Minulý pátek jsem odpoledne domů přivezl všechny komponenty na můj nový počítač a pustil se do stavby. Zajímá-li vás, jaké součástky jsem zvolil, proč, čím vynikají a čím mě zklamaly, račte pokračovat ve čtení.



Předem se omlouvám za kvalitu fotografií – jednak se mi chvěly ruce radostí, druhak nebylo moc světla a N95ka není zrovna profi foťák 🙂


Ještě nevybalené komponenty mého počítače



Na prvním obrázku vidíte celou sestavu tak, jak jsem ji donesl domů. Ze přední řady zleva:




  • grafická karta ATI Sapphire Radeon HD4870 512 MB (ideální poměr cena/výkon)


  • procesor Intel Core 2 Quad Q9300 (u Softcomů měli v akci – to by byl hřích nevzít!)


  • paměť Kingston  KVR1333D3N9/1G – 1333 MHz, 1 GB (druhý gigabajtík přijde snad tento týden – paměti DDR3 na taktu 1333 MHz jsou aktuálně těžko sehnatelné)


  • DVD vypalovačka ASUS DRW-2014L1T (samozřejmě v provedení SATA, vybral jsem ji proto, že vyhrála nějaké testy a má lightscribe 🙂 ).


  • základní deska Gigabyte EP45C-DS3R (patří údajně do série kvalitních desek, nicméně je to můj první Gigabyte)


  • Zdroj Thermaltake TR2 RX W0136 (jednak kvůli značce a také kvůli cable managementu… …ačkoli z pěti možných kabelů jsem využil čtyři).


  • skříň Collermaster Elite 332 (tohle byla láska na první pohled, když jsem ji viděl u kolegy…. Perforované čelo, jednoduchá montáž úplně všeho, počínaje záslepkami, disky a konče kartami)


Skříň Collermaster Elite 332



Pohled na čerstvě rozbalenou skříň. Vpředu jsou dva konektory USB, vstup pro mikrofon a sluchátka a jeden konektor firewire. Bohužel na tomto záběru není příliš dobře vidět, jak je skříň perforována. Pokud by stála proti oknu, nebo jinému zdroji světla, bylo by vidět skrze ni. Oceňuji výborné řemeslné zpracování – dokonce i uvnitř skříně jsem hledal ostré hrany, leč nenašel jsem. Vše je správně zaoblené, případně zkosené.


Příslušenství k základní desce



Gigabyte mě překvapili všemožným přídavným vybavením, které k desce přibalili. Když jsem kamarádovi nedávno skládal počítač s deskou ASUS, zamrzelo mě, že v krabici nebyl například ani jeden SATA kabel. To byl, kromě ne zrovna pozitivních zpráv o kvalitě ASUSů z poslední doby, jeden z důvodů, proč jsem po několika letech věrnosti (a s P4P 800SE i spokojenosti) opustil tohoto výrobce. U EP45C-DS3R bylo kabelů, šroubků a dalšího vybavení opravdu nepřeberně – například 6 (!!!) SATA kabelů, jeden ATA, jeden FDD, další propriety vyjmenovávat nebudu, ale bylo jich hodně. S touto deskou prostě nemusíte při nákupu přemýšlet nad každým kabelem, který byste hypoteticky mohli potřebovat – vše je totiž v krabici :).


Základní deska EP45C-DS3R



Tady již máme rozbalený základ celého stroje – základní desku. Jak můžete vidět, disponuje dvěma klasickými PCI sloty, třemi sloty PCI-E, jedním PCI-Express 8x a jedním PCI-Express 16x. Deska podporuje jak starší paměti DDR2 (pro ně jsou k dispozici 2+2 banky), tak i nové DDR3 (1+1 bank). Na zadní straně najdete 8 (!!) USB portů, dopředu můžete vyvést další dva. Pro disky je k dispozici šest portů SATA, které lze díky adaptéru vyvést na zadní stranu skříně a použít pro připojení externích SATA disků, včetně případného přídavného napájení přímo z PC.


Základní deska už je na svém místě :)



Následovalo zamontování základní desky do skříně. Zde jsem nečekal žádné překvapení – stačilo nasadit plíšek na zadní konektory a správně namontovat devět úchytů, na něž se deska připevňuje. Pak jen devět šroubků (levý dolní se nemontoval úplně snadno) a deska byla na svém místě. Všimněte si uchycení CD/DVD a HDD mechanik. Jednodušší už to být nemůže: otočíte kolečkem o 90 stupňů (u 3,5″ mechanik musíte demontovat druhou bočnici a provést totéž i na druhé straně), vyndáte úchyt, zabudujete mechaniku, nandáte mechanismus zpět, otočíte kolečkem a máte vymalováno 🙂


Balení zdroje Thermaltake TR2 RX W0136



Nutno uznat, že jedním z největších překvapení byl zdroj. Rozdíl oproti “OEM” verzím, které dostanete za pár stovek “nasypané v sáčku,” byl patrný už po otevření krabice – uvnitř čekal v bublinkaté fólii jak samotný zdroj, tak v jedné krabičce napájecí kabel a šroubky a ve druhé kabely pro rozvod ve skříni. Samozřejmě nechyběl ani návod. Toto se u Thermaltake povedlo!


Detail ventilátoru zdroje



Dominantou zdroje je 14cm větrák, umístěný na jeho spodní části, který odvádí teplo od procesoru, čipsetu a grafické karty ven ze skříně. Stejným větrákem je na zadní straně vybavena i skříň, takže odvod tepla by měl být dostatečný. Přesto jsem při rozbalování souboru ve formátu ZIP dosáhl teploty CPU 95C!


Zapojení kabelů do základní desky



Namontování zdroje do skříně bylo dílem několika okamžiků. Na malou chvíli mě polil studený pot, když jsem zjistil, že zatímco zdroj je pro napájení procesoru vybavený jedním čtyřpinovým konektorem, kdežto na desce je k dispozici pinů osm. Po prozkoumání celé krabice od zdroje jsem zjistil, že se zde žádný další konektor nenachází. Uklidnil mě až pohled do návodu k základní desce, kde je napsáno, že přídavné napájení potřebují jen procesory řady Extreme, kdežto ty běžné vystačí se zapojením pouze poloviny konektorů. Pěkně jsem si oddechl!


Procesor Intel Core 2 Quad Q9300



Jeden z okamžiků, na které jsem se těšil nejvíce: čtyřjádrový procesor Intel Core 2 Quad Q9300. Jeho “srdíčko” tepe na frekvenci 2,5 GHz, přičemž má k dispozici 6 MB cache L2. Nutno podotknout, že tento model na na cache poněkud ošizen – silnější “bratříčci” mají dvojnásobek. Proti dosavadnímu Pentiu 4 na 2,8 GHz s HyperTreadingem je to veliký výkonostní skok vpřed!


Detail procesoru Intel Core 2 Quad Q9300



Detailní pohled na jednu z nejdražších komponent celé sestavy napovídá, že FSB běží na frekvenci 1333 MHz. Uznejte, že by byla škoda vybavovat počítač jinými, než právě zvolenými pamětmi na téže FSB :).




Procesor s chladičem na svém místě v desce



Tady už máme procesor i s chladičem zamontovaný do základní desky. Za sebe musím říci, že se jednalo o patrně nejobtížnější část celého procesu. Předchozí způsoby montáže (např. u patice 478) mi připadaly mnohem šikovnější a promyšlenější. Ze “skřípání” CPU do plechových dvířek mi běhal mráz po zádech a modlil jsem se, abych neohnul jednu z 775 “nožiček,” čnějících z patice. Montáž chladiče pak pro mne byla naprostou noční můrou a do této chvíle na ni vzpomínám jen v tom špatném. Tohle opravdu Intel moc nedomyslel.


Paměťový modul Kingston  KVR1333D3N9/1G



Montáž paměti je naštěstí již několik let banalitou. Zatím jsem nainstaloval jeden modul, na druhý čekám, protože není podle dodavatele k sehnání. Paměti typu DDR3 jsou obecně dosti nedostatkovým zbožím. Jakmile přijde druhý modul, povýším na 2 GB, vypnu stránkovací soubor a Windows XP se budou doslova vznášet. Navíc by měl o něco vzrůst výkon i díky technologii dual-channel.


Grafická karta ATI Sapphire Radeon HD4870 512 MB



Grafická karta ATI Sapphire Radeon HD4870 je jednoznačně nejdražším článkem celého řetězu. Přesto jsem v tomto případě zůstal na dolní hranici všech nabízených modelů 4870 a zvolil variantu přímo od ATI s 512 MB RAM. Zatím musím konstatovat, že je výkonově naprosto dokonalá! Malým překvapením pro mne byla skutečnost, že zabírá hned dvě pozice, s čímž se ale na desce počítá. Samozřejmostí je podpora DirectX 10.1. Z balení na mne vypadla i jakási součástka pro spolupráci s druhou VGA kartou v zapojení CrossFireX, takže až nebudu vědět, co s penězi, mohu spřahovat karty dohromady :))).
K napájení tato VGA vyžaduje dva šestipinové konektory – jeden jsem vyvedl přímo ze zdroje, druhý pak přes dodaný adaptér z konektoru typu molex.


Pevné disky Seagate - 2x SATA, 1x ATA



Ze starého počítače do nového putovaly pouze tři pevné disky: 160 GB ATA, 250 GB SATA a 500 GB SATA s kolmým zápisem. Všechny jsou značky Seagate. Příjemným překvapením bylo zjištění, že 500 GB disk, situovaný ve skříni zcela nahoře, dosahoval při práci teploty jen kolem 35C, což je skutečně hodně málo! Po přepnutí do režimu SATA II jsem jen zběžně otestoval přenosové rychlosti a podle všeho jsou o minimálně 25% vyšší, než v původní desce v režimu SATA I.


Vše je na svém místě!



Vše je na svém místě: konektory k čelnímu panelu zapojené, disky nainstalované, grafická karta, procesor, paměť i DVD mechanika zabudované.


Chybová hláška při instalaci Windows XP



Drobným zádrhelem při instalaci Windows XP byl řadič disků, který instalační program nerozpoznal. S tím jsem počítal a měl jsem pro tyto účely připravenou disketovou mechaniku i disketu s ovladačem (ta v balení není), takže následné pokračování již proběhlo bez problémů.


Cena aneb Vyplatil se nákup?


Počítač jsem objednával v pondělí 10.11. kolem poledne, k dispozici byl (až na ten jeden paměťový modul) ve čtvrtek 13.11. odpoledne. Hodně jsem přemýšlel nad tím, kdy objednat – především s ohledem na kurs dolaru, který se pohybuje dost nepředvídatelně a ovlivňuje ceny komponent. Po poradě s manželkou, švagrem a tchyní, kteří se – na rozdíl ode mne – orientují v ekonomice, jsem se rozhodl nákup neodkládat. Na závěr bych se tedy chtěl podívat na to, zda se tento postup vyplatil a jaká by byla cena týden poté.

komponenta výrobce, model cena 10.11. cena 18.11. rozdíl
Skříň: COOLERMASTER Elite 332, Černá, ATX bez zdroje, USB2, Audio 872,27 Kč 854,40 Kč -17,87 Kč
Zdroj: Thermaltake TR2 RX W0136, 500W ATX2.0 v2.2, CableManagement 1 977,78 Kč 1 977,80 Kč +0,02 Kč
Základní deska: GB EP45C-DS3R, 775, DDR2+DDR3 3 074,96 Kč 3 266,00 Kč +191,04 Kč
Procesor: Intel® Core 2 Quad Q9300 BOX (2.5GHz) 5 382,37 Kč 5 737,00 Kč +354,63 Kč
Pamět: 2x KINGSTON 1GB 1333MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM 1 744,54 Kč 1 875,40 Kč +130,86 Kč
Grafická karta: ATI Radeon HD 4870 512MB DDR5 dual DVI-I, PCI-Express 6 268,92 Kč 6 268,90 Kč -0,02 Kč
Vypalovačka: ASUS DRW-2014L1T SATA BLACK/LIGHTSCRIBE, bulk, černá 680,68 Kč 701,10 Kč +20,42 Kč
Celkem: 20 001,52 Kč 20 680,60 Kč +679,08 Kč


Za jediný týden vzrostly ceny o 3,4%, což v konečném součtu dává částku, za kterou se dá pořídit například další DVD vypalovačka, nebo 8 GB USB flashdisk 🙂


0 komentářů

Napsat komentář

Avatar placeholder

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *