Pět let jsem jezdil ob-týden vlakem na trase Praha-Studénka a zpět. Krom své nastávající, která byla “účelem” těchto cest, jsem se během trasy těšil na dvě pěkná místa: cihlový kostel v Zábřehu na Moravě a romantické nádraží v Ústí nad Orlicí. Toto nádražíčko, zasazené do překrásné krajiny, zapůsobí na cestující svým svébytným vzhledem, kterým se odlišuje od všech starších i nových monotematických budov. Zajímavostí je také fakt, že samotná budova je umístěná mezi kolejemi (viz letecké foto) a dostat se k ní lze pouze přes železniční přejezd, nebo komunikací z města, vedoucí mezi kolejemi koridoru a větví odbočující na Letohrad.


Ústecko-orlickému rodákovi Martinu J. Kadrmanovi není osud této stavby lhostejný a snaží se bojovat za zachování nádraží v jeho původní podobě. Prvním pokusem bylo zařazení budovy mezi památky. Pro se vyslovily instituce jako Krajský úřad Pardubického kraje, Městský úřad v Ústí nad Orlicí, Národní památkový ústav v Pardubicích i ústřední pracoviště a Výzkumné centrum průmyslového dědictví při ČVUT. Bohužel – ministerstvo kultury v čele s ministrem Jehličkou po intervenci ze strany Český drah a SŽDC návrh na zařazení stavby mezi památky zamítlo.


Na místě stávající budovy, která má nezpochybnitelnou estetickou hodnotu, by měly vést koleje koridorové tratě. Nové nádraží má být situováno stranou a podle vizualizací by se mělo jednat o standardní, sterilně působící budovu v současném stylu nádražních staveb. Pokud se návrh podaří zrealizovat, Ústí nad Orlicí přijde o jednu z nejhezčích nádražních budov v republice. Jistě ne náhodou se tato stavba dostala do úzkého výběru deseti staveb v soutěži o nejkrásnější nádraží v ČR.


Milí čtenáři, nejen z řad “mašinkářů” a dalších příznivců železnice, není vám osud ústeckého nádraží lhostejný? Udělejte alespoň minimum, které vám zabere maximálně minutu vašeho času – podepište petici, kterou vyjádříte svůj nesouhlas s likvidací této stavby. Možná se to podaří a tento skvost naší železnice zůstane zachován. Předem děkuji všem, kteří podepíšou!

Kategorie: Aktuálně

0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *