesto v době krize: Slovinský prezident si sám snížil plat



Tohle se u nás, vážení občané, nikdy nestane! Proč? Protože slovinský prezident je očividně charakter, což se u nás mezi politiky opravdu nevidí a nenosí. Moc dobře si pamatuji, jak si poslanci v rámci jakéhosi balíčku “omylem” zvýšili platy a následně slíbili, že si je vrátí na původní úroveň. Následně buď nebyl čas, nebo to měl být “dlouhodobější proces” a výsledek je ten, že ke zpětnému snížení platu nikdy nedošlo. Inu politická nenažranost je v naší zemi prioritou – krize nekrize. Řečem, že ten či onen člověk se chce dostat do Parlamentu/Senátu/vlády proto, aby mohl dělat něco pro své voliče, už nejspíš věří jen ti největší naivkové.



PS: Zcela opačným směrem, ač hospodářské krizi čelí celá Evropa, jde Evropský parlament. Ten se rozhodl zvednout platy europoslanců v přepočtu na 190 000 Kč. Očividně šetřit se musí jen někde.





Ať žije David Černý!



Umělci Davidu Černému se povedl husarský kousek: na základě vládní zakázky dodal dílo, které nyní visí v budově Rady EU v Bruselu. Plastika má symbolizovat některá dogmata, která přežívají v myšlení jednotlivých zemí Unie. Původní zadání bylo koncipováno tak, že každou zemi vyobrazí umělec z té země pocházející, což mělo zajistit patřičnou míru nadhledu. Černý se po týdnu vykašlal na to, aby sháněl umělce například z Kypru a vyrobil celé dílo sám. Jména jednotlivých autorů si vycucal z prstu, na což nikdo z naší vlády nepřišel a plastiku poslali do Bruselu. Teprve po její instalaci se začaly ozývat hlasy, že cosi není v pořádku – přinejmenším taková maličkost, jako že jmenovaní umělci vůbec neexistují. Na jednu stranu lze situaci vnímat jako pěknou mezinárodní ostudu, což ostatně komentovala i francouzská média, která se nerozpakovala napsat, že našim vládním představitelům chybí inteligence. Na stranu druhou se Černému podařilo představit Česko takové, jaké je – totiž jako zemi vtipálků, provokatérů a Švejků. Ačkoli původně znělo heslo “Evropě to osladíme” jako plácnutí do vody, David Černý ho dokonale naplnil. Inu co, alespoň je legrace a Česko se dostalo do pozornosti médií.




Starosta navštívil letošní první miminko obvodu


Na téhle zprávě mě pobavila jedna věc – první novorozenec z Ostravy-Jihu se jmenoval Nguyen Tuan Tu. Ano, to je takové celkem typické ostravské jméno 😀

Kategorie: Týdnoviny

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *