Miloš Zeman na návštěvě VŠBVe čtvrtek 15.1. proběhlo v sále kina Vesmír pod záštitou Vysoké školy Báňské a občanského sdružení Přátelé Miloše Zemana setkání s patrně nejpopulárnějším českým důchodcem. Přinášíme vám výtah těch nejzajímavějších témat, otázek a odpovědí, které zazněly.



Podle Visnery vypadal Zeman pohodově, reagoval bystře a pohotově a nepůsobil tak sešle, jako v televizi. Díky tomu, že bylo více prostoru, než bývá v médiích, bylo i více vtípků a divácky vděčných bonmotů. Na akademické půdě VŠB patrně platí prohibice, takže se Zeman vzdal svého oblíbeného vína a pil minerálku, což mu zcela jistě neudělalo radost :).



Zeman zahájil vysvětlením, proč bude mluvit v sedě a ne od pultíku – použil k tomu citát: “Lepší sedět, než stát a lepší ležet, než sedět.”


Zemanův návrh volebního systému



Úvodních dvacet minut věnoval svým návrhům na změnu volebního systému. Ty v bodech obnášejí:



  • rozdělení republiky do více krajů (ze současných 14 například na 35).

  • méně zastupitelů v jednotlivých krajích (místo současných 50 snížit například na 15).

  • nutnost menšího procenta preferenčních hlasů (snížit na 3%).

  • panašování, tj. možnost volby jednotlivých kandidátů napříč všemi stranami (tedy ne nutnost volby jediné strany).



Smyslem těchto opatření by mělo být, aby se do zastupitelstev dostali schopní lidé a ne šedé myši, které na čela kandidátek v současnosti nasazují stranické sekretariáty. Od politika, dle svých slov, očekává inteligenci a charakter (konkrétně zmínil dodržování volebních slibů). Dříve do těchto představ zařazoval i pracovitost, ale tu vyřadil, protože pracovitý blbec je obvykle horší, než líný.



Tím, že by se zmenšily kraje, by politici měli větší šanci navštívit všechny obce a představit se voličům (“Mohli by přijet autobusem, vlakem, nebo přiletět vrtulníkem, podle toho, zda patří k levici, nebo pravici,” řekl doslova). Právě to, že lidé neznají kandidáty (dle Zemanova názoru zná průměrný volič maximálně dva až tři lidi z kandidátek), je jedním z problémů stávajícího systému.


Zeman a média



Pak už se dostali ke slovu studenti a jejich otázky. Patrně nejkurióznější dotaz položil hoch, který se zeptal, na jaké televizi si Miloš Zeman předčítá svůj oblíbený a často zmiňovaný teletext. Důchodce z Vysočiny přívětivě odvětil, že vlastní televizi s úhlopříčkou 51 cm (značku ani typ ale neuvedl 🙂 ).



Jak je známo, Zeman nečte žádné noviny, ale kdyby nějaké číst musel, vybral by si prý internetové Britské listy (chválíme výběr).



Samozřejmě zazněla i otázka, proč se tak zásadně vyhýbá čtení tištěných periodik. Zeman jako příklad uvedl, jak se minulý týden v Mladé frontě DNES dočetl, že seděl v Národním divadle na akci k příležitosti českého předsednictví EU. Článek mu přinesl přečíst kamarád, se kterým ten večer debatoval ve svém sídle na Vysočině.


Zeman a politika



Přišly i otázky na to, co pro Zemana znamená politika, jak se do ní dostal a proč odešel. Politika je podle expremiéra řemeslo, jako každé jiné – člověk se ho musí naučit. Nechápe, proč se do politiky hrnou například zpěváci. Nezná politika, který by soutěžil o Slavíka a nerozumí tomu, proč zpěváci soutěží o politické mandáty. Jako jedinou výjimku uvedl nejmenovanou političku, která podle něj zpívat umí.



Do politiky se dostal tak, že byl do ní vtažen a odešel, protože byl unaven, potřeboval si odpočinout a politik by podle něj měl odcházet do důchodu dříve, podobně jako kaskadéři, stíhací piloti a baletky, protože jde o náročnou práci. Přitom označil některé politiky za primabaleríny. Kromě toho chtěl odejít na vrcholu kariéry, což se mu, jak se domnívá, podařilo.



Klasicky zdůraznil, že se nevrací do politiky, jak někdy novináři spekulují. Byl by rád, kdyby na Vysočině “upadl v zapomnění,” nicméně novináři po něm soustavně chtějí nějaká vyjádření.


Miloš Zeman chválící, kárající



Současnou ČSSD by pochválil za politiku proti poplatkům a pokáral za zablokování misí v Afganistánu. ODS by pochválil za odvolání Kuchtové a Julínka a pokáral za všechno ostatní. Za vlastní dvě velké chyby považuje prosazování Grosse a Špidly. Nyní by si již “korunního prince” nevybíral.


Zeman a ČSSD



ČSSD by doporučil profilovat se v politickém spektru doleva, protože střed je dle jeho mínění propadlištěm. Řekl, že se současná ČSSD snaží orientovat na střed, aby se mohla snadněji vzdát svého programu. Ideální by podle něj byly dvě politické strany – pravicová a levicová. Zelené by rád viděl na levé straně politického spektra, jak je tomu v zahraničí.


Zeman a Evropská Unie



Se zavedením eura souhlasí jednak proto, že jako měna bude silnější (jako příklad uvedl islandskou korunu, která je sice samostatná, ale klesla o 70%) a méně ovlivnitelná spekulanty. Odsuzuje politiku ČNB a tvrdí, že se brání euru, protože po jeho přijetí ztratí svou pozici a doslova se z ní stane naprosto zbytečná instituce, jejíž roli převezme Evropská centrální banka.



S Lisabonskou smlouvou souhlasí, má podle něj svá pro i proti, ale sečte-li to, tak klady převažují. Protože podporuje přímou volbu, nechal by o ní rozhodovat v referendu a sám by hlasoval pro.


Zeman a předsednictví EU



V první řadě na dotaz ohledně našeho předsednictví EU ocenil Topolánkovu misi kvůli dodávkám plynu. Naopak Schwarzebergovu misi v Izraelsko-Palestinském konfliktu označil za zbytečnou, neboť se jedná o dlouhodobý spor, táhnoucí se od roku 1948. Stejně zhodnotil i snahu francouzského prezidenta Sarkozyho.


Zeman a Izralsko-Palestinský konflikt



Proti Izraelskému bombardování není, neboť to byl Hamás, kdo ukončil příměří a soustavně ostřeloval Izrael. Izrael je podle něj pouze v protiútoku. Palestince označil za chudáky, protože celý arabský svět řeší svoje problémy skrze izraelský konflikt.


Zeman a korupce



Miloš Zeman také odpovídal na otázku, proč nedopadla akce “čisté ruce” a zda by se něco mohlo změnit. Je si vědom, že za jeho vlády nedopadla tak, jak si představovali a to především díky korupci, přesto by ji ale, byla-li by příležitost, udělal znovu. Základním problémem bylo, že člověk, který ukradne půl miliardy, může podle něj dát dvacetimilionový úplatek soudci a státnímu zástupci. Soudce je ze zákona neodvolatelný a svůj rozsudek nemusí obhajovat, protože justice je nezávislá. Jako zásadní v boji proti korupci vidí daňová přiznání, podle kterých by se daly snadno porovnat příjmy a majetky politiků. ODS se ale zavedení daňových přiznání vždy intenzivně bránila.


Zeman a hospodářská krize



Zeman nejprve poopravil tázající která se ptala na finanční krizi – ta u nás podle něj není, protože se týká jen bankovního sektoru a české banky byly očištěny před privatizací. Hospodářskou krizi by řešil státními zakázkami investičního typu pro malé firmy na budování infrastruktury, jako konkrétní příklad uvedl silnice, opravy kulturních památek, čističky vod a další.


Zeman a uznání Kosova



Na dotaz, který položila Visnery, jaký je jeho názor na uznání Kosova, odpověděl, že s uznáním nesouhlasí, protože jde o teroristy, podporované narkomafií.


Zeman a globální oteplování



Na otázku, co si Zeman myslí o globálním oteplování, odpověděl, že se jedná o přirozený cyklus střídání teplejších a chladnějších období a lidská činnost, jako taková, na něj nemá zásadní vliv. Jako příklad uvedl Grónsko, jehož anglický název Greenland v českém překladu znamená “zelená země.” V Grónsku se před několika tisíciletími pásl dobytek na rozsáhlých pastvinách, nyní je ostrov pokryt ledem. Ani tehdy nebyla tato změna klimatu ovlivněna působením lidí.


Zemanovo poselství na závěr



Každý člověk za sebou musí něco zanechat, aby, když zestárne, neměl při pohledu zpět důvod ke smutku ze sebe sama.

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *