Na Britských listech a SPLATu se objevily články, nazvané Protest proti zdražování elektřiny. Osobně se míním k této akci připojit a doufám, že k tomu přesvědčím i naše čtenáře.


Myšlenka protestu, alespoň tak, jak je prezentována v uvedených médiích, je pojata poněkud nešťastně v typickém českém stylu “manažeři si žijí v blahobytu a my, chudí, jim to musíme platit.” S tímto se v žádném případě neztotožňuji a to jednak proto, že nezávidím a dále proto, že manažerské extra-vysoké platy v energetických společnostech nejsou zásadním motivem zdražování.


Protest proti nehorázně rostoucím cenám elektrické energie chci podpořit z jiných důvodů – především proto, že z nás ČEZ, E.ON a další energetické společnosti, mající praktický monopol na trhu, dělají blbce. Ačkoli ceny prakticky všech vstupů díky hospodářské krizi a s ní spojené snižující se poptávce klesají, ČEZ se rozhodl pro výrazné zdražení o deset procent. Argumenty, odpodstatňující takový krok, ovšem nemá – tedy kromě tvrzení, že elektřinu na příští rok nakoupili už dříve, když ještě byla drahá. Od koho ji nakoupili, ptám se, když provozovatelem elektráren je právě ČEZ? Jak je možné, že v roce 2007 nenakoupili také s takovým předstihem, abychom letos měli nižší ceny?


Nezapomínejme ani na fakt, který jsem na našem blogu opakovaně zmínil: totiž že ČEZ vyrábí elektřinu v elektrárnách, jež byly postaveny za socialismu z daní nás všech (resp. z daní našich rodičů a prarodičů) a ze zisků státních podniků (tedy opět z peněz nás všech). Dá se říci, že ČEZ dostal elektrárny darem a dnes na nich krásně rýžuje miliardy.


Plánované zvýšení cen naprosto nerespektuje křivku nabídky a poptávky – zatímco poptávka klesá, ČEZ zdražuje. To bude mít dalekosáhlé následky nejen na naše účty za bydlení, ale prakticky na všechno, co potřebujeme k životu, včetně potravin, neboť i k jejich výrobě je elektrická energie nezbytností. Zdražení by přicházelo v úvahu v okamžiku, kdy by se energetické společnosti ocitly v hospodářsky nepříznivé situaci, což ale není případ ČEZu, který letos vykáže zisk minimálně 50 miliard!


Stát, ač je skrze  Fond národního majetku zakladatelem a zhruba dvoutřeninovým vlastníkem, neudělá proti plánovanému zdražení nic. Nezbývá, než pokusit se vyjádřit svůj nesouhlas jinou cestou – formou protestu. Pokud tedy nesouhlasíte s chystaným nárůstem cen, vypněte tuto neděli (tj. 21.12.) od 18:00 do 18:30 všechny elektrické spotřebiče (samozřejmě s výjimkou ledniček a podobných), zhasněte světla a udělejte si předvánoční “černou půlhodinku.”


Je skoro jisté, že ČEZ na jakoukoli formu protestu nezareaguje – peníze jsou přeci až na prvním místě a u společnosti tohoto typu mohou na něco, jako “spokojenost zákazníků,” z výšky kašlat. Přesto si ale myslím, že je dobré podpořit tuto akci, byť bude mít spíše symbolický charakter. Nevěřte zprávám, které se vyrojily při posledním podobném protestu v médiích, kde se říkalo, že ČEZ nemusí takový výkyv ustát, v extrémních případech se objevovaly až apokalyptické vize, odkazující na výpadky proudu v USA a Kanadě. To se nestane. Na grafech odběru uvidí ČEZ v nejlepším případě malou vlnku. Jako formu, jak dát najevo nesouhlas, ale tento nápad vítám.


Tak nezapomeňte: v neděli od 18:00 do 18:30 – ZHASÍNÁME!

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *