Chtěli byste sledovat několik set satelitních stanic a nechcete, nebo nemůžete na dům montovat parabolu a zapojovat přijímač? Pusťte si televizi přímo na svém počítači a máte to zadarmo!



Na řece Hudson v New Yorku právě nouzově přistál Airbus A320 se 155 lidmi na palubě. Všechny významné zpravodajské televize přenášely záchranu cestujících přímým přenosem, samozřejmě kromě těch českých, které nerušeně pokračovaly ve svém programu. Hledal jsem tedy “live stream” CNN a nakonec jsem našel něco mnohem užitečnějšího.


Ikona programu Livestation

Livestation se představuje



Livestation je program, díky kterému můžete sledovat více než tři tisíce televizních a rozhlasových kanálů z celého světa. Nemusíte tak pracně hledat stránky s internetovým vysíláním – vše máte po ruce v jednom okně. Kromě internetových streamů má produkující firma smlouvy s některými významnými televizemi, jejichž vysílání přenáší ve vysoké kvalitě.



Jedná se o tzv. P2P TV, tedy o podobný princip, na jakém fungují například torrenty. Váš počítač se tak zapojí do sítě, díky které může přijímat televizní vysílání, ale také se bude podílet na jeho dalším šíření.


Nabídka programů



Výběr je opravdu široký – z těch významnějších stanic jmenujme například France24, Al Jazeera, Bloomberg, C-SPAN, Deutsche Welle, Euronews, Russia Today, BBC World News, ITN a CNN. Příjem se řídí IP adresou počítače, takže některé programy u nás díky omezením ze strany televizních stanic “nechytíte.” Z českých televizí se můžete těšit na zpravodajské ČT24, Z1 a hudební Óčko, ze Slovenska je k dispozici TA3 nebo Music Box. Lahůdkou je pak například přímý přenos z Poslanecké sněmovny našeho Parlamentu.



Výhodou programu Livestation je jeho multiplatformost, takže ho můžete využívat jak pod Windows, tak i pod Linuxem, nebo Mac OS. Součástí je také jednoduchý chat, jehož prostřednictvím lze komunikovat s ostatními uživateli, sledujícími daný kanál (co jsem ale zkoušel, většinou v místnosti nikdo nebyl).


Instalace



Na stránce pro stažení si vyberete verzi pro svůj operační systém – my jsme testovali variantu pro Windows, jejíž instalační balíček má necelých 16 MB. Instalační proces sice probíhá v angličtině, nicméně zvládnout by jej měli i méně pokročilí uživatelé. Nejprve potvrdíte licenční ujednání, následně zvolíte, zda chcete vytvořit ikonu na ploše a spustit aplikaci po skončení instalace. Kromě toho si lze vybrat i cestu, kam bude Livestation nainstalován. Celá instalace netrvá déle, než jednu minutu.


Jdeme se dívat na televizi



Okno programu se skládá ze tří hlavních částí. Zcela nahoře najdeme menu, jehož nabídka je ale poměrně chudá a v podstatě jediné, co v něm můžete potřebovat, je volba Options-Preferences, kde si lze nastavit některé vlastnosti aplikace.

Okno aplikace Livestation


Dominantní je celkem logicky okno, kde se přehrává obraz právě zvolené televize. Toto okno je interaktivní, takže po najetí myší nabídne některé další funkce, jako například nastavení hlasitosti, vypnutí/zapnutí zvuku, maximalizaci, minimalizaci, nebo tzv. “carousel,” umožňující výběr programu v efektně provedeném menu, připomínajícím kolotoč. Nabídka je dostupná i v celoobrazovkém režimu.

Livestation v celoobrazovkovém režimu s carouselem


V dolní části pak najdete pět panelů, mezi kterými můžete přepínat záložkami. Na záložce My Channels naleznete vaše oblíbené programy. Ty lze spouštět buď dvojitým kliknutím, nebo volbou Play. Protože v úvodní nabídce najdete i kanály, které vás nejspíše nezaujmou, jistě využijete volbu Remove, kterou lze program z tohoto seznamu vyjmout. Programy z My Channels se pak také zobrazují v již zmíněném “carouselu.” Pro snadnější orientaci je vedle názvu zobrazen buď náhled toho, co se právě vysílá, nebo logo dané stanice.



Zpočátku bude nejužitečnější záložka Search, díky které můžete vyhledávat televize a rádia. Kromě názvu stanice lze použít i klíčová slova, takže například při hledání českých stanic stačí zadat czech a uvidíte nabídku těch stanic, které jsou právě k dispozici. Nutno podotknout, že ne všechny stanice, které najdete, budou fungovat, s čímž je nutné počítat. Celkově vzato, co jsem tak zkoušel, funguje bez problémů zhruba polovina. Daný program si můžete pustit podobným způsobem, jako na záložce My Channels, případně si jej přes volbu Add můžete přidat do seznamu svých oblíbených.



Na záložce What is hot najdete seznam doporučených kanálů, poslední záložka Chat pak slouží ke komunikaci mezi uživateli. Komunikovat mohou vždy ti, kteří sledují stejný kanál. Jak jsem ale uvedl výše – zábavu na dlouhé zimní večery tu nenajdete.



Drobnou nevýhodou je fakt, že Livestation neumožňuje ukládání, takže svůj oblíbený pořad si v něm, bohužel, nenahrajete.


Co dodat?



Sám s programem pracuji přesně týden a nemohu si ho vynachválit. Protože mě zajímá především zpravodajství, dokonale mi nahradil satelit, který doma nemáme :). Bohužel je nutné počítat s tím, že některé věci nefungují úplně na 100% (například klávesové zkratky) i s tím, že ne všechny z propagovaných 3600 stanic opravdu budou fungovat. Nabídka těch fungujících je ale dostatečně široká, takže na své si přijde patrně každý. Sledování ČT24 je ale opravdovým zážitkem, neboť kvalita téměř odpovídá klasické televizi.


Informace o Livestation


Testovaná verze: 2.5.0
Stránky výrobce: www.livestation.com
Velikost souboru: 15,9 MB (verze pro Windows)
Minimální požadavky pro PC s Windows: XP nebo Vista, procesor 1 GHz nebo rychlejší, alespoň 256 MB RAM
Licence: freeware
Podporované operační systémy:  Windows XP, Windows Vista, Linux a MacOS
Stránka pro stažení: http://www.livestation.com/downloads?tracker=main_menu

Kategorie: Počítače

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *